Kaupunkiuutiset

Taijin liikkeet avaavat kehoa ja mieltä

Kansanomaisesti kiinalaisena aamuvoimisteluna tunnettu taiji (myös tai chi) kehittyi keskiajalla. 1800-luvulla syntyi Yang-suvun perinne, joka on siirtynyt suullisena perimätietona sukupolvelta toiselle aina näihin päiviin asti. Alkuperäisen Yang-tyylin taijin opetuksen aloittaa syksyllä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan uusi kanttori Anna-Maria Lehtoaho.

– Aloitin taijin oikeastaan ihan sattumalta, kun ystäväni oli siitä innostunut ja saanut apua fibromyalgian oireisiin, Lehtoaho kertoo.

– Hurahdin lajiin nopeasti ja ihastuin sen hitauteen ja pehmeyteen. Liikkeet avasivat kehoa ja vaikuttivat niin soittamiseen kuin mieleenkin positiivisella tavalla.

Taijin aloittaminen on helppoa, sillä erityisiä varustuksia tai fyysisiä edellytyksiä ei tarvita. Alkuun pääsemiseksi riittävät väljä ja kevyt vaatetus sekä sisäliikuntaan sopivat jalkineet. Yang-tyylin ytimenä on hidas ja virtaava, tarkasti määritelty 116-kohtainen liikesarja, jota kutsutaan muodoksi. Tunneilla tehdään muodon lisäksi myös lämmittelyliikkeitä ja qigong -harjoituksia.

Yang-tyylille keskeistä on tarkkuus yksityiskohdissa, joilla on ratkaiseva vaikutus liikkeiden energisyyteen. Taijissa ei kilpailla eikä jaeta vyöarvoja, mutta lajin opettelu tapahtuu tietyn ohjelman mukaisesti ja edellyttää pitkäjänteisyyttä.

Harjoitukset Hämeenlinnassa ovat 5. syyskuuta alkaen Keskuskoulun liikuntasalissa tiistaisin kello 19.30-20.40 ja torstaisin kello 20-21.

– Alkeiskurssilla harjoituksia tehdään ohjatusti ryhmässä 1-2 kertaa viikossa ja liikkeelle lähdetään aivan perusteista.

– Ilmoittautua voi vain tulemalla paikalle tai lähettämällä minulle sähköpostia osoitteeseen hameenlinna@itcca.fi.Mukaan ehtii hyvin vielä pari viikkoa harjoitusten alkamisen jälkeenkin.

Alkuperäisen Yang-perinteen toi Eurooppaan mestari Chu King Hung. Hän perusti ITCCA:n (International Tai Chi Chuan Association) edistääkseen suvun taijin säilymistä ja leviämistä. Suomeen tyyli rantautui mestari Chun oppilaiden, Mika Määttäsen ja Anne Ahosen välityksellä vuonna 2004.

– Mestari Chu on 73-vuotias, asuu Sardiniassa ja hän kävi viimeksi heinäkuussa vetämässä muutaman päivän kurssin Suomessa.

– Aloitin lajin tammikuussa 2014 ja minut valtuutettiin ITCCA:n opettajaksi nyt elokuussa. Valtuutus edellyttää mestari Chun yksityisoppilaana olemista ja tietyn opetusohjelman suorittamista.

Yang-tyylille on tyypillistä liikkeiden virtaavuus ja pehmeys sekä pyrkimys välttää lihasvoiman käyttöä. Taijiharjoituksissa kehonosien toiminta kohenee. Nivelet avautuvat, keho samanaikaisesti aktivoituu ja rentoutuu, hengitys on vaivattomampaa ja liikkuminen tuo iloa. Mestari Chu kutsuu taijin vapauttamaa energiaa nimellä ”happy chi”, koska se saa mielen iloiseksi ja kirkkaaksi.

Kiinalaisen sananlaskun mukaan: ”Siitä, joka harrastaa taijita, tulee notkea kuin lapsi, vahva kuin puunhakkaaja ja tyyni kuin viisas.”

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset