Kaupunkiuutiset

Taistelun tuoksinaa linnalla

Hämeen keskiaikamarkkinoiden nimi muuttui Hämeen keskiaikafestivaaliksi. Tapahtuma järjestetään kuitenkin tuttuun tapaan 16.–20.8. noin parin sadan talkoolaisen voimin.

– Tämän vuoden teemana ovat taistelut ja mittelöt. Erilaisia taistelunäytöksiä onkin runsaasti, mm. suuri viikinkitaistelunäytös, buhurtin SM-osakilpailu ja uudistuneet hevosturnajaiset, toiminnanjohtaja Sanni Hallanvaara luettelee.

Tarjolla on myös työnäytöksiä, lastenohjelmaa, leikareita, pillipiipareita, silmänkääntäjiä, Linnanpuistoon levittäytyvä markkinatori sekä keskiaikaharrastajien leiri.

 

Hevosturnajaisryhmä Xiążęca Drużyna, eli Herttuan Joukot tulee Puolasta.

– Ensimmäistä kertaa Suomessa vierailevalla ryhmällä on pitkä kokemus hevosturnajaisten järjestämisestä Keski-Euroopassa. Ryhmä on osallistunut myös turnajaiskilpailuihin, Hallanvaara tietää.

Herttuan Joukot tuovat Hämeenlinnaan neljä hevosta. Ritareilla on 1300–1400-luvun varusteet, paitsi yhdellä.

– Yhdellä ritarilla on noin sata vuotta uudempi haarniska. Turnajaisryhmä lupasi valottaa hieman, miten haarniska on muuttunut vuosisatojen saatossa, kulttuurituottajaharjoittelija Karoliina Kauhanen kertoo.

Museo Militarian kentällä käydään vauhdikkaat hevosturnajaiset lauantaina ja sunnuntaina kello 13. Perjantai-iltana vietetään Säädyttömien yötä, ja Militarian kentällä nähdään tuliturnajaiset.

 

Toiminnanjohtaja Hallanvaaran ja Kauhasen lisäksi festivaalitoimistossa työskentelevät harjoittelijoina kulttuurituottajaksi opiskeleva Karin Keitel ja aktiviteettimatkailua opiskeleva Silja Varpenius. Keitel vastaa tapahtuman työnäytöksistä ja Varpenius Linnanpuistoon levittäytyvästä keskiaikaleiristä.

Festivaalitoimisto sijaitsee tapahtuma-alueen sydämessä linnanniemellä, Hämeenlinnan kaupunginmuseolta tyhjiksi jääneissä entisen ojennuslaitoksen tiloissa. Toimiston yhteydessä toimii pukuvuokraamo, josta yleisö voi vuokrata ylleen keskiaikavaatteet.

– Vuokraamme vaatteita ja keskiaikarekvisiittaa myös erilaisiin teemajuhliin, toimiston väki vinkkaa.

 

Keskiaikatapahtuma on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta ensimmäisistä, vuonna 1997 järjestetyistä markkinoista. Tapahtumaan odotetaan viime vuosien tapaan noin 25 000 kävijää.

– Tuotantovastuu on vuodenvaihteessa perustetulla yhtiöllä, Hämeen keskiaikatapahtumat Oy:llä. Festivaalirannekkeiden hintoja on nostettu jonkin verran, koska yhtiö on alv-velvollinen, Hallanvaara kertoo.

– Minulta on tiedusteltu lippuja viikinkiheviä soittavan Turisaksen konserttiin. Kysyjät ovat ilahtuneet, kun ovat kuulleet, että lauantain festivaaliranneke kattaa kaiken ohjelman aamukymmenestä puolille öin, eikä erillistä konserttilippua tarvita.

– Mikäli rannekkeiden hinnat mietityttävät, tapahtumaan voi tulla myös talkoisiin. Markkinatorille pääsee ostoksille ilman pääsymaksua torstaina 16.8., kun tapahtuma-aluetta vielä rakennellaan, Hallanvaara opastaa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset