Kaupunkiuutiset

Taiteella oltava tarkoitus

Paikalla ovat ainakin Sibeliuksen, Kekkosen ja Niinistön jylhät profiilit ja vessapaperirullaa käsi ojossa kansallissosialistisesti kannatteleva Aatu. Viihdyttävä näky on myös eläinhahmoista koostuva musiikkiretkue The Animals, taskukokoisista minimaahisista puhumattakaan.

Keramiikkataiteilijan Erkki Hyttisen käsissä savimöykky muuttuu moneksi.

– On minulla myös dreija eli vääntöpyörä, mutta astioiden pyörittelyn sijaan erilaisten hahmojen tekeminen on minulle mielekkäämpää puuhaa.

Tuloksena on koristeita ja käyttöesineitä. Taiteilijan leipä tulee jälkimmäisestä.

– Ihmiset pitävät käytännöllisyydestä, esineellä pitää olla jokin tarkoitus.

Tuolilla istuu tiikeri, jonka suusta kajastaa valoa, nurkasta tuijottaa kynätelineen virkaa ajava pää ja hyllyllä möllöttää mäyräkoira, joka kantaa pulloa pitkän huiskeassa selässään.

Noin 3000 kiloa vuodessa savea muovaileva Hyttinen arvioi myytäviä tuotteita, isoja ja pieniä, olevan 500 paikkeilla. Kesäisin keramiikkataidetta vähenee savipajasta 10 000 kappaletta.

– Valtaosa niistä on pieniä esineitä. Ne menevät parhaiten, Hyttinen huomauttaa.

Keramiikka kestää aikaa

Savityökursseja järjestävä Hyttinen tekee myös tilaustöitä. Työn alla on muiden muassa valtava astiasto Petäykselle kuin yksittäisiä lemmikkiveistoksia.

– Eläinpatsaat ovat suosittuja. Niitä on sopivasti haastetta, yleensä mallina on pelkkä valokuva lemmikistä. Kaikkine työvaiheineen tilaustyöhön vierähtää kuukauden päivät.

Valmistumista kuitenkin kannattaa odottaa, sillä Hyttisen mukaan savikeramiikka kestää aikaa.

– Kun työ viimeistellään uunissa reilussa 1200 asteessa, kestää se niin kiukaalla kuin ulkona satoja vuosia.

Hyttinen on piirtänyt ja maalannut eli tehnyt käsillään koko ikänsä, mutta keramiikkataiteeseen hän sai ensikosketuksensa vuonna 2008.

Maahisia maailmalle

Tänä keväänä Lepaan savipajan perustamisesta tulee täyteen viisi vuotta.

– Parasta työssä on, ettei ikinä tiedä, mitä illalla on valmiina. Mielenkiinnon pitää yllä tieto, ettei luovassa työssä voi olla koskaan täydellinen. Aina on varaa kehittyä.

Tulevan kesän sesonkia Hyttinen odottaa innolla.

Luvassa on mahdollisesti japanilaisturisteja, joiden Hyttinen toivoo seuraavan Haruki Murakamin kirjan päänäyttämölle, Hämeenlinnan seudulle. Värittömän miehen vaellusvuodet -teoksessa on nimittäin mainittu savi ja maahiset.

– Meiltä matkaa joka kesä maahisia sankoin joukoin maailmalle tuliaisina.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset