fbpx
Kaupunkiuutiset

Taiteen kieli on kaikille yhteinen

Maanantaina Kumppanuustalolla juhlittiin aivan erityisen näyttelyn avajaisia. Taide ja kulttuuri osana kotouttamista on Taidemuseon syyskuussa alkanut hanke, jossa on ollut mukana monia eri maahanmuuttajaryhmiä Hämeenlinnan seudulta. Projektissa oli mukana 230 maahanmuuttajaa, jotka ovat osallistuneet eri taiteenalojen työpajoihin ja tutustuneet Suomeen ja suomalaisuuteen taidemuseon näyttelyiden kautta.

Hankkeen aikana syntyneitä taideteoksia on esillä Kumppanuustalon kakkoskerroksessa perjantaihin asti. Monelle osallistujalle kokemus maalaamisesta tai itsensä ilmaisemisesta teatterin työpajassa avasi uusia maailmoita.

– Tein kaksi maisemaa, jotka olivat ihan ensimmäiset maalukseni, mutta aion ilman muuta jatkaa harrastusta, Ali Habibi tuumaa.

– Teatteripajassa oli aluksi vaikeaa, koska olen vähän ujo, mutta pääsin pian vauhtiin ja olen oppinut tosi paljon suomenkieltä.

Välittäjän osassa

Hanketta vetää ja koordinoi taidemuseon hanketyöntekijä, kuvataiteilija Pauliina Pesonen. Lisäksi projektissa on mukana suuri yhteistyöjoukko kaupungin kulttuuripalveluista ja maahanmuuttajatyötä tekevistä organisaatioista sekä oppilaitoksia: Hämeenlinnan kaupungin maahanmuuttajapalvelut ja monikulttuurityö, Hämeenlinnan Setlementti ja kaupungin kuntouttava työtoiminta, Lyseon koulun Luva-ryhmä, Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Luetaan yhdessä ryhmä, Vanajaveden opisto, Kettuki, Hämeenlinnan kirjasto ja Hämeenlinnan Teatteri. Hankkeen ohjausryhmässä ja ohjaajina on sekä kantaväestöön että maahanmuuttajiin kuuluvia asiantuntijoita.

– Minulle itselleni kokemus on ollut aivan mahtava, sillä normaalisti kuvataiteilijan työskentely on yksinäistä puurtamista, Pesonen kertoo.

– Koen tämän tällä hetkellä tärkeämmäksi kuin oman taiteellisen työni. On ollut yllättävän helppoa saada ihmiset mukaan. Jo ensimmäisellä hiilipiirustuspajassa huomattiin, että ryhmän jäsenet oppivat tällaisen tekemisen kautta enemmän toisistaan kuin kahvipöytäkeskustelussa. Taide on väline ja minun tehtäväni tässä on toimia välittäjänä.

Hyvää heittäytymistä

Luovuuden kipinä ei ole puhjennut pelkästään maahanmuuttajissa, kun taide on tuonut uusia näkövinkkeleitä myös tekemiseen osallistuneille ohjaajille.

– Hanke on ollut mielenkiintoinen sekä haastava ja löysin myös itsestäni pienen taiteilijan, Satu Pitkänen kaupungin kuntouttavasta työtoiminnasta tunnustaa.

– Taide avaa maailmoita ja vähentää ennakkoluuloja. Ilmaisusta löytyy sekä yhtäläisyyksiä että eroja, sillä jokaiselle on kuitenkin oma näkemyksensä.

Henna-Maija Alitalo veti teatterin työpajaa, jossa muun muassa tulkittiin erilaisista valokuvista välittyneitä tunnetiloja.

– Oli hienoa huomata, ettei yhteisen puhekielen puuttuminen ole minkäänlainen este teatterissa, Alitalo sanoo.

– Pajan osallistujat uskalsivat heittäytyä tehtäviin ehkä hiukan tavanomaista rohkeammin. Aluksi oli tietenkin pientä ujostelua, mutta sen jälkeen alkoi lävähtää.

Taidenäyttely Kumppanuustalossa pe 4.12. asti kello 9-15.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset