Kaupunkiuutiset

Taiteiden yö 
on kulttuurin 
runsaudensarvi

Tänä vuonna Hämeenlinnan Taiteiden yössä juhlistetaan sekä valtakunnallista Vihervuotta että kaupungin omaa Luonto ja vesi -teemavuotta.

– Juhlavuodet tekevät ohjelmasta aika spesiaalin ja siihen liittyen Hämeenlinnassa vietetään Puistojen yötä, tapahtumakoordinaattori Rosaliina Munnukka sanoo.

– Rantareitilla ja puistoissa on ohjelmaa sekä yllätyksiä ja Toripuistossa aivan erityinen Kohtaamisten yö. Olemme taas kerran kohdanneet runsaudenpulan, sillä meillä on 50 ohjelmanumeroa 7:ssä eri paikassa.

Puistojen yö ulottuu aina Ahveniston hautausmaalle saakka, jossa tunnin mittaisella kierroksella kuulee tunnettujen hämeenlinnalaisten elämäntarinoita. Toripuisto täyttyy eksoottisistä äänistä, valoista, kasveista sekä eläimistä ja paikalla on Lepaan siideribaari sekä hodarivaunu. Raamidaamit keräävät tapahtumaan myös otsie-valokuvia, jotka ovat pieleen menneitä selfie-otoksia.

Perjantain tapahtuma alkaa kello 12 Piparkakkutalossa pop up -lounaskonsertilla, johon Kokonainen Festivaali tuo naisnergiaa klassisella musiikilla. Yhtye esiintyy illan aikana myös Suisto-klubilla. Yön päättää Wanhassa Pankissa elektronista musiikkia soittava DJ Nita.

Suurin osa Taiteiden yön tapahtumista sijoittuu aikavälille klo 17-21, joten monessa paikassa on vipinää samoihin aikoihin. Tapahtumat ovat yleisölle maksuttomia tai vain muutaman euron hintaisia.

Linnanniemessä aloitetaan joogalla kello 16 ja itse Linnassa on pimeitä kierroksia, kirjoittajaryhmä Kiven tekstejä vankeudesta ja Hämy-teatterin somen vaikutusta peilaava esitys Saa jakaa. Vartiotuvassa kello 18-20 Wanhan Linnan Kilta tutustuttaa kävijät historialliseen uhkapeliin.

– Pelaamme biribi-peliä, joka juontaa juurensa 1500-luvun Italiaan, Riikka Helenius kertoo.

– Sitä pelattiin Suomessa erityisesti 1700-luvun jälkipuoliskolla. Peli sopii myös lapsille ja on aivan helppoa, voin vakuuttaa.

Verkatehtaalla Taiteiden yö polkaistaan käyntiin Arxin taidepainotteisella ja koko perheelle soveltuvalla ohjelmalla kello 17. Verkatehtaan kujalla on pitkin ehtoota improteatteria, bollywood-tanssia, folkpoppia ja saksofoninsoittoa. Kettuki ry:n järjestämä pyörätuolikelaus kutsuu kävijät istahtamaan ja kelailemaan. Isossa Huvilassa Maailman pienempiä kirjamessuja isännöivät Tapani Bagge ja Juha-Pekka Koskinen, joilla on vieraanaan Tuomas Kyrö.

– Pidämme kolme keskusteluhetkeä, joissa kaksi kirjailijaa hiillostaa yhtä, Koskinen paljastaa.

– Toiveissa on mahdollisimman rento tilaisuus, jossa yleisökin on mukana keskustelemassa ja esittämässä kysymyksiä.

Teatterissa on avoimet harjoitukset Kalenteritytöt-näytelmästä kello 18.15 ja tuntia myöhemmin Kirsi-Kaisa Sinisalo haastattelee Verstaassa Ritva Oksasta, joka kertoo uudesta esityksestään Älä jätä sinua yksin.

Verkatehtaan yö päättyy Suistoklubilla Taco Bells -yhtyeen jazzrytmeihin.

Keskustan alueen ravintoloissa on tarjolla musiikkia rockista räppiin ja popista folkiin.Rap-artisti Näkemysero juhlii levyjulkkareitaan Birgerissä ja Emilia-klubilla esiintyvät Roman Schatz & Jarmo Julkunen vieraineen. Museot ovat tietenkin auki ja tietokirjailija Eero Ojanen kertoo kummallisia tarinoita Hämeestä Museo Skogsterissa kello 19 ja 20.

Pääkirkossa kanttorit loihtivat taivaallisia sointuja kello 19 alkaen ja ortodoksisessa kirkossa on kirkkokuorolaulua, ikonimaalausta ja käspaikkapiste kello 21.

Kumppanuustalo starttaa Taiteiden yöhön kello 14 ja iltaan mahtuu näyttelyitä, työpajoja, senioriklovneja, kissavideoita ja paljon muuta. Talon historiaa huokuvat kellarit ovat myös poikkeuksellisesti avoinna tapahtumäpäivän nopeimmille ilmoittautujille.

Wetterhoffilla kohtaavat kulttuurin ja käsityötaidon ystävät. Keskipäivällä aloittavat erilaiset työpajat ja illemmalla Sibelius Centerissä esiintyvät Virtuöösit.

Tanssin Mekka on tällä kertaa kauppakeskus Tavastila, jossa pääsee kokeilemaan monia eri tyylejä hip hopista bollywoodiin ja flamencoon kello 18 alkaen. Hip hop -pajassa voi tunnin ajan tuunata omia vaatteitaan entistä katu-uskottavampaan tyyliin.

– Työpajat pyörivät valkoisessa ja sinisessä salissa ja aulan lavalla on esityksiä koko ajan, Marjuska Santala kertoo.

– Tapahtuma kestää pari tuntia ja Panssarinyrkki soittaa akustisesti väliajoilla. Kello 20 lähdemme kulkemaan viirein merkittyä reittiä Vallin puistoon, jossa on Panssarinyrkin ja Hämeenlinnan kansantanssinuorten puistotanssit kello 21. Ja matkalla on luvassa yllätyksiä!

Taiteiden yö pe 26.8. Koko ohjelma päivittyy osoitteessa www.hmltaiteidenyo.fi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset