Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Taiteiden yö ei pelkää pimeää – Tapahtumia riittää iltakymmeneen, ja 50-luvun tyylin elokuvanäytös alkaa puoliltaöin.

Huhuu, mitä kuuluu? Taiteiden yön tapahtumakoordinaattori Sanni Hallanvaara ennakoi vilkasta perjantaita Museo Skogsterissa. Kuva: Pekka Rautiainen
Huhuu, mitä kuuluu? Taiteiden yön tapahtumakoordinaattori Sanni Hallanvaara ennakoi vilkasta perjantaita Museo Skogsterissa. Kuva: Pekka Rautiainen

Illalla se alkaa ja yöhön asti jatkuu. Hämeenlinnan Taiteiden yössä riittää tänä vuonna koettavaa vielä puolenyön jälkeenkin.

Esimerkiksi linna ja Vankila pitävät ovensa auki yhdeksään ja kaupunginmuseon toimipaikat ja taidemuseo kymmeneen. Ravintola Fifth Avenuen kaksi 1950-luvun tyylin elokuvanäytöstä alkavat kello 22 ja 00.15. Valkokankaalla esiintyy James Dean.

– Hämeenlinnan torillakin riittää elämää myöhäiseen iltaan asti, jos kävijöitä riittää, kertoo Taiteiden yön tapahtumakoordinaattori Sanni Hallanvaara.

 

Taiteiden yön vetovastuu on viime vuodet ollut kiertävä. Tänä vuonna puikoissa on kaupunginmuseo.

Amanuenssi Antti Krapu iloitsee siitä, että kaupunkifestivaalin ohjelmaa voi järjestää periaatteessa kuka tahansa.

– Taiteiden yössä hienoa on juuri se, että se on tietyllä tavalla jäsentymätön sillisalaatti, niin kuin se on alusta alkaen ollut. Jos tämän järjestäisi yksi taho, ilta näyttäisi aivan erilaiselta, hän sanoo.

Hän arvelee, että kiertävä systeemi jatkuu.

– Hämeenlinnan kaupunki on tukenut tapahtumaa 10 000 eurolla. Jos tämä raha jatkossakin löytyy, niin varmaan löytyy myös organisaattoreita, hän sanoo.

 

Verkatehdas on totuttuun tapaan aktiivinen alue, mutta koko keskusta kihisee. Esimerkiksi ravintolat ovat ilmoittautuneet mukaan erilaisilla musiikkiohjelmilla. Tapahtumia on myös ydinkeskustan ulkopuolella, sillä esimerkiksi Liisan keramiikka ja Lasistudio Soda Shop Design järjestävät ohjelmaa.

– Keskustalon Travel Agent Feel on hyvä esimerkki elävästä kaupunkikulttuurista, yhteistyöstä ja kaupunkilaisten aktiivisuudesta.

Muun muassa Kettukin järjestämässä pop up -taidetapahtumassa on tarjolla työpajoja.

Tapahtuman vakavinta antia edustaa Verkatehtaan lasipihalla järjestettävä kulttuuripoliittinen keskustelu, jonka järjestelyissä ovat mukana Galleria Kone ja Ars Häme.

Filosofi Johannes Ojansuu, taiteen tohtori Mika Karhu, Hämeenlinnan taidemuseon uusi johtaja Jenny Valli, kulttuurintutkija Juho Haavisto ja Suomen ympäristökeskuksen erityistutkija Jari Lyytimäki keskustelevat muun muassa siitä, miten ja millainen taide sopii kaupunkitilaan.

– Kun vastaavia keskusteluita on järjestetty aiemmin, yleisökin on ottanut kantaa, enimmäkseen myönteisen vahvasti, Sanni Hallanvaara kertoo.

Hämeenlinnan Taiteiden yö täyttää kaupungin perjantaina 30.8. Ohjelma: www.hmltaiteidenyo.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset