Kaupunkiuutiset

Taiteilija heittäytyi rokkaamaan

Vuonna 1998 opiskelujen jälkeen kotikaupunkiinsa Hämeenlinnaan palannut Anne Tamminen on kuvataiteilija, joka tunnetaan eri taidemuotoja yhdistelevistä teoksistaan. Viime vuosina Tamminen on kuitenkin nähty useiden paikallisten kokoonpanojen laulusolistina, joka on myös säveltänyt ja sanoittanut ohjelmistoa bändeilleen.

– On vähän vaikea selittää, mistä kaikki alkoi, sillä olen aina haaveillut laulamisesta, Tamminen tunnustaa.

– Nuorena olin vain niin ujo ja pelokas, ettei muiden kuullen laulaminen tullut kysymykseenkään. Puolisoni Jonni Roos yllytti minut laulutunneille, jotta minulla olisi edes joku harrastus. Meillä oli jotakin suunnitelmia esiintyä duona, kunnes The Tunnelbana-bändi syntyi puoliksi vitsinä.

PAIKALLISISTA luovan työn tekijöistä koostuva yhtye kasattiin Hämeenlinnan taiteilijaseuran näyttelyyn.

– Olin mukana järjestämässä näyttelyä ja olin luvannut sinne jotain ohjelmaa. Lähtökohta oli sellainen, ettei kukaan periaatteessa osannut mitään, mutta pian selvisi, että Jonnin lisäksi sekä Olli Larjo että Anssi Taulu olivat jonkun verran nuorempana soitelleet.

Tunnelbana selvisi tulikasteestaan, eikä esiintyminen jäänyt viimeiseksi. Nykyisessä kokoonpanossa soittavat jo mainittujen lisäksi Ilkka Peltoniemi ja Petri Aitta-aho

– Kaikki huomasivat, että soittaminen on tosi hauskaa. Kuvataiteilijan arki on yksinäistä ja bändi tuo siihen paljon kaivattua yhteisöllisyyttä. Se on eräänlaista tyky-toimintaa, joka ei syö energiaa, vaan antaa sitä.

– Ohjelmisto koostui aluksi cover-kappaleista, jotka edustivat soittajien erilaisia musiikkimakuja. Jossain vaiheessa saimme kuulla naljailua siitä, ettei omia lauluja ole, joten yllytyshulluina aloimme kokeilla biisintekoa. Ollilla oli pöytälaatikossa kaikenlaisia raakileita, Anssilla oli riffejä ja minä päätin kokeilla tekstien kirjoittamista. Pian niitä biisejä alkoi syntyä paljonkin.

TUNNELBANAN solistina Tamminen esiintyy väkevällä ja teatraalisella tyylillä, joka melkoinen hyppäys hänen hillitysti käyttäytyvästä arkiminästään.

– Lavalla voi astua sallittuun rooliin, jossa normaalin elämän lainalaisuudet eivät päde, Tamminen pohtii.

– Olen oikeasti aika tempperamenttinen ihminen, joten se puoli minusta saa keikalla yleisesti hyväksytyn kanavan purkautua. Ryhmän tuki on myös tärkeää ja omasta porukasta saa voimaa.

VUONNA 2013 Tamminen liittyi ryhmään, josta lopulta muodostui Unclear Focus -yhtye. Siinä musisoivat nyt Mari Orkola, Keijo Hakala ja Pekka Helanen. Yhtyeen musiikki on singer-songwriter -henkistä poprockia, jossa kuuluu 1970-luvun progebändien vaikutus.

– Tapasin Pekan ja Keijon AP-klubilla, jossa Tunnelbana oli esiintymässä. Jostain yhteistyöstä oli puhetta, mutta keräsin pari vuotta rohkeutta, ennen kuin uskalsin lähettää Pekalle sähköpostia.

– Olin ollut kesällä Sibiksen jazzleirilla ja sain sieltä itsevarmuutta. Aloitimme cover-biiseillä, mutta sitten taas tapahtui tämä sama juttu, että omaa materiaalia kyseltiin. Aloin tehdä biisejä, joista sitten tulikin aivan toisenlaisia kuin Tunnelbanalla. Pekan mielestä ne olivat hyviä, joten aloimme keskittyä niihin.

Tamminen on mukana myös yhtyeessä Limited Edition, johon kuuluvat hänen lisäkseen Harri Koski, Sakari Tiikkaja ja Pekka Helanen. Tämän kokoonpanon settilistalta löytyy bluesahtavaa jytärockia sellaisilta suurilta nimiltä kuin Led Zeppelin, Cream, Jimi Hendrix ja Gov´t Mule. Uusimpana aluevaltauksenaan Tamminen on liittynyt Vanaja Big Bandin solistikaartiin.

MONISSA KAUPUNGEISSA muusikot touhuavat tiiviisti omissa ympyröissään ja niin on ollut pitkälti Hämeenlinnassakin. Tervetullutta tuuletusta tähän kuvioon ovat tuoneet viime syksystä asti Taidekasarmilla järjestetyt Kassun jamit.

– Olin taidekasarmilla printtaamassa jotain vedoksia, kun kitaransoittoa kuului monesta eri suunnasta. Törmäsin sitten käytävällä kitaristi Timo Seppälään ja saimme houkuteltua mukaan vielä Antti Polamerin ja pidimme ensimmäisen palaverin aiheesta.

– Jamit ovat nyt tulevana lauantaina kuudennen kerran ja mukana on yleensä semmoiset parikymmentä soittajaa. Sinne voivat kaikki tulla tasosta riippumatta kokeilemaan siipiään. On aika harvinaista päästä harjoittelemaan esiintymistä, sillä kyseessä ei ole mikään keikka vaan enemmänkin pedagoginen tilanne.

Tamminen ei ole suinkaan hylännyt kuvataidetta. Hänen, Anssi Taulun ja Simo Ripatin näyttely on parhaillaan esillä Vaasan taidehallissa.

– Päätyöni silti tällä hetkellä on työn etsiminen, taiteilija sanoo.

– Vuonna 2013 valmistuin kuvataiteen maisteriksi, mutta olen opiskellut koko ikäni. Minulla on pakottava tarve oppia koko ajan lisää ja musiikki ja muun muassa jazzin opiskelu ovat täyttäneet tuon opintojen jälkeisen tyhjiön aika hyvin. Suurin haave olisi, jos pystyisin jollakin mielekkäällä tavalla yhdistämään molemmat intohimoni.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset