Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Taiteilija Heta Laitakarin maaginen kosketus saa pronssinkin taipumaan

Heta Laitakari yhdistää veistoksissaan pronssia, puuta ja eläviä kasveja. Öiset metsät ja kuu ovat innoittaneet taiteilijaa Kuun tarinoita I-III -teossarjan luomisessa. Kuva: Riikka Helenius
Heta Laitakari yhdistää veistoksissaan pronssia, puuta ja eläviä kasveja. Öiset metsät ja kuu ovat innoittaneet taiteilijaa Kuun tarinoita I-III -teossarjan luomisessa. Kuva: Riikka Helenius

Galleria Koneen näyttelyvuosi käynnistyy tamperelaisen kuvanveistäjän Heta Laitakarin Mysterious-nimisellä näyttelyllä. Teoksissa on tunnelma, jota voi verrata illan rauhoittavaan hämyyn, sekä ripaus mystisyyttä.

– Näyttelyn lähtökohtina ovat kesäöinen fantasia ja luonnon ihmeet, taitelija luonnehtii.

Laitakari käsittelee luontoaiheita ja pohtii ihmisen toiminnan vaikutuksia ekosysteemiin.

– Kannan huolta luonnon tilasta, mutta teoksissani on kuitenkin aina kyse toivosta.

– Luin muutamia vuosia sitten uutisen tuhat vuotta vanhasta siemenestä, joka saatiin kasvamaan. Aloin pohtia siemenen muistia ja kasvien mutaatioita. Kuinka lehti tai kukka tietää, millaiseksi sen kuuluu kasvaa?

Veistoksissa eäviä kasveja

Laitakari käyttää veistoksissaan muistia, viisautta ja elämän voimaa symboloivia luonnon muotoja; siemeniä, siemenkotia ja pesiä. Taiteilija yhdistää pronssia, puuta, eläviä kasveja ja valoa. Avaruuden alkuversot kertoo mielen avaruudesta ja villistä rönsyilystä. Laitakari on istuttanut veistokseen maaorkideoita.

Taiteilijan maaginen kosketus saa myös pronssin taipumaan herkästi kuin kasvi. Laitakarin veistokset ovat kauniita kuin jugendkorut ja kasvavat seinää pitkin installoituina kuin luonnonvoima. Taiteilija yhdistää pronssia ja eläviä kasveja myös kuusta ja öisitä metsistä innoituksen saaneessa teossarjassaan Kuun tarinoita I-III.

Haaveissa suuri viherseinä

Laitakari valmistui kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulun ympäristötaiteen linjalta vuonna 2001. Hän on aikaisemmalta koulutukseltaan puuseppä. Laitakari on opiskellut myös valokuvausta ja taidevalua.

– Olen tehnyt taidetta 20 vuotta ja pronssiveistoksia kuutisen vuotta. Haluaisin yhdistää ympäristötaidetta ja kuvanveistoa ja päästä tekemään suuren veistosviherseinän, Tampereella asuva, Takahuhdan Taidekeskuksessa työskentelevä taiteilija kertoo.

Heta Laitakarin Mysterious on näytteillä Galleria Koneessa, Verkatehtaalla 28.1. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

30.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

30.9.2020