fbpx
Kaupunkiuutiset

Taiteilija Jari Männistö teki muistokiven Annikki Tähdelle

Kuvanveistäjä Jari Männistö (vas.) ja 1960-luvulla iskelmälaulajana uransa aloittanut Markus Allan kuvattuna Annikki Tähden muistokiven paljastustilaisuudessa Hietaniemen hautausmaalla,

Hämeenlinnalainen kuvanveistäjä Jari Männistö on suunnitellut ja valmistanut Annikki Tähden haudalle muistokiven.

Viime vuoden kesäkuussa 87-vuotiaana menehtyneen, 30 vuotta Vantaalla asuneen laulajalegendan muistokivi paljastettiin 28. huhtikuuta Hietaniemen hautausmaan uurnalehdossa. Hautamuistomerkin paljasti Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.

 

Tilaisuudessa oli läsnä myös Annikki Tähden muusikkoystäviä. Muistokivihankkeen puuhamiehenä toimi turkulainen muusikko Ari Hakulinen. Turun kaupunginorkesterista eläkkeelle jäänyt Hakulinen toimi pitkään orkesterin kontrabasson äänenjohtajana, mutta ehti uransa aikana työskennellä paljon myös kevyemmän musiikin puolella. Tähti oli hänelle satunnaisilta keikoilta tuttu jo vuosikymmenien takaa, mutta erityisen tiivistä yhteistyötä kaksikko teki vuosina 2003–2007.

 

 

Kuvanveistäjä Jari Männistön tekemä muistokivi on kaksiosainen. Nimiöosa on Varpaisjärven mustasta kivestä. Pronssinen reliefi viittaa laulajattaren esittämään iskelmätekstiin, Muistatko Monrepos’n -kappaleeseen ja siinä mainittuihin puiston puisiin kaarisiltoihin. Tähden levyttämä iskelmäklassikko oli ensimmäinen kultaa myynyt levy Suomessa.

Muistokivi rahoitettiin kansalaiskeräyksellä, josta oli maininta Hakulisen ja hänen muusikkoystäviensä lehteen laittamassa Annikki Tähden kuolinilmoituksessa.

– Taisivat olla ne jutut pikkupojasta ja isän C-kaseteilla soineista iskelmistä sekä aikaisemmat julkiset projektini, jotka vakuuttivat Ari Hakulisen, Männistö tuumaa.

– Yhteistyökuvio sekä luottamus syntyivät lähes välittömästi.

 

Taiteilija kertoo muistokiven synnyn ja koko prosessin olleen mielenkiintoinen ja opettavainen.

– Reliefi on monella tavalla symbolinen, sillä se on samalla tulkittavissa sekä Monrepos´n kaarisillaksi että laajemmin ihmisen elämänkaareksi.

Haasteista suurimpana Männistö koki luottamuksen asettamat paineet.

– Minulle annettiin vapaat kädet ja minulla oli suuri vastuu, etten pettäisi Annikin ystäviä, hän sanoo,

– Vaikka sydämessäni tiesin muistokiven olevan juuri sellainen Annikin näköinen, putosi paino pois hartioilta paljastustilaisuudessa. Markus Allanin kyyneleet vierivät poskille, hän otti kädestäni kiinni ja kiitti lämpimästi.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset