Kaupunkiuutiset

Taitoluistelija Minja Merimäen sinnikkyys palkittiin stipendillä

Nuoren urheilijan ponnistelut huomioitiin hienolla tavalla marraskuun lopussa, kun Hämeenlinnan Taitoluistelijoiden Minja Merimäelle ojennettiin Valio Akatemian stipendi. Akatemia tukee lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia ja hyvinvointia jakamalla stipendejä ja edistämällä terveellisiä elämäntapoja. Ohjelman kummeina ja nuorten esikuvina toimivat Kiira Korpi, Joel Pohjanpalo ja Kerttu Niskanen.

– Haimme Minjalle stipendiä menestyksen ja sitoutumisen kautta, luistelijalupauksen isä Markus Merimäki kertoo.

– Hän on ollut hyvin sinnikäs, vaikka vastoinkäymisiäkin on tullut eteen ja hänellä on aina kova halu jäälle.

Minja Merimäki teki ensimmäiset liukunsa luistelukoulussa jo 4-vuotiaana. Kaksi edellistä kautta ovat olleet loukkaantumisten sävyttämiä, mutta 12-vuotias tyttö on nyt kuntoutunut ja suuntaa hyvillä mielin kohti tulevia kilpailuja.

– Polvi oli kipeänä, enkä voinut luistella puoleen vuoteen. Olihan se kurjaa katsella muiden tekemistä, Minja tunnustaa.

– Tein kuitenkin koko ajan tunnollisesti fysioterapeutin antamia harjoitteita ja tiesin, että joskus vielä pääsen jäälle.

Tekniikka kuntoon

Viime vuonna Minja oli selvittänyt tiensä kansallisiin loppukilpailuihin ja nuorten Talent-ryhmän valintaleirille Vierumäelle. Tällä kaudella tavoitteet ovat samaa luokkaa, sillä liiton valmennusrinkiin pääseminen olisi kustannustenkin osalta arvokas asia. Treenikertoja tytölle kertyy viikossa seitsemän.

– Kilpaluistelijan harjoittelu on hyvin systemaattista jo pienestä pitäen, päävalmentaja Satu Hankela sanoo.

– Tietenkin tärkeintä on kuunnella lasta ja alkuun päästään mielikuvien ja leikin kautta. Laji on niin tekninen, että toistoja tarvitaan paljon. Kun asiat opitaan hyvin nuorena, se ehkäisee jatkossa loukkaantumisia ja muita ongelmia.

Minja ei itse pidä tahtia rankkana ja urheilullinen elämäntapa auttaa koulussakin. Luistelija on hyvin kriittinen omiin suorituksiinsa kilpailuissa. Oleellisinta ei ole menestys, vaan se miten hyvin tai huonosti kilpailu sujuu hänen omaan tasoonsa nähden.

– Harjoituksia on ihan sopivasti, vaikka kaverit kyllä ihmettelevät, kuinka jaksan aina vaan lähteä treeneihin.

– Tulevaisuutta en ole miettinyt kovinkaan pitkälle. Voittaminen ei ole minulle tärkeintä, mutta tahtoisin hypätä kaksoisakselin.

Perheen projekti

Kilpaluistelijan elämän pyörittäminen on koko perheen, ellei välillä koko suvun harteilla. Koulu on suhtautunut Minjan harjoitteluun erittäin myönteisesti ja joustavasti.

– Kannusta, kuljeta ja kustanna, siinä on melko tarkkaan kiteytettynä vanhempien rooli, Markus Merimäki pohtii.

– Minjan arkipäivään osallistuvat koulu, isovanhemmat sekä vaimoni ja minä. Ilman kuljetusta ei treeneihin ehdi ja eväät pitää olla valmiina. Ravinto sekä uni ovat meidän vanhempien vastuulla ja muutenkin olemme eräänlaisia apuvalmentajia.

Minja osallistuu vuoden aikana 8-12 kilpailuun. Tällä hetkellä hionnassa on uusi koreografia.

– Aluksi jännitin tosi paljon kisoissa, mutta nykyään jo vähän vähemmän. Kilpailut ovat tärkeitä, koska niistä saa onnistumisen tunteita.

– Eniten kuitenkin tykkään luistelussa siitä, että saan nähdä kavereita ja oppia uusia asioita.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset