fbpx
Kaupunkiuutiset

Takaraja kiihdyttää tonttikauppoja

Kantakaupungin vuokratonttien tuleva hinnankorotus on saanut tontinostajat liikkeelle. Vuokralaisella on vielä mahdollisuus ostaa tontti nykyisin voimassa olevalla hinnalla, mutta hakemus on jätettävä viimeistään tämän vuoden helmikuun loppuun mennessä. Lähestyvä takaraja on kiihdyttänyt tonttikauppoja.

Hinnankorotus koskee 2180 tonttia kantakaupungin alueella.

– Tammikuussa reilusti yli sata tonttia on jo myyty. Tämän vuoden puolella on tehty jo kymmeniä kauppoja, kun normaalisti teemme vuokratonteista kauppoja noin parikymmentä vuodessa, Maaomaisuuden hallinnan yksikön palveluasiantuntija Sirpa Rahikainen kertoo.

Ostohakemuksia on tähän mennessä tullut kaikkiaan 208 kappaletta, joten tonteista kymmenisen prosenttia on kaupanteon alla. Jo näistä paristasadasta tonttikaupasta kertyy kaupungille myyntivoittoa 4,7 miljoonaa euroa.

– Hakemuksia on tullut tasaisesti, mutta meidät on yllättänyt, että hakemuksia on tullut näinkin paljon. Olettaisin, että hakemuksia saattaa tulla vielä lisää. Monille hinnankorotus on ollut sysäys ostaa tontti omaksi, Rahikainen arvelee.

Hinnat kolminkertaistuvat

Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi 16.6.2014 uudet asuntotonttien hinnat, jotka tulivat voimaan tämän vuoden tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Hinnankorotuksen jälkeen tonttien hinnat jopa kolminkertaistuvat. Kun hintahaarukka oli aiemmin 13–27 euroa per neliömetri, nousevat hinnat 27–61 euroon neliöltä. Uudet hinnat ovat kuitenkin vain 75 prosenttia tonttien arvioidusta markkinahinnasta.

Kaupungin vuokratonteista noin parituhatta on omakotitontteja, loput ovat rivi- ja kerrostalotontteja. Pääsääntöisesti tontit sijaitsevat Sairion, Hirsimäen, Käikäälän ja Harvialan alueella, mutta niitä löytyy myös Myllymäestä, Kaurialasta, Ruununmyllystä sekä eri puolilta kaupunkia.

– Uusilla alueilla, kuten Siiri 2 ja Sampo 3, muutos ei ole merkittävä. Siellä tonttien hintataso ei juuri muutu, sillä tonttien hinnat ovat alun perinkin sen 75 prosenttia markkinahinnoista. Uudemmilla alueilla noin puolet tonteista on vuokrattavissa ja noin puolet jo myyty, Rahikainen sanoo.

Itse kiinteistökauppa on tehtävä tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Luonnollisesti tonttikauppa vaikuttaa kiinteistöveroon. Esimerkiksi 1100 neliön tontti Myllymäellä kuuluu 2. kalleusalueeseen, jonka kiinteistövero on ollut 260 euroa vuodessa.

Vanhat sopimukset pitävät

Voimassa olevien vuokrasopimusten ehdot – ja hinnat – eivät muutu. Jos vuokralainen ei halua lunastaa tonttia, mutta vuokra-aika on lähivuosina umpeutumassa, voi hän hakea 28.2. asti portaittaista hinnannousua viiden vuoden siirtymäajalla.

Kun sopimuksen vuokra-aika umpeutuu, voi tonttivuokra yli kymmenkertaistua. Vuokran taso määräytyy tontin myyntihinnan mukaan siten, että omakotitonteilla se on vuodessa 4 prosenttia ja muilla 5 prosenttia tontin myyntihinnasta.

– On tärkeä muistaa, että vuokratonteilla voimassa olevia sopimuksia ei muuteta. Jos sopimus on esimerkiksi vuoteen 2040 asti, ei vuokraan puututa sopimusaikana, Rahikainen korostaa.

Lisätietoa: www.hameenlinna.fi/hinnoittelu

”Kohtuullisen paljon  lainasopimuksia”

Vuokratonttien ostoinnostus on vaikuttanut myös pankkilainojen kysyntään.
– Kyllä se on meilläkin näkynyt sillä tavalla, että tonttikauppojen lainahakemuksia on tehty aika paljon. Olemme siitä ilahtuneita, sillä kun asuntokauppa on muuten ollut alavireistä, lisäävät tonttikaupat aktiviteetteja, Etelä-Hämeen Osuuspankin pankinjohtaja Janne Vaittinen sanoo.
Kaupunki lähetti tonttien vuokralaisille tiedotteen hinnankorotuksesta viime heinäkuussa.
– Ensimmäinen lainanhakijoiden ryntäys tapahtui heti heinäkuussa. Teimme silloin kohtuullisen paljon lainasopimuksia. Nyt vuodenvaihteessa oli seuraava rypäs lainahakemuksia, ja odotettavissa on, että hakemuksia tulee vielä ennen määräajan umpeutumista, Vaittinen arvioi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset