Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Taksikyydin hinta saattaa vaihdella kysynnän mukaan

Kela-taksien puhelinpalveluissa on ollut ongelmia Kanta-Hämeen alueella.
Heinäkuun alussa voimaan tulleen liikennepalvelulain mukaan auton katolla oleva kyltti ei ole enää pakollinen takseissa. Ajoneuvo voi olla mikä tahansa mopoautosta mönkijään tai kuorma-autoon, mutta bussia laki ei kelpuuta.

Heinäkuun alussa voimaan tullut liikennepalvelulaki vapautti taksien hinnoittelun. Kyydin hinta voi vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, tilaustavan ja haluttujen lisäpalveluiden mukaan. Olennaista uudistuksessa on, että asiakas tietää autoon istuessaan, mitä kuljetus tulee maksamaan.

– Kun asiakas soittaa välityskeskukseen ja kertoo, mihin on menossa, hän saa kyydistä hinta-arvion, Kanta-Hämeen Aluetaksin toimitusjohtaja Juha Sirviö sanoo.

– Välityskeskus ilmoittaa yhtiön enimmäishinnan, jonka voi myös etukäteen selvittää netistä. Jos asiakas soittaa suoraan taksiyrittäjälle tai ottaa auton tolpalta, silloin taksassa on neuvotteluvaraa.

Uusi laki ei ole ainakaan Hämeenlinnan seudulla vielä kasvattanut taksiyrittäjien määrää. Uusia ja lopettaneita yrittäjiä on suurin piirtein saman verran.

– Tätä uudistustahan on markkinoitu sillä, että asiakas hyötyy, kun kalusto uudistuu ja hinnat halpenevat, Sirviö pohtii.

– Asiakasmassa ei kuitenkaan ole kasvanut, eikä kysyntää ole määräänsä enempää. Kun uusi yrittäjä tulee alalla, hän yleensä yllättyy siitä, kuinka kovaa työtä pitää tehdä rahansa saadakseen. Jos yhteiskunnalliset velvoitteensa hoitaa tunnollisesti, niin ei ole varaa pudotella hintoja.

Yrittäjien omistaman Kanta-Hämeen Aluetaksin Taksi Häme -brändin alla huristelee vähän alle 200 autoa.

– Myymme välityskeskuspalveluamme myös sellaisille autoilijoille, jotka eivät ole osakkaita. Kaikki uudet yrittäjät ovat halunneet mukaan palveluun, eikä meillä ole mitään syytä heitä estää. Meidän automme tunnistaa Talsi Häme -tarroista ja taksivalaisimista.

Uudistuksen myötä kyytien hinnat saattavat esimerkiksi suurten tapahtumien aikana nousta.

– HIntakartellia ei sallita, joten jokainen saa hinnoitella palvelunsa miten parhaaksi näkee. Kun asia on vielä niin uusi, niin emme ole vielä tänä kesänä muutoksiin lähteneet, mutta nyt on tosiaan mahdollista vaihtaa hintaa kysynnän mukaan.

Taksin hinnan pitää näkyä tavalla tai toisella selvästi ajoneuvossa.

– Toistaiseksi mennään enimmäishinnoilla, sillä meillä ei ole dynaamista työkalua taksojen muuttamiseen. Harkitsemme juuri tällä hetkellä digitaalisten näyttötaulujen hankkimista.

Taksiliikenteen avaaminen kilpailulle merkitsee, että takseilta poistuu asemapaikkavelvoite.

– Ei ole enää erikseen vaikkapa Hauhon tai Janakkalan takseja. Kaikki on yhtä aluetta ja autot ovat tasavertaisia. Hauhon taksi saa tulla Hämeenlinnan tolpalle ja täkäläinen yrittäjä saa mennä Forssaan, jos siellä on kysyntää autoille, Sirviö selvittää.

Päivystysvelvollisuuden poistuttua taksin saaminen öiseen aikaan tai haja-asutusalueille voi olla entistä hankalampaa.

– Suosittelisin, että näissä tapauksissa tehtäisiin ennakkotilaus ja nimenomaan välityskeskukseen. Applikaatio ei välttämättä löydä autoa. Valopilkulla ei saa taksia esimerkiksi Iittalaan, jos siellä ei sellaista järjestelmään kirjautuneena ole.

Taksiliiton pari vuotta sitten lanseeraama Valopilkku-sovellus on siirtynyt Taksi Helsingille. Valtakunnallinen palvelu tuotti toimittajalle yllätyksen, kun sovellus ei ilmoittanutkaan etukäteen kyytien hintoja, vaan siirtyi suoraan taksin tilaukseen.

– Hintatietoja ei vielä tällä hetkellä saa suoraan sovelluksesta, mutta sitä ollaan päivittämässä loppukesästä tai alkusyksyllä, palvelupäällikkö Liisa Laine kertoo.

– Hinnat pystyy kuitenkin etukäteen tarkistamaan valopilkkutaksi.fi -nettisivuston kautta.

Kela-taksien puhelinpalvelu ruuhkautui pahasti uuden lain tultua voimaan ja Hämeenlinnan seudulta kuului puheita jopa useiden tuntien jonotusajoista. Kelan korvaamaa taksia voi käyttää puutteellisten liikenneolosuhteiden tai terveydentilan takia. Jälkimmäisessä tapauksessa tarvitaan terveydenhuollon antama todistus. Tilauspalvelu ohjeistaa tilaamaan taksin viimeistään matkaa edeltävänä päivänä kello 14 mennessä.

Kanta-Hämeen Kela-taksien palveluntuottaja on heinäkuun alusta ollut Tampereen Aluetaksi Oy, jonka numero on 0800-98 821.

– Emme voi kieltää, etteikö ongelmia olisi ollut. Tilauksia ei pystytty käsittelemään kohtuullisessa ajassa, toimitusjohtaja Helvi Liukkaala myöntää.

– Olemme tehneet täällä kovasti töitä ja tilanne alkaa olla hallussa. Edelleen on pahimmallaan ollut 10-15 minuutin jonotusjaksoja, mutta esimerkiksi viime viikon tiistaina kaikkien linjojen jonotusaika oli alle minuutin.

Alkukankeuksien syynä olivat Liukkaalan mukaan tietojärjestelmään tulleet muutokset, välityslaitteiden muuttuminen ja se, että kuljettajien tukeminen kuormitti myös puhelinpalvelun henkilökuntaa.

– Täytenä yllätyksenä meille tuli Kanta-Hämeen puheluiden pituuden selvä kasvaminen esimerkiksi Pirkanmaahan verrattuna. Tarkkaa syytä sille emme ole keksineet. Ehkä ihmiset eivät halunneet tehdä etukäteistilauksiaan vanhaan järjestelmään ja toisaalta halusivat nyt tilata kyytejä myös pitkälle tulevaisuuteen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset