Kaupunkiuutiset

Talkkaritoiminta tavoitteena

Pari vuotta hiljaiseloa viettäneeseen Hämeenlinnan omakotiyhdistykseen puhalletaan jälleen uutta henkeä. Yhdistys on saanut jo uuden hallituksen ja kevätkokous on vuorossa huhtikuussa.

Yhdistyksen tavoitteena on koota yhteen alueen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaat edunvalvontaorganisaatioksi. Samalla pyritään tiivistämään yhteistyötä naapuriyhdistysten ja yleensä pientalopohjaisten yhdistysten kanssa.

Hämeenlinnan seudulla omakotiyhdistys muistetaan muutaman vuoden takaa muun muassa omakotitalkkaritoiminnasta. Omakotitalkkareita oli parhaimmillaan vakituisesti kolme, hetkellisesti neljä–viisi. Erilaisten omakotiasumisessa tarvittavien koneiden ja laitteiden vuokraustoiminta kuuluu yhdistyksen toimintaan jo nyt.

– Vastaavanlaisia talkkaripalveluita on taas vireillä, kunhan saamme väen aktiivisesti liikkeelle. Yhdistykseen voi kuulua kuka tahansa, ei jäsenyys omakotitaloa edellytä, nykyinen puheenjohtaja Arto Vuollet painottaa.

Työllistetyt talkkarit kävivät jäsenten tarvitsemissa kotitöissä myös rivi- ja kerrostaloissa.

– Samaan malliin jatketaan myös tulevaisuudessa, kun homma saadaan rullaamaan, Vuollet sanoo.

Omakotitaloissa asuu runsaasti vanhemman ikäpolven ihmisiä. Nykysuuntauksen mukaisesti ikäihmisten kotona asumista tuetaan mahdollisimman monipuolisesti.

– Omakotitalkkarit ovat juuri sellaisia, joita tarvitaan auttamaan kodin pienissä töissä ja pikkuremonteissa. Heille on takuuvarmasti tilausta, Arto Vuollet sanoo.

Yhdistyksen jäsenyys ei edellytä myöskään asumista kantakaupungissa, ei edes Hämeenlinnassa, vaan myös lähikuntien asukkaat voivat kuulua yhdistyksen jäseniksi.

Hämeenlinnan yhdistyksen hallituksen nykyaktiivit painottavat myös sitä, että yksi päätavoite on yhteistyön tiivistäminen esimerkiksi alueellisten asukasyhdistysten kanssa.

– Yksi tehtävämme on tuoda julki asukkaiden tarpeita ja toiveita kaupungin ja muiden organisaatioiden suuntaan. Sen vuoksi on hyväksi, jos taustalla on mahdollisimman suuri väkimäärä, pitkäaikainen Omakotiyhdistyksen aktiivi Reino Laajaniemi muistuttaa.

– Hämeenlinnan kaupunki on kaikkien kaupunkilaisten yhteinen ”itkumuuri”. Sen vuoksi yhteistyö yhdistysten ja järjestöjen kesken on tärkeää. Isompaa joukkoa kuunnellaan tarkemmin, Laajaniemi pohtii.

– Yhdessä voimme vaikuttaa paikallisesti mm. kaavoitukseen, ympäristöön, turvallisuuteen sekä asumisviihtyvyyteen, Eeva Voutilainen jatkaa.

– Hämeenlinnan alueella on jo purkautuneita tai jäsenkatoa potevia yhdistyksiä. Hattulan Omakotitaloliiton jäsenyhdistys on myös näivettynyt viime vuosina. Nyt on aika lyödä hynttyyt yhteen kaikissa mahdollisissa asioissa. Tämä koskee myös edelleen aktiivisesti toimivia yhdistyksiä yli kuntarajojen, Laajaniemi kannustaa.

Edunvalvonnan lisäksi yhdistys voi järjestää muttakin paikallista toimintaa kuten luentoja asumisen asioista, kasvinvaihtopäiviä, kylätapahtumia ja tutustumisretkiä muun muassa messuille ja näyttelyihin.

Hämeenlinnan Omakotiyhdistys kuuluu koko valtakunnan kattavaan Omakotiliittoon, jonka kautta voi vaikuttaa valtakunnallisesti asumisen asioihin. Liitto ajaa pientaloasujien sekä mökkiläisen asioita erilaisissa työryhmissä sekä lausuntojen ja lakialoitteiden kautta.

Omakotiyhdistyksen vuosikokouksessa alustaa Hämeenlinnan kaupungin suunnittelujohtaja Niklas Lähteenmäki. Kumppanuustalo maanantaina 16.4. klo 18.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020