Kaupunkiuutiset

”Tällainen tulevaisuus ei edes ajatuksiin tullut”

– Saappaat ja asetakin saivat sodasta kotiutuneet pitää omanaan. Pankkikirjalle oli kertynyt pieni kotiuttamisraha, nykyrahassa 72 euroa, kertovat 5. Divisioonassa, pääasiassa hämäläismiehistä koostuneessa Ilves-Divisioonassa palvelleet sotaveteraanit Esko Paakkala ja Kaino Kauranen.

Erityisen arvokkaat olivat nahkasaappaat, sillä sodan jälkeen olivat jalkineetkin kortilla.

Janakkalalainen Kauranen kotiutui sotilaspassin mukaan täysin palvelleena 27. lokakuuta 1944.

– Välirauhan jälkeen pantiin meitit nuoremmat tuomaan JR 44:n palveluksessa olleet hevoset pois rintamalta. Karjavaunussa tultiin naapurini Hemmi Mannisen kanssa ja tuotiin hevoset rautatieasemalta taluttamalla, osa tuli rattaita vetäen.

– Hämeenlinnan torilla niitä olivat isännät vastassa. Vielä tunsivat hyvin toisensa niin isännät kuin hevoset, Kaino Kauranen kertoo.

Kotimatka rajan pinnasta Saaren pitäjästä kesti muutaman vuorokauden, sillä hevoset oli ruokittava ja juotettava matkalla.

– Oli kova paikka joutua hevosia tuomaan, rauhan tultua rintamalta lähti joka mies kotia kohti niin pian kuin mahdollista. Perheelliset perheensä luo.

Kaino Kauranen palasi isännäksi kotitilalle Janakkalan Tanttalaan, vaikka rintamalla ollessaan harkitsi jäämistä rajavartioston palvelukseen.

– Rintamalla olleita houkuteltiin rajalle, luvattiin kersantin arvo. En jäänyt, sillä isä kirjoitti, että tule kotiin, veteraani sanoo.

Uuteen sotaan

Tungosta raiteilla oli myös pohjoisen suunnassa. Sotilaita siirrettiin pohjoiseen ja asukkaita evakuoitiin Lapin sodan alta. Samaan aikaan maasta vetäytyivät ja karkotettiin saksalaiset, yli 200 000 sotilasta.

Hämeenlinnalainen Esko Paakkala joutui Lapin sotaan, missä palveli mittauspatterissa haukiputaalaisessa kalastajakylässä: ”Kytättiin Tornion maihinnousua, jota on pidetty varsinaisena aloituksena Lapin sotaan.”

Mielessä 18-vuotiaalla tykkimiehellä pyörivät vielä jatkosodan raivoisat taistelut Syvärillä, Tuuloksen maihinnousu, Nietjärven taistelut.

– Uuteen sotaan joutuminen teki tulevaisuudesta epävarman. Nyt niistä hetkistä on kulunut 70 rauhan vuotta. Tällainen tulevaisuus ei silloin voinut edes ajatuksiin tulla, sanoo Paakkala.

Hänen kohdallaan sotimisen, vakinaisen palveluksen katkaisivat opintovapaat, jopa kolmen kuukauden mittaiset.

Lukion hän kävi Niinisalossa, minne oli perustettu sisäoppilaitos oppikoulunsa sodan vuoksi keskeyttäneille rintamamiehille. Keväällä 1947 hän kirjoitti ylioppilaaksi Hämeenlinnan yhteiskoulusta yhdessä entisten luokkatovereittensa kanssa.

Rintamalta Esko Paakkala kotiutui sotilaspassin mukaan täysin palvelleena 2.12.1944, ja siirtyi Lapin sodan jälkeen reserviin 1946 ja luki itsensä filosofian maisteriksi.

Aselepo ja rauha

Jatkosodan loppuvaiheet: Aselepo Suomen ja Neuvostoliiton välillä solmittiin syyskuun alussa 1944. Suomen puolella aseet vaikenivat 4.9., venäläisten 5.9. Välirauhan sopimus allekirjoitettiin pari viikkoa myöhemmin, 19. 9.1944.

Välirauhansopimuksen mukaan Suomessa armeijan piti olla rauhanomaisessa tilassa, eli vahvuudeltaan 42 000 miestä. Elokuussa 1944 riveissä oli 530 000.

Samaan aikaan lottia puolustusvoimien tehtävissä oli kahden divisioonan verran eli noin 30 000. Välirauhansopimuksessa järjestö, johon kuului kaikkiaan noin 230 000 naista, määrättiin lakkautettavaksi. Sotilaskotisisaria rintamalla työskenteli ainakin 3 000, ja sotilaskoteja oli 1 000, vielä keväällä 1944 koteja oli käytössä kuusi ja sisaria rintamalla noin 18 000.

Lapin sotaa kävivät pääosin 1924 ja 1925 syntyneet miehet, jotka jäivät välirauhan jälkeen palvelukseen muodostaen maassa rauhanajan armeijan. Uudeksi palvelusajaksi määrättiin vuosi.

Luovutetulta alueelta Kanta-Suomeen siirtyi 400 000 Karjalan evakkoa, Lapin sodan jaloista evakuoitiin 168 000 asukasta, heistä Ruotsiin 57 000 henkilöä.

Siirtolaisen asuttamisen lisäksi rintamalta kotiutui lähes puoli miljoonaa sotilasta.

Kahden, kolmen kuukauden kuluessa rauhanomaiseen tilaan piti syksyllä siirtää noin miljoona suomalaista.

Maassa alkoi tämän jälkeen vuosikymmeniä kestänyt valtava jälleenrakentamisen kausi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset