fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

"Talosta voisin luopua, mutta pihasta en" – Kaija-Leena Savijoki vaalii puutarhassa muistoja läheisistä

Kankaantakana asuva Kaija-Leena Savijoki sanoo pitävänsä muotoon leikatuista pensaista puutarhassa. Kun puksipuut eivät tahtoneet säilyä hengissä, ne korvattiin norjanangervoilla. Kuva: AP Sarjanto
Kankaantakana asuva Kaija-Leena Savijoki sanoo pitävänsä muotoon leikatuista pensaista puutarhassa. Kun puksipuut eivät tahtoneet säilyä hengissä, ne korvattiin norjanangervoilla. Kuva: AP Sarjanto

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Kaija-Leena Savijoki on innokas kotipuutarhuri.

Ensimmäiset oppinsa hän sai oman äidin kasvimaata kitkiessä sekä kesätöissä pihoilla ja pelloilla.

– Nuoruuden kokemukset puutarhatöistä olivat vähän sellaista pakkopullaa, mutta jotain siitä jäi muhimaan. Kun sain ensimmäisen oman pihan, aloin heti hoitamaan sitä ja istuttamaan kasveja, Savijoki muistelee.

Kevätesikon tarina

Savijoki sanoo olevansa luonteeltaan esteetikko ja pihahommissa häntä kiinnostavat myös haasteet, sillä läheskään kaikki kasvit eivät menesty.

Hän lukee ahkerasti puutarhakirjoja ja alan lehtiä.

– Olen oppinut paljon äidiltä, anopilta ja tädiltä. Heidän antamiaan kasveja, kuten kesäpikkusydäntä ja kuunliljoja, on pihallamme runsaasti ja se on mukavaa, koska ne kertovat omaa tarinaansa.

Yksi puutarhan vaalituimmista kukista on kevätesikko, jolla on koskettava historia.

– Olin kouluaikoina autokolarissa, jossa hyvä ystäväni menehtyi. Hänen äitinsä, joka kävi katsomassa minua myös sairaalassa, toi minulle kevätesikon. Sen jälkeen olen pitänyt aina huolen, että sellainen on aina omassa puutarhassani, Savijoki kertoo.

Kevätkaihonkukka on hyvä maanpeiteperenna, joka viihtyy varjossakin. Kuva: AP Sarjanto
Kevätkaihonkukka on hyvä maanpeiteperenna, joka viihtyy varjossakin. Kuva: AP Sarjanto

Norjanangervo kestää

Englantilaisten puutarhojen tyyli miellyttää Savijokea ja pihassa kasvaakin muun muassa pioneja, sormustinkukkaa, kuunliloja, iiriksiä ja malvaa.

– Pidän luontevista ja kaarevista linjoista. Mieheni taas haluaa, että nurmikko on helppo ajaa, joten loppujen lopuksi aika suoraviivaiseksi piha on mennyt.

– Tykkään myös muotoon leikatuista jutuista ja olen istuttanut aika monta puksipuuta, mutta ne aina kuolevat. Sitten näin yhdellä pihalla muotoon leikatun norjanangervon ja otin niitä. Ne kestävät hyvin leikkausta.

Kirsikkapuu kukkii

Pihan komistus on viidessä vuodessa viisimetriseksi venähtänyt rusokirsikka.

– Terassimme on kesäisin hyvin kuuma ja halusimme pihaan puun, joka olisi nopeakasvuinen, mutta ei liian iso. Kirsikkapuu tuo nyt vähän varjoa ja kukkii tosi kauniisti.

Talon takaakin löytyy aihetta tyytyväisyyteen. Jyrkkä penger on vuorattu siistiksi suurella määrällä kiviä ja rinteessä kasvaa erilaisia havuja. Rinteen juurella on pitkä penkki kevätkaihonkukkaa.

Takapihan penkereen kiviin ja havuihin on uhrattu paljon aikaa ja vaivaa. Kuva: AP Sarjanto
Takapihan penkereen kiviin ja havuihin on uhrattu paljon aikaa ja vaivaa. Kuva: AP Sarjanto

Kesäkukkia häihin

Puutarhakausi tuli tänä vuonna tavallista aikaisemmin. Kotipuutarhurin kevät alkaa aina pussirumballa, kun kaupasta haetaan multaa, lannoitteita ja kuorikatetta.

– Kävin toissa viikolla Tiiriössä ja kaupoissa oli ihan mieletön määrä porukkaa, Savijoki sanoo.

– Yleensä en tähän aikaan osta kesäkukkia, mutta nyt niitä tuli hankittua, kun poikani häitä vietetään sattuneesta syystä täällä kotona.

Hyvää terapiaa

Savijoki kertoo viettävänsä pihatöissä aikaa mahdollisimman paljon. Hän tunnustautuu pikemminkin hyötyliikkujaksi kuin kuntoilijaksi ja parhaimmillaan puutarhassa voi vierähtää kokonainen päivä.

– Olen aina sanonut, että talosta voisin luopua, mutta pihasta en. Varsinkin koronan aikaan on taas korostunut pihatöiden terapeuttinen merkitys. Kasvun ihmettä katsellessa tulee aina tunne siitä, että elämä voittaa.

Yrttejä tulollaan

Kasvihuonettaan Savijoki esittelee hiukan syyllisen oloisena. Tomaattien ja kurkkujen kasvattaminen on jäänyt, kun lapset ovat lentäneet kotoa.

– Viime kesänä siellä ollut mitään. Nyt olen viritellyt vähän taas ajatuksia ja aion kasvattaa yrttejä, salaattia ja tilliä.

Hyötykasveihinsa Savijoki sanoo asennoituvansa rennolla otteella.

– Jos joku ei menesty, niin en sitä kauan katsele. Kotona jos epäonnistuu, niin torilta saa halvalla.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset