Kaupunkiuutiset

Talousluvut mukavaa luettavaa

Kun kunnanjohtaja Katariina Koivisto ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) esittelivät Hattulan viime vuoden talouslukuja, ilmassa oli hymyilevää uskoa tulevaisuuteen.

– Tilinpäätös on aika mukavaa luettavaa. Vuoden 2017 alussa suorastaan hirvitti, mutta nyt voi olla tyytyväinen. Hyvää onneakin on ollut matkassa, ja kiky-sopimus oli kunnan talouden kannalta positiivinen asia, Puotila tiivisti.

– Kiva on esitellä tätä tilinpäätöstä ensimmäisen kerran Hattulan kunnanjohtajana, Koivisto myötäili.

Kunnan tilanne parani edelliseen vuoteen verrattuna, kun verotulot kasvoivat 2,5 prosenttia, sairaanhoitopiirin kustannukset pysyivät hallinnassa, kunnan toimintakulut lisääntyivät maltillisesti, ja työttömyysaste laski 7,7 prosenttiin, maakunnan alhaisimpien joukkoon. Nuorten työllisyyttä pitäisi kuitenkin yhä parantaa.

– Työllisyyden hoito maksaa kunnalle vielä liian paljon. Sen kokonaiskustannukset ovat 570 000 euroa, josta Kelalle menee sakkoina 393 000 euroa kuin kankkulan kaivoon. Rahat pitäisi käyttää kunnan omaan työllistävään toimintaan, kuten työpajoihin, Koivisto puntaroi.

Hattulassa yksi hyvä asia on se, että siellä ei ole tarvinnut käydä samanlaista koulukeskustelua kuin muissa seudun kunnissa. Ainoa ongelmakoulu sisäilman kannalta on Parolan yhtenäiskoulu.

Suurin murhe Hattulassa on vähenevä väki. Viime vuodesta asukasmäärään tuli miinusta 70 henkeä. Sama ongelma on muuallakin Kanta-Hämeessä. Koiviston ja Puotilan mukaan on pohdittava keinoja, joilla Hattulaan saadaan houkuteltua uusia asukkaita ja toisaalta entiset pysymään kunnassa. Vaikuttavia asioita olisivat muun muassa oma tonttipolitiikkaa ja työpaikkatarjonta.

– Olemme tilanneet Innolinkiltä kevään aikana toteutettavan muuttajatutkimuksen, jossa selvitetään, miksi Hattulasta muutetaan pois ja mikä tänne vetäisi ihmisiä. Mutta kaikkeen emme kuitenkaan voi kuntana vaikuttaa, Koivisto sanoo.

Puotila on havainnut, että Hattulassa käydään paljon kahvipöytäkeskusteluja myös siitä, miten Parolaa voitaisiin kehittää entistä vetovoimaisemmaksi.

– Keskustan kehittäminen ei välttämättä tarvitsisi rahaakaan, mutta voitaisiin miettiä, olisiko siellä tarjota kohteita kehittämisrahalle.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020