Kaupunkiuutiset Hattula

Tänä kesänä koristellaan kukilla ja yrteillä – Vielä ehtii istutushommiin

Alajoen Kasvitarhan Sirje Martin esittelee trendikkäitä yhdistelmäistutuksia, joissa yrttejä käytetään kukkien ja heinien rinnalla. Kuva: AP Sarjanto
Alajoen Kasvitarhan Sirje Martin esittelee trendikkäitä yhdistelmäistutuksia, joissa yrttejä käytetään kukkien ja heinien rinnalla. Kuva: AP Sarjanto

Perinteisten suomalaisten suosikkilajikkeiden rinnalle on tullut uusia yrttejä, jotka tuovat näköä istutuksiin ja erilaisia makunautintoja ruokapöytiin.

– Tänä vuonna myytiin nopeasti loppuun cola- ja lakritsiyrtit ja oliiviyrttejä on vain muutama kappale jäljellä. Pari vuotta sitten ei kukaan osannut näitä lajikkeita edes kysellä, Sirje Martin Alajoen Kasvitarhasta kertoo.

– Vanhemmat asiakkaat suosivat edelleen kaikkien tuntemia yrttejä, kuten persiljaa, ruohosipulia, timjamia, rosmariinia ja sitruunamelissaa, mutta nuoret ovat ottaneet nämä uutuudet omakseen.

Oma lukunsa ovat lääkeyrtit, kuten aloe-tyyppinen rohtokasvi bulbine.

– Sen geelimäinen lehtineste helpottaa hyttysenpuremia ja palovammoja. Kaiken lisäksi se vielä kukkiikin.

Lauri Kautto kannattelee nopeakasvuisia kelloköynnöksiä, jotka kukkivat runsaina elo-syyskuussa. Kuva: AP Sarjanto
Lauri Kautto kannattelee nopeakasvuisia kelloköynnöksiä, jotka kukkivat runsaina elo-syyskuussa. Kuva: AP Sarjanto

Yhdistä istutuksiin

Yrttejä käytetään nyt yhä enemmän myös koristeina ja yhdistelmäistutuksissa kukkien sekä heinien rinnalla. Myyntiin on tullut kirjavalehtisiä versioita muun muassa mintusta, timjamista ja salviasta.

– Yhdistelmät ovat nyt tosi suosittuja. Yrttien kanssa voi käyttää vaikka samettiruusua, joka torjuu kirvoja ja jopa joitakin nelijalkaisia, Martin neuvoo.

– Osa yrteistä tarvitsee enemmän multaa ja yhdistelmiä kannattaa miettiä myös kastelun tasapainon kannalta. Esimerkiksi basilikaa en yhdistelmään laittaisi, koska se on vaativampi.

Herkkiä paleltumaan

Yrtit eivät kestä kylmää ja herkkä basilika saattaa kärsiä jo viiden plusasteen lämpötilassa. Vanhan suomalaisen perinteen mukaan yrttien istuttaminen on turvallista 10. kesäkuuta jälkeen.

Jos kylmä yllättää, ruukut voi kantaa sisään tai suojata kasvit hallaharsolla.

Yrtit kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun, jolla on läpimittaa 15 senttimetriä ja tilavuutta ainakin 1,5 litraa. Jotkut lajit, kuten rosmariini, tarvitsevat syvemmän ruukun.

– Hyvä multa on pH-arvoltaan noin 6,5 ja siihen on hyvä sekoittaa hiukan hiekkaa joukkoon, Martin sanoo.

– Kastelun pitää olla tasaista siten, että multa saa välillä kuivua. Jatkuvasti märkä multa on huono.

Salviasta (vas.) ja timjamista on saatavilla kirjavalehtisiä versioita, jotka ovat paitsi maukkaita, myös kauniita. Kuva: AP Sarjanto
Salviasta (vas.) ja timjamista on saatavilla kirjavalehtisiä versioita, jotka ovat paitsi maukkaita, myös kauniita. Kuva: AP Sarjanto

Säiden armoilla

Kasvitarhalla jos missä huomaa, etteivät kesät ole veljeksiä keskenään. Tänä vuonna yllätti lämmin kevät.

– Ihmiset innostuivat istuttamaan jo huhtikuussa ja kasvit kasvoivat. Sitten kylmät palasivat, eikä kukaan uskaltanut ostaa pitkään aikaan mitään, Martin nauraa.

– Ihan säiden armoilla täällä eletään, kun koskaan ei tiedä millainen kesä tulee.

Klassikot pitävät pintansa

Alajoen Kasvitarha perustettiin Hyrväläntielle vuonna 2007. Sitä ennen yrittäjä Lauri Kautto harjoitti toritoimintaa Hämeenlinnassa ja ympäri maakuntaa.

– Tässä oli ennen pelkkää lepikkoa, mutta Alajoki on ihan lähellä ja mäessä kulkee vesisuoni. Olemme olleet kesäisin Hämeenlinnan torillakin, mutta se homma taitaa nyt loppua. Ihmiset tuntuvat löytävän paljon paremmin tänne, Kautto tuumaa.

Kasvitarhan sesonki alkoi 20. huhtikuuta, kun asiakkaat hakivat ensimmäisiä orvokkeja. Syksyllä viimeisiä kallunoita ostetaan lokakuun lopussa.

Jos yrttien puolella jylläävät uudet trendit, kesäkukissa klassikot ovat pitäneet pintansa.

– Miljoonakellot, pelargoniat ja daaliat ovat yhä edelleen kestosuosikkeja, Kautto kertoo.

– Yksi vähän uudempi juttu on se, että siemenestä asti kasvatetut kelloköynnökset ovat muutaman vuoden olleet yllättävän suosittuja.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

8.7.2020

Päivän Hämeen Sanomat

11.7.2020

Fingerpori

comic