fbpx
Kaupunkiuutiset Renko

Tanhuanpään tila houkuttaa ryhmiä kauempaakin renkolaiseen rauhaan – Tarjolla on virkistystä keskellä ei mitään

Kalle Tanhuanpään kotitila tarjoaa nykyisin juhlatiloja ja elämyksiä. Kuva: Lea Karmala

Vehmaistentien varrella sijaitseva Tanhuanpään elämys- ja kokousmatkailutila houkuttelee vieraita tilan isännän Kalle Tanhuanpään sanoin keskelle ei mitään. Paikan ovat löytäneet esimerkiksi tyky-päivien viettäjät.

Maatalon satavuotias navetta on remontoitu toistasataa henkeä vetäviksi juhla- ja kokoustiloiksi, ja saman katon alla pääsee kokeilemaan infrapunasaunaa ja suolahuoneita. Muutama vieras voi talossa yöpyäkin.

Saunoja ja suolahuoneita Kalle Tanhuanpää ja hänen isänsä Risto Tanhuanpää valmistavat ja myyvät Kaaleppi Ky -yrityksensä kautta.

 

Vielä 2000-luvun alussa Tanhuanpää oli Kanta-Hämeen suurimpia perunatiloja, ja navetta oli perunoiden varastona. Vuonna 2003 perhe perusti Kaaleppi-yhtiön, ja pari vuotta myöhemmin he ryhtyivät navetan muutostöihin.

Sisälle rakennukseen on tehty muutama erikokoinen tila ja gateringille sopiva keittiö. Nyt on myös navetan vintti laitettu juhlakuntoon niin, että siellä voidaan pistää vaikka häissä tanssiksi. Ulkona vieraat pääsevät halutessaan ajamaan nurkalta lähtevälle mönkijäradalle tai pelaamaan lähellä olevalle kentälle suopotkupalloa.

– Kyllä me sitä paljon mietittiin, että onko tässä järjen häivääkään, mutta ihmiset näyttävät etsivän maaseudun rauhaa. Ensi kesäkin näyttää varauksissa jo kohtalaisen hyvältä. Vielä muutamia tilaisuuksia voidaan ottaa, Kalle Tanhuanpää sanoo.

 

Vilkkainta aikaa tilan tapahtumapuolella on toukokuusta elokuun alkuun ja syyskuusta vuoden loppuun. Keväällä ja alkukesästä yritykset pitävät kevät- ja kesäpäiviä, keskemmällä kesää järjestetään häitä ja muita juhlia. Syksy on suosittua virkistyspäivien pitoaikaa, ja marraskuun alusta alkaa pikkujoulukausi.

– Pikkujouluissa kausi on venymässä joulun yli, sillä tänä talvenakin viimeiset pidettiin helmikuussa. Ensi joulun ajaksikin on jo varauksia, Tanhuanpää kertoo.

Tanhuanpään tilan isoimmassa juhlasalissa on vielä pikkujoulukauden kalusteet, mutta pian ilme vaihtuu keväisemmäksi. Kuva: Lea Karmala

Suolahuoneiden valmistamisessa ja myynnissä Kaaleppi on maamme mittapuussa merkittävä tekijä.

– Tietääkseni olemme ainoita suolageneraattorin tekijöitä, jotka saavat laittaa niihin avainlipun. Suolahuoneissa suurin buumi oli lähes kymmenen vuotta sitten, mutta vieläkin niitä menee jonkin verran, pääsääntöisesti kylpylöihin ja hoitoloihin, Tanhuanpää kertoo.

Kaaleppi on toimittanut suolahuonekoneita myös ulkomaille: Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Ranskaan ja Italiaan. Tanhuanpää arvelee, että Euroopassa riittäisi vielä lisääkin valloittamattomia markkinoita.

Suolahuoneessa on hämyisen rauhallinen tunnelma. Kuva: Lea Karmala

Infrapunasaunoista Suomessa innostuttiin tosissaan viitisen vuotta sitten. Tanhuanpään mukaan niitä tehtiin tuolloin paljon yksityiskoteihinkin.

– Tarpeen vaatiessa menen itse paikalle rakentamaan tai annan ohjeet saunan tekemiseen, tai sitten pistetään elementtilähetys auton kyytiin ja ohjelappu kylkeen. Teemme saunoja alihankintana ja bulkkituotteina, mutta erityistilauksia teemme itse mittatyönä.

Tanhuanpää nauttii itsekin silloin tällöin suolan syleilystä.

– Moni sanoo saaneensa siellä helpotusta oloonsa, esimerkiksi allergiaan ja flunssaan.

 

Kaiken muun ohella Tanhuanpäällä on kahden kilometrin päässä lammen rannalla mökki, jota vuokrataan joko lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa. Mökkiin mahtuu yöpymään kuusi henkeä.

Tapahtumatilojen vuokraajana Tanhuanpäällä itää aina myös jotakin kehitettävää mielessä.

– Tämä on hommana sellaista, että koskaan ei saa jäädä paikoilleen makaamaan, aina pitää koettaa keksiä jotain uutta ja miettiä kaikenlaisia hullutuksia vähän lisää. Suomessa kai pitää olla vähän hassu, että jaksaa yrittäjänä toimia, hän naurahtaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset