Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Tanja Torniainen perusti Hämeenlinnaan kierrätyslelukaupan – Laatulelut kestävät aikaa ja kierrätystä

"Täällä on käynyt ohikulkijoita kurkistamassa, vaikkei liike ole ollut vielä avoinna. Olen saanut myös somessa lelukaupasta paljon positiivista palautetta ja toivon, että ihmiset löytävät tänne kauempaakin", Tanja Torniainen kertoo. Kuva: Heli Karttunen
"Täällä on käynyt ohikulkijoita kurkistamassa, vaikkei liike ole ollut vielä avoinna. Olen saanut myös somessa lelukaupasta paljon positiivista palautetta ja toivon, että ihmiset löytävät tänne kauempaakin", Tanja Torniainen kertoo. Kuva: Heli Karttunen

Tanja Torniainen sai idean kierrätyslelukaupasta pohtiessaan, mitä tehdä tyttären tarpeettomaksi jääneelle lelukokoelmalle.

– Tyttäreni on kerännyt vanhan tyylisiä Littlest Pet Shop -hahmoja, joita ei saa enää kaupoista. Olin jo aiemminkin miettinyt lelukaupan perustamista ja kun kierrätys on nykypäivää, ajattelin yhdistää molemmat.

Kierrätyslelukauppa Torni avautuu nyt lauantaina 19.9. Arvi Kariston katu 13:sta.

– Helsingissä on vastaava käytettyjen lelujen osto- ja myyntiliike, mutta tietääkseni ei muualla, vuosi sitten pääkaupunkiseudulta Hämeenlinnaan muuttanut Torniainen kertoo.

Pienet viat eivät haittaa

Vielä keskiviikkona osa tavaroista odotti pääsyä hyllyille. Tarjolle tulee tunnettuja lelumerkkejä laidasta laitaan.

– Korona vaikutti siihen, että olen kevään mittaan ostanut aika paljon tavaraa netin kautta. Ajatus on, että olemme osto- ja myyntiliike. Sillä varmistan, että lelujen kunto ja laatu pysyvät hyvinä. En toimi välittäjänä vaan tänne voi tuoda leluja arvioitavaksi, annan niistä tarjouksen ja katsomme, tuleeko kaupat.

Käytetyissä leluissa pienet viat eivät haittaa.

– Perusasia on, että lelut ovat leikittävässä kunnossa ja suhteellisen siistejä, merkillä ei sinänsä ole väliä.

Käytettyjä leluja yhdestä paikasta

Torniaisen mukaan laadukkaat, tunnetut lelumerkit kestävät aikaa – ja käyttöä. Esimerkiksi osa Turtles-hahmoista on peräisin 1990-luvulta. Joukossa on keräilyharvinaisuuksiakin.

– Kierrätetty lelu on uutta edullisempi, mutta tietyt Turtles- sekä Littles Pet Shop -hahmot voivat silti maksaa useamman kympin kappale. Tiedän, että aidoista supersankarikissahahmoista maksetaan jopa kolmesta neljäänsataan euroa.

Lisäksi myynnissä on kirjoja, roolivaatteita, pelejä, käytettyjä lastenvaunuja ja muita lastentarvikkeita.

– Ideana on, että kaikki on kierrätettyä.

Torniainen esittelee leluja myös somessa ja niitä on mahdollista ostaa postitse. Kivijalkaliike on kuitenkin kaiken perusta.

– Ihmiset etsivät nyt leluja kirpputoreilta, täältä niitä löytyy yhdestä paikasta. Haluan muuttaa ajatusta, etteikö kierrätettyä lelua voisi myös ostaa lahjaksi. Ja tietysti täällä on aidon lelukaupan tunnelmaa.

Tanja Torniainen

34-vuotias, kotoisin Vantaalta, asuu Hämeenlinnassa.

Ammatti: lähihoitaja, lastenhoitaja.

Perheessä 15-vuotias tytär, neljä kissaa ja koira.

”Olen koko elämäni asunut pääkaupunkiseudulla. Vuosi sitten katselin kivoja taloja monesta paikasta. Ostin talon Hämeenlinnasta, kun täältä on hyvät kulkuyhteydet ja kaikki on lähellä.”

Uusin Kaupunkiuutiset

17.10.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

20.10.2020