Kaupunkiuutiset

Tanssin iloa sekä melankoliaa

Tanssinopettajat Anna Haaranen, Heta Häyrynen, Kati Mäkelä, Marjuska Santala ja Heidi Wasko päättivät toteuttaa oman tanssiteoksen.

– Teoksen toteuttaminen on meille jokaiselle seilaamista uusilla vesillä, itsetutkiskelua ja uuden oppimista, Hämeenlinnan seudun tanssin ammattilaiset -yhdistyksen puheenjohtaja Heta Häyrynen tuumii.

– Saimme Taiteen edistämiskeskuksen apurahan ja pyysimme Hanna Brotherusta koreografiksi. Kun on ulkopuolinen koreografi, tanssinopettajakin pääsee välillä oppilaan rooliin, Wasko kertoo.

Käyntikortti on viiden kantahämäläisen tanssijan omakohtainen koreografia siitä, mistä heidät tunnetaan. Häyrynen opettaa afrikkalaisia tansseja, Haaranen flamencoa, Mäkelä latinalaistansseja, Wasko balettia ja nykytanssia ja Santala folkjamia ja kansantanssia. Tanssiteoksesta löytyykin muun muassa afroa, flamencoa, reggaetonia, nykytanssia ja kansanmusiikkia.

– Jokaisesta tanssijasta on mukana jotain henkilökohtaista ja omaa. Kollaasimainen teos leikkii aikamme leikkiä, sitä kuinka meidän on osattava kertoa itsestämme mahdollisimman paljon mahdollisimman lyhyessä ajassa. Teos toimii yhteisenä käyntikorttinamme, tanssinopettajat toteavat.

Käyntikortissa on tanssin iloa, mutta myös melankoliaa ja pohdintaa esim. yksinäisyydestä ja ikääntymisestä. Teos sisältää myös jonkin verran puhetta. Kukin tanssija esittelee itsensä omalla persoonallisella tavalla ja paljastaa, tai jakaa itsestään yleisölle jotain henkilökohtaista.

Teoksessa on myös huumoria. Katsojalle selviää muun muassa, miten tanssija istuu puiston penkillä, korjaa alushousuja ja elää kaseissa, eli laskee tahtia kahdeksaan.

– Ihanan innostuneita, aktiivisia ja positiivisia tanssijoita! Hämäläisyyteen liitetään ehkä ajatus hitaudesta, mutta nämä viisi tanssin ammattilaista osoittavat kykynsä nopeudessa ja tehokkuudessa. He esittelevät itsensä siinä valossa, vaatteessa ja liikkeessä, jossa haluavat tulla nähdyksi, ja ovat ylpeitä siitä. Käyntikortti lähti sisällöllisesti tanssijoista, ja työstämme sitä yhdessä, Brotherus kuvailee.

Hanna Brotherus on helsinkiläinen koreografi ja tanssitaiteilija, joka tunnetaan työstään erilaisten ja eri-ikäisten ihmisryhmien parissa ja yhteisötyön osaajana. Hänen koskettavia ja kantaaottavia näyttämöteoksiaan on esitetty mm. Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa.

Käyntikortti-teoksen kantaesitys nähdään Hämeenlinnan Teatterin Verstas-näyttämöllä 1.12. kello 19 alkaen. Esitys toteutetaan yhteistyössä Sibelius-opiston kanssa. Otteita teoksesta nähdään myös tanssivassa joulukalenterissa Hämeenlinnan torin lavalla joulumarkkinoilla 13.12. kello 11.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset