fbpx
Kaupunkiuutiset

Tapani Markkulan käsi piirtää yhä huumoria

Piirtäjä Tapani Markkula, 70, ajattelee suurella lämmöllä aikaansa Hattulan kappalaisen virassa, josta hän jäi eläkkeelle kymmenisen vuotta sitten. Nykyisin hän asuu Tuuloksessa, mutta nyt hän palasi Parolaan tuoden uusista ja vanhoista piirroksistaan Juteinitaloon näyttelyn, jolla juhlistetaan 150-vuotiasta kuntaa.

– Olen kiitollinen, että sain palvella Hattulan seurakuntaa. Pyhän Ristin kirkko on minulle rakas, käyn siellä edelleen, hän kertoi näyttelynsä avajaisissa maanantaina.

Markkula on tuttu myös Kaupunkiuutisten lukijoille vuosikymmenien ajalta, sillä hän piirsi lehteen viikoittain O. Suma -pilapiirrosta. Nimimerkin takaa ei tosin lukijoille paljastettu tekijää.

Yksi O. Suman julkaistu piirros on mukana myös näyttelyssä uudelleen piirrettynä. Monet aikoinaan ajankohtaisista aiheista ovat säilyttäneet tuoreutensa kymmenienkin vuosien saatossa.

Hämeen Sanomiin Markkula piirsi nimimerkillä Börje, jonka hän kertoo ujuttaneensa lehden palstoille aluksi lyhytaikaisena tuuraajana.

– Poonah piti aina kesälomaa, ja silloin kysyin Börjeä sijaiseksi. Yhteistyö lehden kanssa alkoi siitä, hän muistelee nauraen.

Näyttelyssä on mukana myös Isä Ruben -sarjakuvia ja vain omaksi huviksi tehtyjä töitä.

Markkula kertoo piirtäneensä koko ikänsä, mutta viime vuosina hän on pitänyt taukoa hauskaksi ja luovaksi kuvaamassaan harrastuksessa. Seurakuntapastori Miikka Anttila kuitenkin sai hänet tarttumaan kynään niin, että syntyi lukuisia uusia teoksia esille pantavaksi.

– Suhtauduin näyttelypyyntöön aluksi epäröiden, kauhu ja pelko pukkasivat päälle. Kun kirjastonhoitaja pyysi piirroksia juhlavuoteen, ryhdyin Hämäläisten laulun jos toimeen tartutaan -sanojen mukaisesti taas piirtämään.

Seisoessaan Juteinitalossa ihmisten ja piirrostensa ympäröimänä Markkula iloitsi siitä, että hän näki monia vanhoja tuttuja.

– On ollut oikein kivaa ja mahtava fiilis. Tuntuu tosi hyvältä. Toivon kaikille rohkeutta, iloa ja intoa omaan kutsumukseensa, hän sanoi tervehdyksessään kuulijoilleen.

Tapani Markkulan piirroksia esillä Juteinitalon aulassa 27.1. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset