fbpx
Kaupunkiuutiset

Tapio Liinoja nautiskelee ja
improvisoi kesäteatterin lavalla

Elokuvista ja televisiosta tuttua Tapio Liinojaa on äärimmäisen harvoin nähty näyttämöllä, mutta tänä kesänä mies esiintyy Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin musiikkikomediassa Elämä janottaa. Vampulasta kotoisin oleva näyttelijä ja laulaja on asunut koko aikuisikänsä Helsingissä ja Hämeenlinnassa hän on vuosien varrella piipahtanut monet kerrat.

– Ensimmäinen muisto on lapsuudesta, kun käytiin katsomassa Hanssin-Jukkaa, se on jäänyt elävästi mieleen, Liinoja kertoo.

– Lapinlahden Lintujen kiertueilla esiinnyttiin lähes aina myös täkäläisissä soittoruokaloissa. Parikymmentä vuotta sitten tapasin nykyisen vaimoni ja hänen vanhempansa asuivat Hämeenlinnassa. Kesällä vietän paljon aikaa mökillä Hattulan perukoilla.

Lapinlahden Lintujen perustajajäsenen vuosi on kulunut tiiviisti legendaarisen bändin tuotannon tiimoilla. Helmikuussa ilmestyi Liinojan sooloalbumi Lapinlahdenkatu.

– Olin jo pitkään funtsinut, voisinko tehdä jonkinlaisen kokonaisuuden tekstittämistäni kappaleista.

– Samalla tuntui hyvältä ajatukselta nostaa esiin Pekka Hedkrokin hienoja sävellyksiä, jotka ovat ehkä jääneet Lappareiden monenlaisten kotkotusten varjoon.

Uudet sovitukset poikkevat vahvasti vanhoista ja levy on sävyltään seesteinen, tunnelmallinen ja mietiskelevä. Sen musiikillisessa maailmassa poiketaan niin bluesin kuin jazzinkin poluilla.

– Ei olisi ollut mitään tolkkua myötäillä vanhoja sovituksia ja jokaiseen biisiin haluttiin etsiä jotain tuoretta särmää, Liinoja sanoo.

– Oman mausteensa tuovat monet vierailijat. Verneri Pohjola on trumpetissa Kuppilan tangossa, jossa hänen Pekka-isänsä soitti aikoinaan bassoa. Jukka Perkon kanssa olemme taas saman huittislaisen koulun kasvatteja.

Liinoja on myös julkaissut kitaristi Esa Pulliaisen kanssa kaksi kirjallista äänilevyä otsikoilla Vampula Pop Vol I ja II.

– Tänä vuonna piti tulla kolmaskin, mutta emme saaneet sitä aikaiseksi.

– Menin vielä lupaamaan Jenni Haukiolle pressanlinnan kättelyjonossa, että kirjamessuilla nähdään, kun siellä on Satakunta teemana. Nyt sitten hävettää, mutta kyllä se levy vielä jossain vaiheessa putkahtaa.

Lapsuuden Vampula näyttäytyy vahvasti Liinojan kirjallisissa töissä ja on omalla tavallaan esikuvana myös Mikko Kivisen kanssa käsikirjoitetun Elämä janottaa -näytelmän miljöölle.

– Vampula oli pieni, 3000 asukkaan maaseutupitäjä, joka on nykyään osa Huittista. Tapahtumien keskipiste oli seuraintalo Jukola ja meijerillä pelattiin pingistä, juotiin helmeilevää omenaviiniä ja harrastettiin mahdollisuuksien mukaan muitakin paheita.

– Huvit olivat vähissä ja talvisin oli niin pimeätä, että hyvä, jos ittensä näki. Kavereitakaan ei ollut varaa suututtaa, kun niitä ei ollut kuin kaksi.

Kesä Kaupunginpuistossa on sujunut suosiollisissa merkeissä.

– Alku oli sateiden puolesta hankala, mutta kauniin sään myötä katsomot ovat täyttyneet ja esitys parantaa kuin sika juoksuaan, Liinoja tuumaa.

– En usko, että Kanervan Otto joutuu tiskaamaan. Omalta osaltani oleellista on mennä lavalle nauttimaan ja olen varannut itselleni myös oikeuden improvisointiin, minkä työryhmä on pitkin hampain hyväksynyt.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset