Kaupunkiuutiset

Tappajaetana tuli jo Kaurialaan

Espanjansiruetana jatkaa leviämistään Hämeenlinnassa. Tappajaetanaksikin kutsutun vieraslajin yksilö tuli Kaurialan liikennepuistossa vastaan Leena Segermania, joka asuu lähistöllä.

Segerman hoiti velvollisuutensa ja ilmoitti löydöstään kaupungille. Havainnoista voi ilmoittaa myös vieraslajit-nettisivustolle, jossa seurataan lajin levinneisyyttä.

Puistomestari Jouko Keskimaa kertoo, että espanjansiruetanoita on kyllä nähty aiemminkin Hämeenlinnassa, mutta havainnot ovat olleet lähinnä kaupungin itäpuolella.

– Parin vuoden ajan näitä etanoita on kaupungissa ollut. Teemme kyllä aina heti torjuntahommia, kun niitä tavataan. Kaikkien kaupunkilaisten pitäisi tehdä samanlaista torjuntatyötä, Keskimaa sanoo.

Espanjansiruetana voi kasvaa jopa 14 sentin pituiseksi. Sen väritys vaihtelee, mutta yleensä ne ovat likaisen oranssinruskeita. Jalan alapuoli on vaalea ja lima melko väritöntä. Syötäväksi sille kelpaa lähes kaikki puutarhasta, lisäksi se voi syödä myös eläinten raatoja, kuten kuolleita lajitovereitaan.

Munat ja nuoret etanat voivat kulkeutua paikasta toiseen maansiirroissa ja esimerkiksi kasvien juurissa olevien multapaakkujen mukana. Etana munii 20–30 munaa usean kerran kesässä.

Lisätietoa espanjansiruetanoista ja niiden torjunnasta löytyy esimerkiksi vieraslajit.fi-sivustolta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset