fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Tappajaetanat juhlivat koirien jätöksillä Tarvasmäessä – Hyppäsivätkö tuholaiset junan kyytiin Riihimäeltä?

Kuvan espanjansiruetana oli noin 20 cm pitkä ja löytyi Kirkonkulmantien ja Pihkakujan risteyksen läheisyydestä 26. elokuuta. Lukijan kuva

Kaupunkiuutisten lukija on huolestunut espanjansiruetanoiden suuresta määrästä Tarvasmäessä. Hän uskoo, että korjaamattomat koirien jätökset alueella ruokkivat nilviäisiä lisäten niiden määrää ja toivoo koirankakkaroskista Kirkonkulmantien ja Pihkakujan risteykseen.

– Junaradan vierellä kulkevalla tiellä liikkuu paljon koirien ulkoiluttajia ja olen usein nähnyt, että ison koirankakan ympärillä on toistakymmentä etanaa, nimettömänä pysyttelevä tarvasmäkeläinen sanoo.

Yhä lähempänä asutusta

Lukija kertoo hävittäneensä lenkkireitiltä löytyneitä etanoita muutaman vuoden ajan. Viime kesänä hän noukki talteen 120 tuholaista.

Tilanne parani hetkellisesti, kun VR kävi siistimässä ja myrkyttämässä radanvartta, mutta tämän kesän sateiden jälkeen etanat ovat palanneet sankoin joukoin.

– Viime viikolla niitä löytyi samalta 200 metrin matkalta 87 kappaletta ja aiemmin 25 kappaletta. Niitä esiintyy koko ajan enemmän ja lähempänä asutusta. Sehän tässä eniten huolestuttaa, kun alueella on viljelyksiä.

Ruma näky talvellakin

Asukas sanoo ottaneensa yhteyttä Hämeenlinnan kaupunkiin koirankakkaroskiksen saamiseksi. Hänelle vastattiin, että vastaavanlaisia pyyntöjä esitetään todella paljon ja astioita lisätään mahdollisuuksien mukaan.

– Koirien ulkoiluttajat ehkä huolehtisivat ahkerammin lemmikkinsä jätökset koirankakkaroskikseen, jos sellainen tuolla kulmalla olisi. Korona on lisännyt koirien määrää, eikä ulkoilu tunnu hääviltä talvellakaan, kun lumivalkoiset pientareet ovat jätöksiä täynnä.

Roskiksia koko ajan lisää

Tarvasmäki voi hyvinkin saada roskiksensa, sillä niitä lisätään koko ajan ihmisiltä saatujen palautteiden pohjalta.

– Tänäänkin on asennettu viisi kappaletta, puistotyönjohtaja Pekka Luotonen kertoi viikolla.

Tarvasmäestä ei ainakaan hänen korviinsa ollut kantautunut viestiä.

– Täytyy käydä paikan päällä toteamassa tilanne.

Junantuomat tuholaiset?

Luotosen havaintojen mukaan espanjansiruetana ei ole vielä koko kaupungin vitsaus.

Eniten ilmoituksia etanoista on tullut Solvikin suunnalta sekä Rautatienkadun ja aseman välistä.

– On vähän epäilty, että saattaisiko osa olla junantuomia, kun Riihimäellä etanoita on esiintynyt niin runsaasti.

Kantakaupungissa on ollut kokeiluluontoisesti erityisiä etanaroskiksia viidessä eri paikassa. Astioille on ollut käyttöä.

– Kyllä niihin tavaraa on tullut, mutta ei kauhean paljon. Kilomääriä en osaa sanoa, mutta noin kerran kuukaudessa roskiksia on tyhjennelty.

Etanaroskikset

Etanaroskiksiin saa jättää vain kuolleita purkkiin tai pussiin pakattuja etanoita. Espanjansiruetanat pitää lopettaa mahdollisimman nopeasti.

Etanan pään voi leikata saksilla sarvien välistä pitkittäin, jolloin pään hermorengas menee poikki: Toinen tapa on murskata etanan pää riittävällä voimalla vaikkapa kivellä kovalla alustalla niin, että isku on mahdollisimman tehokas.

Etanoita voi lopettaa myös rapujen tapaan pudottamalla ne yksitellen kiehuvaan veteen, jolloin veden tulee kiehua voimakkaasti koko ajan. Etanoita käsitellessä on syytä käyttää kertakäyttökäsineitä tai grillipihtejä.

Etanaroskiksia on Hämeenlinnan kantakaupungissa Kuljettajanpolulla, Solvikinpuistossa, Kalvean immen puistossa, Kankaantakana Rengontien varressa ja Haavistontien kulmassa Hattelmalassa.

Lähde: www.hameenlinna.fi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset