fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Tarinmaalla pidettiin linnunpönttötalkoot – Yhteinen puuhastelu on koko kylän juttu

Tarinmaalla kylän aikuiset touhuilevat ja retkeilevät yhdessä koululaisten kanssa.
Matti Häppölä seurasi päältä, että Oskari Kaikkosen ja Luka Raskin naputtelu sujui hyvin. Kuva: Lea Karmala
Matti Häppölä seurasi päältä, että Oskari Kaikkosen ja Luka Raskin naputtelu sujui hyvin. Kuvat: Lea Karmala

Tarinmaan koulun pihasta kuului iloinen vasarointi, kun oppilaat naputtelivat pönttöjä kyläyhdistyksen puuhamiehen Matti Häppölän ja lintuharrastajien Matti Aaltosen ja Martti Heikinheimon ohjaamana.

Kaikki oppilaat pääsivät valmistaman pesäpöntön kuusilaudoista. Isompien vuoro oli ensimmäisenä, sen jälkeen he auttoivat pienempiään. Opettaja Harri Kiikkala seurasi tyytyväisenä toiminnallisen päivän puuhia.

– Häppölän Matin kautta lähti koko homma liikkeelle. Miehet käyttävät vapaa-aikaansa meidän hyväksemme, se on arvokas asia. Lapset tykkäävät ja tekevät asioita keskittyneesti. Ajatus siitä, että koko kylä kasvattaa, toimii pienimuotoisesti näin, Kiikkala kiittää.

Martti Heikinheimo pujotteli kiinnitysnarun Eeva Rintakummun valmiiksi saamaan pönttöön. Kuva: Lea Karmala
Martti Heikinheimo pujotteli kiinnitysnarun Eeva Rintakummun valmiiksi saamaan pönttöön.

Puuhapäivistä  sisältöä

Häppölä on ollut pitkään aktiivinen kyläläinen, Aaltonen ja Heikinheimo tulivat mukaan lintu- ja pönttöasiantuntijoina Janakkalan Luonto ja Ympäristö ry:ssä. Yhdistävä asia on myös Kanta-Hämeen Lintutieteellinen yhdistys.

– Ihan mahtavaa on, kun pääsee lasten kanssa tekemään yhdessä. Sieltä tulee paras palaute, he hymyilevät.

Kiikkalan mukaan puuhapäivät kyläläisten kanssa helpottavat ja monipuolistavat opettajan työtä ja antavat heillekin uutta oppia.

Aaltonen on ollut lintupäiviä pitämässä myös päiväkodeille. Esimerkiksi viime kevänä Tervakoskella lapset pääsivät retkelle lintutornille.

– Veimme tornille kaukoputket, teimme polun päässä pöntöt kaikille ja paistoimme makkaraa. Sitten menimme katselemaan lintuja. Lapset olivat innoissaan, ja vanhemmatkin olivat paikalla, hän kertoo.

Pöntöille jo paikat mietittynä

Tarinmaan kuudennen luokan oppilaat Eeva Rintakumpu, Oskari Kaikkonen ja Luka Rask pitivät pöntön tekemistä oikein kivana juttuna. Heillä kaikilla oli sille jo sijoituspaikka mietittynä. Seurakunta on antanut luvan ripustaa pesäehdokkaita koulun läheiseen metsään.

– Laitan pöntön varmaan tuonne metsään, sitä ei tarvita kotona, kun on muitakin sisaruksia koulussa, Oskari Kaikkonen kertoi.

Eeva Rintakumpu ja Luka Rask veivät pöntön omaan kotipihaansa, missä he voivat helposti seurata sen asukkaita.

Lintuharrastajat ja koululaiset tapaavat toisensa mahdollisesti rengastusvaiheessa. Pöntöissä yleisimmin talitiainen, sinitiainen tai kirjosieppo, mutta muukin tiaiset sekä pikkuvarpunen ja kirjosieppo ovat mahdollisia.

Tarinmaan koulun pihakatos muuttui yhdeksi päiväksi linnunpönttöpajaksi. Kuva: Lea Karmala
Tarinmaan koulun pihakatos muuttui yhdeksi päiväksi linnunpönttöpajaksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset