Kaupunkiuutiset Janakkala

Tarinmaan maastossa on sopivasti haastetta – Eläkeliiton suunnistuskisat järjestetään Janakkalassa

Paavo Arvola (vas.) ja Esko Salminen hioivat vielä ratasuunnitelmaa supan reunalla viimeisen rastin tuntumassa Tarinmaan maastossa. Kuva: Heli Karttunen
Paavo Arvola (vas.) ja Esko Salminen hioivat vielä ratasuunnitelmaa supan reunalla viimeisen rastin tuntumassa Tarinmaan maastossa. Kuva: Heli Karttunen

Tarinmaan metsissä käy heinä-elokuun vaihteessa kuhina, kun paikalla käydään Eläkeliiton valtakunnalliset suunnistusmestaruuskisat.

– Kilpailu on kiertänyt pitkin Suomea, viime vuonna se järjestettiin Kokkolassa ja sitä ennen Suomusjärvellä sekä Anttolassa, mutta Janakkalassa ja lähialueilla kisaa ei ole viime vuosina pidetty, ratamestari Esko Salminen kertoo.

Tapahtumaan odotetaan noin 150–200 henkilökohtaista kilpailijaa sekä pariakymmentä viestijoukkuetta.

– Suuruudeltaan tapahtuma on Torstairastien luokkaa. Kisojen ajankohta poikkeaa hiukan normaalista, mutta suunnistus on kuitenkin täällä vahva harrastus, joten toivomme, että Etelä-Hämeen piiristäkin innostuttaisiin kisaan mukaan.

Tarkkana pitää olla

Suunnistamisen kannalta Tarinmaan maastot tarjoavat kilpailijoille sopivasti haastetta. Kilpailukeskuksena toimii Tarinmaan koulu.

– Maasto on aika monipuolista ja polkurikasta, joten huolellisuutta se vaatii. Suunnistuksellisesti kisan vaatimustaso on normaali. Tässä kisassa matkat eivät ole ihan niin pitkiä, kuin tavallisissa kisoissa. Pisimmätkin radat jäävät noin neljän kilometriin.

Sarjoja on miehille ja naisille 55-vuodesta ylöspäin aina viiden vuoden hyppäyksin noin 90-vuotiaisiin asti.

– Periaate on, että mitä iäkkäämpien sarja, sitä lyhyempi rata.

Taitoa ja malttia

Kilpailun osallistujat ovat hyvin monentasoisia ja -kuntoisia, mikä tuo radan suunnitteluun oman haasteensa.

– Parhaat suunnistajat menevät radan varmaan aika lähelle puolessa tunnissa, kun harrastajilla voi mennä siihen puolitoistakin tuntia. Osallistujien tasoerot on huomioitu radoissa siten, ettei niistä tehdä liian vaikeita, suunnistuksen SM-kisaratojakin suunnitellut Salminen kertoo.

Tarinmaan maastossa on melko hyvä näkyvyys, mutta myös nousua löytyy.

– Kartanlukutaito ja reitinvalinta ovat valttia. Kannattaa ottaa huomioon, että suorin reitti ei ole aina se nopein. Kun on hyvä kunto ja tekee vähän virheitä, on aika lähellä voittoa, ratamestari vinkkaa.

Konkarit hommissa

Kilpailua puuhaavat yhteistyössä Eläkeliiton Janakkalan yhdistys ry ja Turengin Sarastuksen Suunnistajat. Yhteistyötä on myös naapurikaupungin puolelle, sillä kilpailun valvojana toimii Raimo Ylis-Junttila Hämeenlinnan Suunnistajista.

– Meillä on mukana kokenutta porukkaa, joten olen luottavainen järjestelyiden suhteen. Kunhan rastit ovat oikeassa paikassa ja tulospalvelu pelaa, kaikki on ok, ensimmäistä kertaa kilpailunjohtajana toimiva Paavo Arvola sanoo.

Suunnistajat vastaavat kilpailupuolen toiminnasta, Eläkeliiton yhdistys puolestaan huollosta ja muista oheistoiminnoista. Sekä Arvola että Salminen ovat kumpikin jäseninä molemmissa yhdistyksissä.

– Teemme yhteistyötä myös kunnan ja seurakunnan kanssa. Se on iso asia meille, että olemme saaneet yhteistyön heidän kanssaan toimimaan, siitä olemme kiitollisia.

Ilmoittautumiset kisaan keskiviikkoon 24.7. kello 24 mennessä sähköpostitse osoitteeseen turengin.sarastus@gmail.com.

Eläkeliiton suunnistuskisat

Eläkeliiton valtakunnalliset suunnistuskilpailut käydään tänä vuonna Janakkalan Tarinmaalla 31.7.–18.8.

Kilpailu on avoin Eläkeliiton paikallisyhdistysten jäsenille.

Henkilökohtaiset kilpailut starttaavat keskiviikkona 31.7. kello 15 alkaen.

Viestikilpailut käynnistyvät torstaina 1.8. kello 10 alkaen.

Lisätietoja kilpailusta ja sarjoista Turengin Sarastuksen kotisivuilta www.turenginsarastus.com.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset