fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Tarja Nurkkalan taide peilaa arjen sankaruutta - "Kaikki on koottu palasista"

Tarja Nurkkalan teokset rakentuvat pisteistä, palasista ja nauloista. Taustalla kuparinauloista ja peilin paloista syntyneet Kuva: Riikka Helenius
Tarja Nurkkalan teokset rakentuvat pisteistä, palasista ja nauloista. Taustalla kuparinauloista ja peilin paloista syntyneet Kuva: Riikka Helenius

Galleria Koneen näyttelyvuoden päättää kuvataiteilija Tarja Nurkkalan näyttely Olennainen. Minimalistisessa näyttelyssä on kyse pysähtymisestä taiteilijalle tärkeiden aiheiden äärelle. Nurkkala tutkii ihmisen olemusta erilaisine tunteineen ja rakenteineen.

– Näyttelyn keskiössä on ihminen, epävarmana, avuttomana, särkyneenä mutta samalla sankarina. Näyttelyn teokset ovat tavallaan omakuvia, mutta samalla myös ihmisyyden kuvia, taiteilija kertoo.

“Yhtään viivaa ei löydy”

Nurkkalan teokset rakentuvat pisteistä, palasista ja nauloista. Pohjamateriaalina on vaneri ja muste.

– Yhtään viivaa ei löydy, kaikki on koottu palasista, taiteilija sanoo.

Peräseinällä katseen vangitsee kaksi Sankari-nimistä teosta, joihin Nurkkala on kuvannut sankarin viitan. Toisessa teoksessa on 12 500 kuparinaulaa ja toinen koostuu särkyneistä peilin paloista. Sivuseinälle ripustettu Sankari-teos painaa 13 kiloa.

Tumma teos Huomaamaton koostuu neulan rei’istä. Kun teosta katsoo suoraan edestä, kuvassa ei näy mitään, mutta kun astuu hieman sivuun, tummalta pohjalta hahmottuu pelkistetty ihmishahmo. Tuorein teos, kauniisti kimaltava Särkynyt valmistui näyttelyn aattona.

Taiteen tekemistä tauon jälkeen

Kaikki teokset ovat syntyneet Galleria Koneen näyttelyä varten.

– Minulla oli keväällä 2018 näyttely Paperihuoneessa ja voi sanoa, että sen myötä näyttelytoimintani virisi uudelleen. Sitä ennen oli pidempi tauko, kun hoidin perhettä.

Nurkkala on opiskellut Limingan kansanopiston taidekoulussa, Pohjoismaisessa taidekoulussa ja Kuvataideakatemiassa, josta valmistui kuvataiteen kandidaatiksi vuonna 2002. Taiteilija työskentelee kotonaan Iittalassa.

Tarja Nurkkalan Olennainen on näytteillä Galleria Koneessa, Verkatehtaalla 21.12. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset