Kaupunkiuutiset

Tärkeintä nuorten kohtaaminen

Tuleva viikko on valtakunnallinen nuorisotyön viikko. Viikon tavoitteena on tuoda esiin nuorisotyön monipuolisuus, arvo ja merkitys yhteiskunnassa sekä muistuttaa, että kuntien ja järjestöjen nuorisotyö tarvitsee resursseja toimiakseen. Teemaviikon aikana nuoria kohdataan, tuetaan ja kannustetaan elämässä eteenpäin niin kuin kaikkina muinakin viikkoina.

Hämeenlinnan kaupungin nuorisotyön työote on ennaltaehkäisevää ja nousee siitä lähtökohdasta, että nuori tulee nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi. Nuorisotyö on mukana nuoren arjessa niin koulussa kuin vapaa-ajalla.

– Tärkeintä on nuorten kohtaaminen, hänen näkyväksi tekeminen ja kuunteleminen, osallisuuskoordinaattori, työnjohdollinen esimies Mervi Hiltunen linjaa koko nuorisotyön idean. Hän muistuttaa, että kaikki nuoret eivät harrasta jotakin seuroissa tai yhdistyksissä, mutta järjestävät silti itselleen mielekästä tekemistä.

Hämeenlinnan kaupungin nuorisotyö tavoittaa käytännössä kaikki yläkoululaiset, joihin saadaan kontaktit kouluilla mm. Askelmat -ohjelman kautta.

Hämeenlinnan nuorisotyön arvot ovat nuorilähtöisyys, vapaaehtoisuus, yhdenvertaisuus, kasvatuksellisuus sekä ilo ja luovuus.

Nuorisotyöntekijät Piia Helin ja Miia Koljonen, jotka työskentelevät sekä kouluissa että keskustan nuorisotila G-Nurkassa ovat innoissaan itse työstä, mutta hieman huolissaan nykyisistä resursseista:

– Pakosta joutuu karsimaan tehtäväkenttää, ja silti välillä tuntee olevansa liian lujilla ja nuorten kannalta riittämätön. Kaikkeen ei vain millään ehdi, Helin ja Koljonen sanovat.

– Nykyajan nuoret ovat joka tapauksessa fiksua porukkaa. Heidän kanssa on helppo työskennellä.

Nuorisotyötä tehdään erilaisissa tiimeissä, joista nuorisotyön tiimiin kuuluu yhdeksän henkilöä ja Etsivän nuorisotyön tiimiin viisi henkilöä. Määräaikaisia iltaohjaajia on nyt kuusi. Nuorten työpajapalvelut tuottavat Luotsisäätiö ja 4H.

Kulttuurinen nuorisotyö on vahvistunut ARXin teknisen tuottajan perustamien ryhmien ja ”Taideharrastus ihan lähellä” -hankkeen myötä.

– Nuorisotyö on kaikille avointa ennaltaehkäisevää toimintaa. Tavoitteena on tukea ja vahvistaa nuoria omassa ympäristössään, Mervi Hiltunen tiivistää.

Piia Helin ja Miia Koljonen tietävät, että yhä nuoremmat ikäluokat ovat aikaisempaa useammin vaarassa ajautua syrjäytymiskierteeseen. Se näkyy niin koulutyössä kuin vapaa-ajalla. Nuorten henkilökohtaisen kohtaamisen merkitys korostuu.

– Voimme olla illalla nuorisotilassa ensimmäisiä aikuisia, jotka puhuvat sinä päivänä suoraan nuorelle ja kysyvät, että mitä tänään kuuluu, nuorisotyöntekijät kertovat nykymenosta.

Työssään nuorisotyöntekijät joutuvat puuttumaan myös monenlaisiin ongelmiin. Heillä on myös ilmoitusvelvollisuus, kun nuoren asiat ajautuvat todella huonolle tolalle.

– Me emme toimi koskaan nuoren tai heidän huoltajiensa selän takana, asianosaisia informoidaan aina kun joudutaan ratkomaan vaikeita asioita. Nuorten kanssa käytävät keskustelut ovat puolestaan luottamuksellisia, kaksikko selvittää.

– Emme ole ”poliiseja, opettajia, sossun tätejä”, vaan nuorten rinnalla kulkevia alan ammattilaisia, Piia Helin ja Miia Koljonen painottavat.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset