Kaupunkiuutiset

Tarmon mestaruusviirit ja paidat uusiksi

Kuivansillan Kohottajien ansiosta Rinkelinmäen jäähallin katossa roikkuvat entistä näyttävämmät Tarmon mestaruusviirit ja Ka-Ku-Ti-ketjun pelipaidat.

– Nyt ne ovat yhtä isot ja samanarvoiset HPK:n paitojen ja mestaruusviirin kanssa. Ajatus uusimisesta tuli oikeastaan siitä, että monet vieraspaikkakuntalaiset ovat kyselleet, mikä se Tarmo oikein on, Kohottajien puheenjohtaja Veikko Pulli kertoo.

Ka-Ku-Ti-ketjussa pelanneen Esko Tien pojista Matti syntyi samana vuonna (1948) kuin Tarmo voitti ensimmäisen mestaruutensa. Nuorempi veli, Kallena tunnettu Kaarle, tuli maailman 4.1.1950.

– Harmittaa, kun en syntynyt muutamaa päivää aiemmin, silloin syntymävuoteni olisi sama kuin Tarmon toinen mestaruusvuosi, Kalle velmuilee.

Tien veljekset muistavat hyvin isänsä peliajat, kun Hämeenlinnassa ei ollut vielä edes tekojäärataa.

– Haikeita muistoja on Kuivaltasillalta, pienestä asti olimme siellä mukana. Erityisesti mieleen ovat jääneet hajut: hiki, eristysnauhat ja kuumat kamiinat. Me olisimme päässeet katsomaan pelejä ilmaiseksi, mutta haimme jännitystä ja kiipesimme aina aitojen yli. Se oli hauskaa, vaikka saimmekin järjestysmiesten kepistä sormillemme, he nauravat.

Tekojäärata valmistui nykyisen jäähallin paikalle vuonna 1964. Matti ja Kalle muistavat uurastaneensa mukana talkoissa vierittämällä kiviä ja tamppaamalla turvelaattoja rinteeseen. Tarmossa Matti pääsi pelaamaan ensimmäisen kerran aikuisten joukkueeseen 17-vuotiaana ja Kalle jo 16-vuotiaana.

Tien veljekset muistuttavat, että kaikki nykyinen rakentuu vanhan pohjalle. Tarmo oli se, joka aikoinaan aloitti jääkiekon Hämeenlinnassa.

Ensimmäisen kerran Tarmon pelaajapaidat ja viirit ripustettiin jäähallin kattoon 1998, ja samalla avattiin Ka-Ku-Ti-ravintolakin. Paikalla oli tuolloin myös lätkän grand old man Aarne Honkavaara. Nyt vanhat maankuulun ketjun paidat roikkuvat nähtävillä ravintolan katonrajassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

27.9.2020