Kaupunkiuutiset

Mielipide: Tasapuolisuutta koronarajoituksiin - Kuka kertoo, miksi torit ovat vaarallisempia kuin sisäkauppakeskukset?

Väliaikaisparkkipaikka rajattiin tori ylälaitaan samalle kohdalle, missä jääkenttä oli viime talvena. Alueelle mahtuu noin 20 autoa.

Koronatilanteen pahentuessa on täysin perusteltua pyrkiä vähentämään ihmisten kontakteja toistensa kanssa.

Ikävä kyllä tällä hetkellä monet alueelliset rajoitukset ovat hyvin epäloogisia ja kohtelevat kaupan alan toimijoita kovin eriarvoisesti.

Sisäkauppakeskukset, jättimarketit, kiinteät liikkeet ja arkitorit ovat selvinneet hyvin pienin muutoksin ja rajoituksin, kun taas maamme markkinat ja lukuisat kaupalliset myyntitapahtumat joulutoreista myyjäisiin ovat pääsääntöisesti kokonaan kielletyt, vaikka ne noudattaisivat tiukkoja turvatoimia ohjeistusten mukaisesti.

Mistä löytyy se taho, joka kertoo miksi pääosin ulkotiloissa tiukoin turvatoimin toteutettavat markkinat ja joulutorit ovat vaarallisempia koronan kannalta kuin vaikkapa sisäkauppakeskukset tai anniskeluravintolat?

Se, että markkinat määritellään tapahtumiksi, ei riitä perusteeksi, varsinkaan kun tartuntojen lähteistä kertova statistiikka ei mitenkään tue markkinoihin ja kaupallisiin myyntitapahtumiin kohdistuvia rajoituksia.

Näiden rajoitusten lähde löytyy maamme hallituksesta sekä STM:stä, joissa on tietoisesti suljettu silmät tosiasioilta ja edetty hallituksen poliittisen päätöksen pohjalta, vaivautumatta miettimään mitä vääristymiä se todellisuudessa aiheuttaa.

Nyt koronarajoitukset ovat kohdelleet kaikkein kovimmin juuri niitä tuhansia PK- ja mikroyrityksiä, jotka ovat valinneet myyntikanavakseen markkina- ja tapahtumamyynnin. Vähintään 1 500 yritystä on jo joutunut lopettamaan toimintansa ja noin 3 000 henkeä on joutunut työttömäksi.

Samaan aikaan kaupan alan isot toimijat kertovat ennätystuloksistaan.

On ennenkuulumatonta, että koronarajoituksilla tuhotaan maamme perinteikäs markkinakulttuuri ja laillinen elinkeino sekä samalla vääristetään perusteettomasti ja pysyvästi kaupan alan kilpailutilannetta isojen toimijoiden eduksi pienten yritysten kustannuksella.

Ari Kallas

toiminnanjohtaja

Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestö

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset