Kaupunkiuutiset Janakkala

"Tässä meitä on kaksi torvea" - Juhani Heinemaa kulkee usein gramofoni kainalossa

Juhani Heinemaa löysi yli satavuotiaan toimivan gramofonin vuosia sitten antiikkitapahtumasta. Kuva: Lea Karmala

Kun janakkalainen Juhani Heinemaa soittaa vanhoja savikiekkoja vuoden 1910-luvun His Masters Voice -gramofonillaan, hän esittelee itsensä kuulijoille sanomalla: ”Tässä meitä on kaksi torvea.”

Heinemaa vierailee ikäihmisten hoitopaikoissa viemässä musiikin iloa ja herättelemässä muisteluita vuosikymmenten takaa.

– Yksi toivotuimmista kappaleista on Harmony Sistersin Kodin kynttilät. Sitä kysytään aina, hän kertoo.

Viime vuosina Heinemaata on pyydetty usein Hämeenlinnaan. Äskettäin hän kävi pitämässä parin tunnin säveltuokion Ilveskodissa.

– Lähes poikkeuksetta vanha musiikki saa hyvän vastaanoton. Olen huomannut, miten ihmisten olemus ja ilmeet piristyvät ja jalka käy. Monet laulavat tai hyräilevät mukana ja kertovat muistojaan.

Vanhojen sävelten ystävä

Savikiekkojen keräämisen Heinemaa aloitti vuosia sitten. Tähän mennessä niitä on kertynyt joitakin satoja, ja muutama gramofonikin hyllyltä löytyy.

Hän on itsekin aina pitänyt vanhoista sävelistä, erityisesti 1930-luku oli hänen mielestään musiikillisesti hienoa aikaa, joskin hän tunnustaa olevansa musiikin suhteen kaikkiruokainen.

– Dallapé oli ihan huippuporukka tuohon aikaan. Jonkin verran minulla on lisäksi 1920-luvun kappaleita, hän kertoo.

Enää Heinemaa ei kokoelmaansa juuri kartuta, ellei kohdalle satu jokin harvinaisuus. Itse hän soittaa vanhempaa elävää musiikkia myös harmonikallaan.

Työpäivä ei tahdo riittää

Monia erilaisia asioita harrastava Heinemaa kertoo, ettei normaali työpäivä tahdo aina riittää, kun tekemistä olisi niin paljon.

Hän hoitaa tällä hetkellä myös Janakkala-seuran kuva-arkistoa, jossa puuhaa on pitkäksi aikaa. Paikkakunnalta otettuja valokuvia sekä filmi- ja lasinegatiiveja on tuhansittain. Lasinegojen puhdistus ja käsittely vie runsaasti aikaa.

– Päällisin puolin olen nyt kuvat lajitellut aihepiireittäin. Digitointi tulee ajakohtaiseksi myöhemmin. Homma on pahuksen mielenkiintoista, ja teen sitä jonkin verran myös kotona ”vaimoni iloksi”. Arkisto sijaitsee vanhan sairaalan rakennuksessa. Janakkalan kunta on suhtautunut aina hyvin auttavaisesti kotiseutuyhdistyksen puuhiin, hän kiittää.

Kuvamateriaalia on saatu seuran perustamisesta 1949 alkaen. Hiljattain tuli lahjoituksena huomattava määrä kuvia ja negatiiveja Foto-Hevonojan arkistosta. Lisäksi on tullut muita pienempiä arkistoja.

– Kuvien hankinta on jatkuvasti käynnissä, joten jos jollakulla on vanhoja otoksia Janakkalasta, seura arkoistoi niitä tuleville sukupolville. Janakkala-Seuran hallituksessa on muutenkin kääritty hihat uusien jäsenten mukaan saamiseksi, ja etenkin nuoria halutaan kertomaan mielipiteitään kotiseutunsa asioista, Heinemaa sanoo.

Lahjakas monella alalla

Aikoinaan Heinemaa oli Suomen parhaimpia kivääriampujia.

Kilpa-ura alkoi 1969 Kaakkois-Suomen rajavartiostossa Virolahdella. Sotilasampujien MM-edustuksia kertyi kuusi, maailmanmestaruuksia kolme ja MM-pronsseja kolme. Vuonna 1984 hän laittoi kiväärit nurkkaan ja vakavampi harjoittelu jäi taakse, mutta pistoolilla hän jatkoi vielä hetken aikaa.

– Viime vuoden lopulla pari kaveriani vokotteli taas mukaan, ja olen nyt lämmitellyt ilmapistoolilla. Ikäukoissa paukuttelu on lupsakkaa ja sosiaalista toimintaa, hän sanoo.

Heinemaan keskimmäinen poika Jari Heinemaa on isänsä tapaan ampumaurheilun puraisema. Hän on tuonut Janakkalan Reserviläisille kolme mitalia reserviläisten SM-kisoista.

– Myös suvun nuorimmaiset Sara ja Senni Tarinmaalta piipahtavat silloin tällöin katsomassa, olisiko papalla jotain kivoja juttuja työn alla.

Tiesitkö?

Juhani Heinemaan intohimoinen harrastus on heraldiikka eli vaakunataide.

Hän kuuluu Suomen Heraldiseen seuraan.

Suunnitellut vaakunoita ja paljon muita tunnuksia, kuten Helsingin kaupungin 450-vuotisjuhlaviirin, Hämeenlinnaan Museo Militarian lipun sekä Turenkiin sota-aikoihin liittyvän junaonnettomuuden muistomerkin rautatiepuistoon.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset