Kaupunkiuutiset

Tässäkö uusi kirjasto?

Rengon kirjaston siirto nykyisistä tiloista koulukiinteistöön on Hämeenlinnan kaupungille taloudellisesti kannattava vain, jos nykyinen kirjastokiinteistö saadaan myydyksi. Pelkkä siirto kirjastorakennuksesta koulukiinteistöön ei tuo säästöjä, koska tilakustannus jäisi edelleen kaupungin harteille.

Toistaiseksi yksikään taho ei ole ilmoittautunut kirjastotilaksi suunnitellun rakennuksen ostajakandidaatiksi. Elämänlaatulautakunta tekee Rengon ja Tuuloksen kirjastojen kohtaloista ratkaisut todennäköisesti helmikuun kokouksessaan. Asian valmistelu käynnistyi perjantaina.

Renkolaisia kirjastoratkaisu kuohuttaa. Se kävi selväksi torstaisessa kuntalaisillassa, jossa Rengon alueen palveluista vastaava tilaajapäällikkö Antti Karrimaa selvitti alueen palvelurakenteen nykytilaa.

– On selvää, ettei haettuja taloudellisia säästöjä kerry, jos kirjastorakennukselle ei löydy vakituista vuokraajaa tai ostajaa, Karrimaa myönsi.

Kaupungin kannalta kyse on muutamien kymmenien tuhansien eurojen mahdollisista säästöistä, koska vuokraa joudutaan maksamaan joka tapauksessa.

– Ilmoitettu kaupungin leikkausten kokonaistarve on noin 17 miljoonaa euroa. Edes koko elämänlaatulautakunnan budjetin leikkaaminen ei riittäisi säästötavoitteen täyttämiseen, Karrimaa selvensi säästötarpeiden suuruutta. Jokainen sentti on kaivettava esiin.

Kaupungin organisaatiossa kirjasto- ja koulutoimi eivät näe mitään hyvää muuttohankkeessa. Ainoa peruste on säästö.

– Meiltä heikennetään viimeisiäkin kuntalaispalveluja. Veronmaksajina kelpaamme, mutta palveluja ei tänne tarjota, oli renkolaisten yksituumainen viesti.

Monen kuntalaisen mielestä muuttosuunnitelmassa ei oteta lainkaan huomioon sitä, että Rengon koulun läheisyyteen avataan piakkoin uusi omakotialue, johon valmistuu 32 ok-tonttia. Jos lapsiperheiden määrä kasvaa, kasvaa myös oppilasmäärä. Nykyisen oppilasennusteen mukaan koulun tilat riittävät, mutta ollaan uudessa tilanteessa, jos lapsiluku kasvaa. Rengossa annetaan opetusta 1.–6. luokille, yläkoulussa renkolaiset käyvät kantakaupungissa.

Minimaalinen kirjastotila

Tilaisuuteen osallistuneita pitäjäläisiä kauhistutti kirjaston sijoituspaikaksi kaavaillun tilan pienuus. Uudessa koulukiinteistössä ei ole kirjastolle suunniteltua tilaa, vaan kirjasto jouduttaisiin sijoittamaan pieneen, nyt koulukäytössä olevaan tilaan.

– Hurjalta näyttää, jos tähän siirrymme, kirjastonhoitaja Kirsi Kaulio totesi.

Paitsi tilojen pienentyminen, käyttäjien kannalta merkittävää heikennystä tapahtuisi kirjaston sijainnissa ja sitä kautta palvelujen saatavuudessa. Etenkin vanhusväestön mahdollisuudet käyttää kirjastoa heikkenisivät merkittävästi, jos se sijoitetaan koulukiinteistöön. Koulukiinteistö sijaitsee reilun kilometrin päässä muista palveluista.

Kirjasto toimii nykyisin myös kaupungin palvelupisteenä. Kirjaston päätteellä maksetaan myös laskuja, sillä kaikilla ei ole omaa tietokoneyhteyttä.

Rengon palveluverkkoon ei ole muutoin luvassa suuria mullistuksia. Raitaharjun palvelukotiin on suunnitteilla peruskorjaus vuosille 2018–19. Saneeraus maksaa yli neljä miljoonaa euroa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset