Kaupunkiuutiset

Tauno Hovila tuottaa hyvää mieltä monelle ulkoilijalle

Alajärven jäällä Tervaniemestä Kotsaaren ympäri kulkee aurattu luistelu-ura, kaksi latua ja yksi luisteluhiihtoura. Tauno Hovila on jälleen hoitanut omalla kalustollaan urat kuntoon.

– Yhtenä lauantaina tein kymmentuntisen päivän, kun ajoin kaikki urat kerran lävitse. Niin suurta urakkaa ei joka päivä tarvitse tehdä, mutta ura- ja latuverkosto on kierrettävä ainakin osittain kelistä riippuen. Joka aamu on ikkunasta katsottava, mikä on keli ja toimittava sen mukaan, Hovila sanoo.

Pari vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Hovila ylläpitää latuja omalla ajallaan ja omalla kustannuksellaan. Lenkin pituus on neljä kilometriä ja kahden hiihtoladun, retkiluistelu-uran ja luisteluhiihtouran yhteenlaskettu leveys on viitisentoista metriä.

– Kierroksia kertyy, kun jokainen ura on hoidettava erikseen.

Kaupungin liikuntatoimi on viestittänyt, että Hovila voisi pistää laskua ylläpidon kustannuksista.

– En ole vielä yhtään laskua lähettänyt, mutta ehkä sitäkin pitää miettiä. Polttoainetta kalusto syö sentään useita satoja litroja vuodessa.

Homma toimii vanhallakin kalustolla.

– Homma siirtyi minulle velipojalta, joka ei enää oikein jaksanut tätä hommaa tehdä. Eläkepäivien ratoksi on mukava puuhata jotakin, missä itsellenikin tulee hyvä mieli.

Latukoneet ja muun kaluston Hovila on hankkinut osin miltei romuna ja kunnostanut sen talkoilla osaavien kavereidensa kanssa.

– Traktori on ollut tilalla ties miten pitkään. Toinen latukone on ostettu aikanaan Finlandia-hiihdon organisaatiolta ja toinen latukone on jo isän peruja. Pick-upin hankin aikana romuna.

Vanhassa traktorissa on sivuilla monimetriset puomit.

– Jäiden paksuudesta ei aina ole takeita. Jos traktori menisi jään lävitse, puomit toivottavasti riittävät pitämään traktorin pinnalla.

Hovilan potkukelkoista on tullut jo hitti. Täksi talveksi Hovila on tuonut rantaan toistakymmentä potkukelkkaa joilla halukkaat pääsevät potkittelemaan jäälle.

– Alun perin niitä oli 12 mutta olen saanut viisi lahjoituksina. Kelkkoja otan edelleen lahjoituksina vastaan, kysyntää tuntuu riittävän.

Potkukelkat löytää osoitteesta Välläntie 165.

– Olen aurannut oman talon edustalle jäälle parkkipaikan, josta kelkoille on noin 100 metriä.

Yksi toivomus Hovilalla on etenkin pilkkimiehille.

– Jos paikan voisi valita muualta kuin auratulta luisteluradalta. Reikä on vaarallinen luistelijalle, joka saattaa olla liikkeellä hämärissä otsalampun varassa. Kun luistin tökkää reikään, vauhti pysähtyy kuin seinään. Viime talvena yksi luistelija sai näkyvät vammat, kun osui jonkinlaiseen rosoon. Lisäksi rei’istä pulppuaa jäälle vettä, mikä aiheuttaa epätasaisuutta ja haittaa kunnossapitoa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset