fbpx
Kaupunkiuutiset

Tavoiteltu 
palveluspaikka

Tämän vuoden ensimmäisen saapumiserän alokkailla, kuten Panssariprikaatissa Niko Lylylahdella ja Severi Sarkkolalla, Autokomppaniassa palvelusta on takanaan vasta reilu viikko.

– Varhaisiin herätyksiin ja uuteen elämäntyyliin on jo totuttu, he myötäilevät ja vakuuttavat unenkin intin punkassa tulleen ihan hyvin.

– Automieshän nukkuu missä vain, Nikon isä Heikki Lylylahti vinkkaa, autokomppaniassa aikanaan hänkin palvellut.

Ensimmäisen aamuherätyksen yksikössä teki äkäinen kello. Minuutteja aamutoimiin ja kamppeiden laittoon jäi lopulta kymmenen.

Puolustusvoimien koulutustarjonnasta molemmat nuoret ovat valinneet Autokomppanian. Yhdistelmäajoneuvon kuljettamiseen oikeuttavaa ajokorttia he monien lailla pitävät tavoittelemisen arvoisena. Taskussa kortti on noin vuoden mittaisen, ansiokkaasti suoritetun palveluksen jälkeen.

– Autokomppania on mielekäs tapa käyttää palvelusaika, toteavat omaisten päivänä tupiin tutustumassa poikenneet alokkaiden isät, Heikki Lylylahti ja Perttu Sarkkola. Autokomppaniassa – armeijan harmaissa 1980-luvun lopulla palvelleet miehet.

Inttitarinoilla, varsinkaan näissä perheessä, ei alokkaita ole ennakkoon pahemmin kyllästetty.

– Evästys on ollut lähinnä yleisohjeita: Turha urputtaminen ei kannata. Sen sijaan jotkut kavereista, armeijan jo käyneet, ovat väritettyjäkin tarinoita lasketelleet.

– Sotilasarvot, ne kannattaa mieleensä painaa, sitä pikemmin on mahdollisuus pujahtaa sotilaskotiin, vinkkaa komppanian alikersantti Jukka-Pekka Nissinen.

PITKÄÄ PINNAA hetkittäin kysyivät Heikki Lylylahden muisteloissa omalta palvelusajalta monet ikimuistoiset leirit pohjoisessa, niiden joukossa autojen esiin kaivamiset paksusta hangesta.

Yhtä mieltä molemmat, niin isät kuin pojat, ovat siitä, että armeijassa koulutukseen kuuluu – pitääkin kuulua, tietty tiukkuus. Huumoria se ei nuorten elämästä näissäkään olosuhteissa sulje pois, kun sille on oikea hetki. Autokoulun vuoksi on komppaniassa tiukka b-kauden peruskoulutus lyhennetty neljään ja puoleen viikkoon.

– Palveltiinpa missä yksikössä tahansa, ydin on yhteishenki – varsinkin oman tuvan kesken. Samassa veneessä ollaan, eikä kaveria jätetä, evästävät isät poikiaan. Äänessä voi kuulla hienoista ylpeyttä niin nuorista alokkaista kuin aselajista.

Panssariprikaatissa, kuten kaikissa maavoimien yksiköissä otettiin uutena käyttöön tupakeskustelut. Tarkoituksena on helpottaa sopeutumista asepalvelusaikaan ja vähentää keskeyttämisiä. Tupakeskusteluissa alokkaat tutustuvat oman tuvan kesken toisiinsa ja esimiehiinsä, puheenvuoron saa jokainen.

Viime lauantaina ja sunnuntaina, omaistenpäivänä, saivat Panssariprikaatissa palvelevat alokkaat vieraikseen ison joukon omaisia. Päivien aikana tulivat kymmenet tuvat tarkasteltua, monet muistot muisteltua.

Tammikuun 4. Panssariprikaatissa palveluksensa aloitti reilut 1300 asevelvollista.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset