fbpx
Kaupunkiuutiset

Tavoitteena 200 kertaa verenluovutusta

Kun SPR:n verenluovutustiimi saapuu Hämeenlinnaan kuudesti vuodessa, hattulalainen Juhani Simola saapuu hyvin todennäköisesti paikalle. Viime viikolla Simolalla tuli täyteen 120 luovutuskertaa.

– Käyn yleensä viisi kertaa vuodessa jos vain terveys sallii. Kuudeskin kerta olisi mahdollinen, jos ensimmäinen luovutuskerta osuisi aivan alkuvuoteen. Luovutuskertojen välillä pitää olla 61 vuorokautta, Simola sanoo.

Mies aloitti verenluovutuksen 1990-luvun alkupuolella silloisen tyttöystävänsä kehottamana. Tavoitteena Simolalla on 200 luovutuskertaa, mikä tällä tahdilla tullee täyteen 2030-luvulla.

– Verenluovutuksen jälkeen olo on kevyt, nukun paremmin ja tunnen saaneeni lisää elinvoimaa. Huonoa oloa tai muutakaan negatiivista ei ole koskaan ollut. Minusta verenluovutus on niin tärkeä asia, että sitä tulee pitää esillä.

Simolan hemoglobiini on pysynyt tasaisesti 150 tuntumassa, vaikkei mies mitään erityisiä rautapillereitä syökään.

– Sen tiedän kokemuksesta, etteivät kaikki valmisteet sovi kaikille. Itselleni tietty rautavalmiste saa vatsan niin sekaisin, että päivä kuluisi pöntöllä istuessa.

Simolalla on myös verenluovutukselleen syvempi motiivi.

– Olen kiitollinen Luojalleni terveydestäni ja tämä on ikään kuin kiitoksen osoitus myös ylöspäin, sanoo Simola.

Yhden pienen miinuksen Simola sentään verenluovutuksessa näkee.

– Joudun joka kerta täyttämään saman kaavakkeen, vaikka mitkään tiedot eivät ole kohdallani muuttuneet. Jos tiedot olisivat jossakin rekisterissä ikään kuin valmiina, ei niitä tarvitsisi täyttää uudestaan, jollei mikään ole muuttunut.

Simola olisi valmis myös luovuttamaan vertaan nykyistä tiheämmänkin.

– Painan 90 kiloa ja voisi mielestäni luovuttaa vaikka 45 vuorokauden välein nykyisin 61 vuorokauden sijasta. Tietysti tiheys voi olla erilainen ihmisellä joka painaa vaikkapa 50 kiloa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset