Kaupunkiuutiset

”Tavoitteena on nyt MM-kulta”

Timo Lehkosen neljännesvuosisadan työ Hämeenlinnan Pallokerhon eri tehtävissä päättyi vuosi sitten yllätyspotkuihin. Hän on toiminut tämän vuoden 20-vuotiaiden maajoukkueen valmentajana. Tammikuussa 50 vuotta täyttävä kiekkomies aloittaa tammikuun alussa helsinkiläisen Karhu-Kissojen valmennuspäällikkönä.

– Nuorten MM-kisoissa tavoitteena on voittaa mestaruus. Sen takia olemme pärjänneet, kun tavoitteet ovat olleet tosi kovat. Meillä on vaikeasti voitettava joukkue. Voitimme Moskovan sekä kotiturnauksen. Kaksi kentällistä tekee numeraalista tulosta. Kaksi muuta kenttää ovat joukkueen kasvot, Lehkonen arvioi.

Lehkonen ja nuorten vastuuvalmentaja Jukka Jalonen tekivät huippujälkeä HPK:ssa vuosina 2001–07, jolloin seura voitti kuuden kauden aikana mestaruuden 2006 ja neljä pronssia.

Lehkosella on selkeä näkemys HPK:n kuluvasta kaudesta.

– Sarjataulukko kertoo joukkueen tason, tilan ja kehitysvaiheen. Millainen valmennus ja johto, sellainen on joukkuekin. Ammattilaisia pitäisi olla joka sektorilla, jos oikeasti puhutaan huippu-urheilusta.

– Pelin pitäisi kehittyä kauden vanhetessa. Mitkä on HPK:n kasvot ja kuka on iso pomo? Se pitäisi näkyä. Pelkkä arjen pyörittäminen ei riitä, Lehkonen arvioi.

MM-kisat ja uusi työmaa

Lehkosen alkuvuosi on vauhdikas. Hänen työnsä Karhu-Kissoissa alkaa virallisesti tammikuun ensimmäinen päivä. Nuorten MM-kisojen puolivälierä on toinen tammikuuta ja välierä kaksi päivää myöhemmin.

Duo Jalonen–Lehkonen oli yhdessä myös maajoukkuekuvioissa vuosina 2007–10, jolloin Suomi ylsi 2008 MM-pronssille ja kaksi vuotta myöhemmin myös pronssille olympialaisissa. Doug Shedden toimi vastuuvalmentajana ensimmäisen kauden. Jalosen ja Lehkosen yhteistyö on poikinut lähes taianomaisesti menestystä.

– Ensimmäisenä liigajoukkueena HPK pelasi koko kesäharjoittelun ajan. Kun menimme jäälle, meillä oli peli jo hallussa. Peli perustui enemmän rakentamiseen kuin rikkomiseen. Pelaajat uskoivat pelitapaan. Osasimme harjoitella oikein.

– Jukka on hyvä ihmisjohtaja, jolloin joukkueeseen tuli hyvä henki ja hyvä ilmapiiri. Oli iso pelikokonaisuus, joka sitten pilkottiin pieniin osiin ja luotiin selkeät roolitukset, Lehkonen summaa HPK:n menestysvuosia.

Lehkonen toimi HPK:n juniorijääkiekon valmennuspäällikkönä vuodet 2010–14.

– Pärjäsimme joka vuosi todella hyvin. Viime vuonna olimme valtakunnan kolmen parhaan seuran joukossa, kun A-, B- ja C-junioreiden menestys laskettiin yhteen. Menestys ei ollut sattumaa vaan määrätietoisen työn tulos.

Paluu kotiin

Lehkonen aloittaa Karhu-Kissojen valmennuspäällikkönä uudenvuodenpäivänä.

– Kun 18-vuotiaana lähdin Helsingistä ammattilaispelaajaksi, mietin milloin palaan. Siinä vierähti 32 vuotta. Tämä on kotiinpaluu. Karhu-Kissat on stadin suurin kasvattajaseura, jossa on 600 junioria ja 70 valmentajaa. Muutan Helsinkiin, vaikka pääpaikka säilyy Hämeenlinnassa.

Lehkonen pelasi yhden kauden Karhu-Kissoissa C-juniorina.

– Karhu-Kissojen organisaatiossa on paljon kavereitani valmentajina. Helsinki on minulle kaupunkina tuttu. Se on minun henkinen kotini. Karhu-Kissoilla tavoitteet ovat korkealla, uusi halli on tulossa ja talous on kunnossa.

Lehkonen ei ollut kiinnostunut apuvalmentajan tehtävästä missään liigaseurassa eikä vastuuvalmentajan pesteistä Mestiksessä tai A-junioreiden liigassa. Liigan vastuuvalmentajan tehtävät alkavat olla täytetty.

MM-kisojen finaali ja pronssipeli pelataan kuudes tammikuuta. Lehkonen täyttää 50 vuotta kahdeksas tammikuuta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset