fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Täysin erilaiset tekniikat, mutta yhteinen taidekäsitys – Hämeenlinnalaistaiteilijoiden "tarkoituksena ei ole oksentaa kenenkään päälle"

Taitelijaryhmä Kirjon 25-vuotisjuhlanäyttelyssä Hämeenlinnassa on esillä tyylikkyyttä ja kauneutta ilman kiiltokuvamaisuutta. Näyttelytilaksi löytyi tyhjä liiketila.
Pirjo Heino prosessoi päässään teoksiaan pitkään. Palojen sommittelu vie aikaa. Kun oikea jännite on löytynyt, lopullinen työ valmistuu vauhdilla. Kuva: Pekka Rautiainen
Pirjo Heino prosessoi päässään teoksiaan pitkään. Palojen sommittelu vie aikaa. Kun oikea jännite on löytynyt, lopullinen työ valmistuu vauhdilla. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan Taitelijaseuran jäsenet Katri Aintila, Irja Rantala ja Pirjo Heino juhlistavat perustamansa Kirjo-ryhmän 25-vuotista taivalta yhteisnäyttelyllä Hämeenlinnassa.

Korona-aikana on hankalaa löytää sopivia tiloja näyttelyille, mutta kolmikolle sellainen tarjoutui kuin itsestään.

Näyttelytilaksi löytyi tyhjillään oleva liiketila Turuntiellä.

– Sattumoisin tilan osalta oltiin meihin yhteydessä. Tänä aikana täytyy taiteilijan tarttua tilaisuuteen, mikä eteen tulee, Heino sanoo.

Ryhmän tammikuuksi kaavailema Pälkäneen kirjaston näyttely siirtyi tiukentuneiden koronarajoitusten takia, joten korvaava tila oli tervetullut.

Töitä viime vuosilta

Vaikka liiketila ei vastaa galleriaa, valoa ja tilaa siellä on riittävästi kaikkiaan näyttelyn noin 20 teokselle. Työt ovat valmistuneet kuluneiden kolmen vuoden aikana.

Aintilalta mukana on palettiveitsellä kankaalle maalattuja, mielentiloja kuvaavia akryylimaalauksia.

Heino on koonnut kankaalle paperista abstrakteja sommitelmia, ja Irja Rantala on sommitellut kehyksien sisään monikerroksisia muistoja erilaisista materiaaleista ja esineistä.

Taidekäsitys kumpuaa estetiikasta

Ystävykset ovat järjestäneet kymmeniä yhteisnäyttelyitä, olleet osana suurempia näyttelyitä ja osallistuneet myös kansainvälisiin näyttelyihin.

Erilaisista tekniikoista huolimatta yhteiset näyttelyt ovat helppo toteuttaa, sillä heillä on samankaltainen, estetiikasta kumpuava, taidekäsitys.

– Vaikka tekisimme tahoillamme mitä hyvänsä, niin kun työt laitetaan yhteen, ne sopivat toisiinsa, Heino naurahtaa.

Yhteiseen taidekäsitykseen sisältyy hänen mukaansa tyylikkyys, ja teosta voi katsella kauemmankin aikaa.

– Tarkoituksenamme ei ole oksentaa kenenkään päälle, eikä shokeerata. Kauneus ei ole kirosana, vaikka emme halua mitään kiiltokuviakaan tehdä, Heino lisää.

Paperikorista taiteeksi

Aiheet ja materiaalit teoksiin on kerätty omasta elämästä ja ympäristöstä.

Aintila nostaa maalauksissaan esiin huomioita, joita hän aistii valoina, väreinä tai tunnelmina.

– Taustalla on jokin, joka herättää pohtimaan ja työstämään asiaa. Työskentelyn kautta se nousee esiin kuvina. Se voi olla maisemaa tai yhteiskunnallista keskustelua tai näiden yhdistelmää.

Katri Aintila maalaa akryylimaalauksia palettiveitsellä. Hän nostaa maalauksissaan esiin huomioita, joita hän aistii valoina, väreinä tai tunnelmina. Kuva: Pekka Rautiainen

Heino käyttää töissään “pilalle menneitä grafiikan töitä”, jotka ovat päätyneet paperikoriin.

Revityistä palasista hän hakee harkiten oikeaa sommitelmaa valkoiselle pohjalle.

– Sommittelussa saattaa mennä kauan ennen kuin löytyy oikea palojen suhde ja tila jännittyy.

Kirjo 25 V -näyttely on avoinna 26.3. saakka tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 12–16 ja torstaisin kello 12–18 osoitteessa Turuntie 4–6, Hämeenlinna.

Kirjo-ryhmä

Kuvataiteilijat Katri Aintila, Irja Rantala ja Pirjo Heino perustivat Kirjo-ryhmän vuonna 1996.

Ryhmä on järjestänyt useita kymmeniä yhteisnäyttelyitä Suomessa ja heidän töitään on nähty useissa kansainvälisissä näyttelyissä myös ulkomailla.

He ovat Hämeenlinnan Taiteilijaseuran jäseniä ja syntyneet Hämeenlinnassa. Aintila asuu nykyisin Helsingissä, Rantala Tuuloksessa ja Heino Hauholla.

Taiteilijoilla on klassinen taiteilijatausta ja he tekevät nykytaidetta.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset