fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Hämeenlinnan teatteri jatkaa tulevaisuudessakin

Heikki Salon kirjoittama Ilmari Jauhiaasen teräksinen takavyö oli vuonna 2010 Hämeenlinnan uuden teatteritalon ensimmäinen ensi-ilta eli avajaisnäytäntö. Rooleissa olivat mm. Aku Hirviniemi, Liisa Peltonen ja Ilkka Koivula. Kuva: Terho Aalto
Heikki Salon kirjoittama Ilmari Jauhiaasen teräksinen takavyö oli vuonna 2010 Hämeenlinnan uuden teatteritalon ensimmäinen ensi-ilta eli avajaisnäytäntö. Rooleissa olivat mm. Aku Hirviniemi, Liisa Peltonen ja Ilkka Koivula. Kuva: Terho Aalto

Hämeenlinnan teatterissa on meneillään rakenteellinen uudistus. Tähän meitä velvoitti kaupunginhallituksen eli omistajan edustajan asiasta tekemä päätös.

Päädyimme siihen, että tarvitaan ulkopuolinen selvityshenkilö tutkimaan ja esittämään mahdollisuuksia, miten rakennemuutos voitaisiin toteuttaa. Tehtävään hallitus valitsi Matti Apusen, jolta pyydettiin useampia vaihtoehtoja uudistuksen toteuttamiseksi.

Apusen rakenneselvitys valmistui keväällä, jonka jälkeen se esiteltiin niin teatterin hallitukselle, teatterin henkilökunnalle kuin kaupunginhallituksellekin.

Selvityksessään Apunen esitti yhteensä yhdeksän vaihtoehtoa, joista hallitus valitsi “tuotantotalomalliksi” nimetyn vaihtoehdon ja tähän pyydettiin kaupunginhallituksen ennakkokanta, jonka se antoi 17.6. hyväksymällä teatterin hallituksen esityksen.

Uudistuksen keskeinen sisältö on seuraava: Teatterista muodostetaan tuotantotalo, joka käsittää omaa tuotantoa, ostettuja produktioita sekä esitys- ja näyttelijävaihtoa muiden teattereiden kanssa samoin kuin yhteistyötä muiden hämeenlinnalaisten kulttuuritoimijoiden, kuten Miniteatterin kanssa. Tätä voimme kutsua erityiseksi Hämeenlinna-malliksi.

Teatteria johtamaan tullaan valitsemaan kahden vuoden määräajaksi (+ optio kaksi vuotta) muutosjohtaja, joka on teatterin toimitusjohtaja. Valitun johtajan vastuulle tulee teatterin toiminnan saattaminen taloudellisesti kestävälle pohjalle ottaen huomioon taloudelliset mahdollisuudet yhteiskunnan tuen ja teatterin muun varainhankinnan myötä.

Muutosjohtajan tehtävä on myös valita itselleen työpariksi taiteellinen johtaja samoin määräaikaiseen työsuhteeseen. Taiteellisen johtajan vastuualueena on taiteellinen työ sekä tuotantosuunnittelu.

Muutosjohtajan paikka laitettiin avoimeen hakuun kesäkuun alussa ja hakuaika päättyi 1. elokuuta. Hakemuksia saimme yhteensä 11, joista päätettiin kutsua haastatteluun neljä.

Haastattelut tehdään viikolla 34, jonka jälkeen päätetään, miten asiassa edetään. Tavoitteemme on saada valittua toimitusjohtaja mahdollisimman pian.

Teatterin hallitus ei ole asettanut tavoitteeksi ajaa alas Hämeenlinnan 116 -vuotiasta teatteria. Päinvastoin, haluamme rakenteellisen muutoksen myötä turvata niin sen taloudelliset edellytykset kuin sen toiminnan ja tarjota tulevinakin vuosina hämeenlinnalaisille ja muualta tuleville katsojille monipuolista, kiinnostavaa ja korkeatasoista teatteria.

Irja Appelroth, teatterin hallituksen puheenjohtaja

Pekka Kääriäinen, teatterin hallituksen varapuheenjohtajaHämeenlinna

Lue Hämeen Sanomissa 16.8.2019 julkaistu mielipide: Maakunta tarvitsee oman teatterin

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset