fbpx
Kaupunkiuutiset

Teatteri lahjoittaa vanhat langattomat Bhutaniin

Euroopan teattereissa ja konserttipaikoilla riitti miettimistä, kun langattomien mikrofonien käytössä olleet taajuudet myytiin laajakaistaverkkojen käyttöön vuoden 2014 alusta. Hämeenlinnan teatterissakin tämä tarkoitti sitä, että silloin vielä melko tuore kalusto tuli käyttökelvottomaksi ja tilalle piti hankkia kokonaan uusi. Muuttuneessa tilanteessa kulttuurilaitoksille myönnettiin valtion apurahoja tilanteen korjaamiseksi.

– Käytöstä poistuneet laitteet ovat erinomaisessa kunnossa, mutta meille ne ovat elektroniikkaromua, Hannu Suutari Hämeenlinnan teatterista sanoo.

– Kukaan Euroopassa ei halua niitä ostaa. Sitten saimme tietää Suomi-Bhutan -seuran kautta tietää, että tekniikalle olisi kehitysavun kautta käyttöä Bhutanissa, jossa vanhat taajuudet ovat vielä käytössä.

Teatterissa on nyt valmiiksi pakattuna 21 taskulähetintä, neljä kapulamikrofonia ja 22 kanavaa vastaanottamia. Lähetys on arvokas, sillä esimerkiksi vyölähetin maksoi ostohetkellä teatterille noin 300 euroa ja kahden vastaanotinkanavan hinta oli lähes 1800 euroa.

Mikkejäkin tarvitaan

Teatteriin otti yhteyttä hämeenlinnalainen Iiro Kakko, joka on Suomi-Bhutan -seuran puheenjohtaja.

– Meidän seuraamme otettiin yhteyttä suorastaan huutavasta tarpeesta ja monien mutkien kautta tehtiin hanketta valmisteleva matka Bhutaniin Ulkoasiainministeriön rahoituksella, Kakko kertoo.

– Haimme lisää rahoitusta järjestelmien viemiseksi perille, mutta sittenhän kansalaisjärjestöjen välistä rahoitusta leikattiin. Tällä hetkellä suunnitelmamme on viedä tekniikkaa maahan sitä mukaa, kun joku siellä menee käymään. Tarvitsemme kuitenkin vielä lisää rahaa, sillä keräämämme lahjoitukset eivät sisällä järjestelmän varsinaisia mikrofonipäitä, jotka ovat myös aika kalliita.

Kakon mukaan Bhutanin kansanedustuslaitoksella ei ole käytössään langattomia järjestelmiä, eikä niitä ole myöskään teattereilla tai konserttipaikoilla. Suomalainen ystävyyseura tekee yhteistyötä Royal Institute For Management -koulun kanssa, jonka tavoitteena on saada paikallisia ihmisiä perustamaan laitteiden vuokraus- ja koulutuspisteitä maakuntiin eri puolille Bhutania.

– Bhutan on Himalajan rinteillä Kiinan ja Intian välissä oleva 700 000 asukkaan maa, jossa alkuperäiskulttuuri on hyvin säilynyt, Kakko kertoo.

– Tämän tekniikan saaminen sinne parantaa esimerkiksi nuorten mahdollisuuksia ja siitä on varmasti etua koko kansalle.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset