Kaupunkiuutiset

Teatteriharrastus valtaa mielen ja vapaa-ajan

Hämeenlinnalainen äidinkielenopettaja Elina Lepola on viettänyt harrastajanäyttämöillä koko pienen ikänsä. Lapsena hän meni mukaan Miniteatteriin ja yliopisto-opintojen jälkeen hän palasi parrasvaloihin Eräs Teatterissa.

– Vanhempani olivat mukana perustamassa Eräs Teatteria, kun ”minarin” isät ja äidit halusivat harrastaa samaa, mitä lapsosetkin, Lepola kertoo.

– Olen ohjannut tänne pari näytelmääkin ja aluksi ihmettelin hetken aikaa, että mitä siitä oikein tulee, kun ohjaan omaa isääni tai entistä opettajaani. Ihan kivuttomasti kaikki sitten kuitenkin meni.

Vuonna 2000 perustettu harrastajateatteri nauttii suuresta paikallisesta suosiosta ja sen esitysten täyttöaste lähentelee sataa. Kovalla työllä saavutettu asema vaatii myös tekijöiltä kunnianhimoa ja sitoutumista.

– Teatteri on harrastuksena koukuttava ja monipuolinen, sitä ei voi tehdä puolivaloilla, Lepola pohtii.

– Tuskin intoa riittäisi samalla tavalla, jos näyttelisimme täällä keskenämme. Yleisö on kaiken suola, siltä tulee voima ja vuorovaikutus. Sitoutumistahan tämä vaatii, mutta palkaksi siitä saa paljon energiaa arkeen.

Yhteishenki kantaa

Ohjaajana työvuosi alkaa jo kesällä käsikirjoituksia kahlaten. Viimeistään syyskuun alussa kootaan ryhmä yhteen ja jaetaan roolit.

– Alkuun harjoitellaan pari kertaa viikossa kolme tai neljä tuntia. Tätä tahtia edetään muutaman kuukauden ajan.

– Kun ensi-ilta on marraskuussa, sitä edeltävät viikot paiskitaan hommia käytännössä melkein joka ilta. Kaikki ovat mukana kuitenkin mukana omasta halustaan ja se näkyy porukan yhteishengessä.

Eräs Teatterissa on vakiintunut ja kiinteä ryhmä, joten ensembleen ei aktiivisesti etsitä uusia jäseniä. Nuoria miehenpuolia harrastajanäyttämöillä ei kuitenkaan ole liikaa, joten salskealle ensirakastajalla saattaisi olla tilausta. Lepola kannustaa kaikkia asiaa hiljaisesti pohtivia rohkaisemaan mielensä ja liittymään johonkin harrastajateatteriin.

– Monet tulevat aluksi kahvilaan, avustajiksi tai tekniikan puolelle ja sitten ovatkin pian jo lavalla.

– Kokeileminen ei koskaan tee pahaa, sillä kokemus antaa varmasti paljon.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset