Kaupunkiuutiset

Teatterin kevään ohjelmistossa on draamaa ja tähtien tuiketta

Helmikuun 12. päivänä saa Hämeenlinnan teatterissa kantaesityksensä Antti Vihisen näytelmä Sibelius – Kohtalonyhteydet, joka tulee ravistelemaan käsityksiä suomalaisesta ikonista.

– Juhlavuoden Sibeliuksesta tulee ensimmäisenä mieleen rykelmä patsaita ja sadan markan seteli, Vihinen arvelee.

– Tämä näytelmä on unenomainen kollaasi säveltäjän todellisista ja kuvitelluista tapaamisista. Näytelmän keskeinen kohtaus perustuu todelliseen tilanteeseen, jossa Sibelius tapasi saksalaisen säveltäjän Gustav Mahlerin. Heidän kohtaamisestaan tiedetään jonkin verran ja voi empimättä sanoa, että kyseessä oli varmasti 1900-luvun tärkein kulttuurikeskustelu Suomen maaperällä.

Näytelmän ohjaa Sakari Kirjavainen ja Sibeliuksena nähdään Ilkka Heiskanen. Mannerheimin roolissa on teatterin Grand Old Man Matti Nurminen.

– Olen näytellyt Sibeliusta parissakin jutussa, mutta silti oma käsitykseni hänestä oli vielä aika monumentaalinen, Heiskanen pohtii.

– Tämä on koskettava, raaka ja helvetin kaunis näytelmä, joka takuuvarmasti avaa uusia näkökulmia tähän herraan.

Tiellä Mekkaan

Maaliskuun 14, päivänä Päänäyttämön valtaa Athol Fugardin maailmankuulu ja palkittu näytelmä Tie Mekkaan, jonka ohjaa Jotaarkka Pennanen. Teos kertoo kahden naisen ystävyydestä, luovuudesta ja yhteisön suvaitsemattomuudesta.

Ritva Oksanen esittää Heleniä, joka miehensä kuoltua löytää itsestään taiteilijan. Hänen nuorempi ystävänsä, Kirsi-Kaisa Sinisalon tulkitsema Elsa on löytänyt elämäntehtävänsä köyhien mustien oikeuksien puolustajana.

Vanhan naisen uusia ajatuksia paheksuvan konservatiivisen yhteisön asenteita henkilöi Heikki Kinnusen esittämä pappi Marius.

– Pakko vain nöyrästi sanoa, että nyt vaaditaan hyvää näyttelijäntyötä, Kinnunen tuumii.

– Marius ei ole paha ihminen, mutta monen ihmisen tavoin pelkää erilaisuutta. Matkan varrella hän joutuu puolustamaan kantojaan ja myös epäilemään itseään.

Lisää Sibeliusta

Lyseon oppilaat esittävät Päänäyttämöllä toukokuussa musiikkinäytelmän Lemmenpisaroita, jonka ohjaa Henna-Maija Alitalo. Teos on Hämeenlinan lyseon oppilaiden ja opettajien yhdessä kirjoittama, Sibeliuksen musiikin siivittämä tarina kahdesta nuoresta.

Riihimäen teatteri vierailee Hämeenlinnassa helmikuussa kahdella näytelmällä. Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike tuo suositun romaanin näyttämöllä Esko Rissasen tulkitsemana ja Olka Horilan ohjaama Operaatio prinsessa on lapsille suunnattu vuorovaikutteinen esitys.

Teatterin omasta syksyn ohjelmistosta keväällä jatkavat Humiseva harju, Havannan kuu ja Carola – Ei aina käy kuin haaveillaan. Hämeenlinnasta voittokulkuaan muuallekin Suomeen jatkanut Ritva Oksasen Näyttelijätär saa lisäesityksen Päänäyttämöllä 4. joulukuuta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset