Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Teatterin syyskuun esityksiin vain rajallisesti katsojia – "Reagoimme sen mukaan, miten ohjeistukset muuttuvat"

"Tulevaisuuden suunnitelmien kanssa tullaan ulos sitten, kun tilanne koronaviruksen suhteen paranee", sanoo Hämeenlinnan teatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen.
Hämeenlinnan Teatterin 350-paikkaiseen katsomoon otetaan syyskuussa korkeintaan vain sata ihmistä, jotta riittävät turvavälit kyetään takaamaan. Kuva: Terho Aalto
Hämeenlinnan Teatterin 350-paikkaiseen katsomoon otetaan syyskuussa korkeintaan vain sata ihmistä, jotta riittävät turvavälit kyetään takaamaan. Kuva: Terho Aalto

Hämeenlinnan teatterin syksyn näytäntökausi alkaa syyskuun alussa, kun Ilkka Heiskasen ohjaama Maratontanssit tulee ensi-iltaan 3. syyskuuta.

– Kun harjoitukset katkesivat keväällä, saimme joustavasti siirrettyä harjoitukset alkamaan heinäkuun loppupuolella. Nyt mennään kohti ensi-iltaa ja kiinnitämme huomiota, että harjoittelu olisi mahdollisimman turvallista, Hämeenlinnan Teatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen kertoo.

Käytännössä varotoimet ovat teatterissa samat kuin muuallakin. Käsihygieniasta pidetään huolta ja vältetään samoissa tiloissa isolla porukalla olemista.

– Me olemme koko talo isoa työryhmää, ja kaikille on annettu selkeät ohjeet.

Maratontanssien syyskuun esityksissä on rajoituksia ja poikkeusjärjestelyjä myös yleisön suhteen. 350-paikkaiseen katsomoon otetaan korkeintaan vain sata ihmistä, jotta riittävät turvavälit kyetään takaamaan.

Moni vaihtoi lipun lahjakorttiin

Hämeenlinnan teatteri ilmoitti 17. maaliskuuta peruvansa kaikki kevään 2020 esitykset. Se noudatti päätöksellään valtioneuvoston ja Suomen Teatterit ry:n linjausta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kevään ensi-iltaa Ovista ja ikkunoista ei ehditty esittää kovinkaan kauan, mutta se ei palaa enää ohjelmistoon.

Teatteri antoi katsojille mahdollisuuden saada lippurahansa takaisin, mutta kannusti vaihtamaan lippunsa lahjakorttiin, jonka voi käyttää tuleviin esityksiin.

Teatterin toimitusjohtaja Pasi Ruohonen kertoo, että käytössä ei ole vielä lukuja siitä, kuinka iso osa katsojista otti rahat takaisin ja kuinka moni lahjakortin.

Selvitystä on tehty teatterin oman lipunmyynnin ja lippuja välittävän Lippupisteen kesken.

– Urakka on ollut kohtuullisen suuri, Ruohonen kuvailee.

– Joka tapauksessa ilahduttavan moni on tarttunut mahdollisuuteen vaihtaa liput, ja näin osoittanut tukensa teatterille ja toisaalta halunsa palata jälleen, kun se on mahdollista.

Reagointi tilanteen mukaan

Maratontanssien jälkeen Hämeenlinnan teatterissa tulee ensi-iltaan Jukka Keinosen ohjaus Näytelmä, joka menee pieleen. Sen ensi-iltaa siirrettiin viikolla eteenpäin lokakuun puoliväliin, ja se on nyt 15.10.

Toivosen mukaan tämän hetken ajatus on, että lokakuussa Hämeenlinnassakin voisi avata katsomon kaikki paikat yleisölle.

– Ajatus on, että se toteutuu, jos nyt ollaan vastuullisia koko Suomessa. Jos näin ei tapahdu, reagoimme taas sen mukaan. Mennään yksi skenaario kerrallaan.

Mitä jos kuitenkin pieleen menee muutakin kuin fiktiivisen harrastajateatteriryhmän esitys lavalla, ja koronaviruksen toinen aalto sotkee suunnitelmia?

– Olemme tehneet skenaariot niiden olosuhteiden ja ohjeiden mukaan, jotka meille on annettu. Jos tulee muutoksia, muutetaan skenaariota, Toivonen sanoo.

– Keskitymme siihen, mihin me pystymme vaikuttamaan, eikä siihen, mihin emme pysty. Se on paljon järkevämpää, eikä fokus silloin hukkaannu.

Toivonen kertoo, että tulevaisuuden suunnitelmien kanssa tullaan ulos sitten, kun tilanne koronaviruksen suhteen paranee.

– Me voimme vaikuttaa vain omalla työllämme. Teemme mahdollisimman hyviä juttuja ja toivomme, että yleisö tulee katsomaan.

 

Syksyn ensimmäinen ensi-ilta 3.9. on Maratontanssit-musiikkinäytelmä. Ennakkonäytös keskiviikkona 2.9. klo 19.

Poikkeavat järjestelyt

Hämeenlinnan Teatteri ottaa syyskuun ajaksi käyttöön seuraavat toimenpiteet koronaturvallisuuden edistämiseksi:

Maksimiyleisömäärä esityksissä on 100 henkilöä, jolloin toteutuu vähintään metrin turvaväli.

Katsomo on numeroimaton ja rivit 1–2 eivät ole käytössä. Henkilökunta ohjeistaa asiakkaita katsomojärjestelyissä.

Aulahenkilökunta käyttää suositusten mukaisesti visiiriä tai kasvomaskeja.

Yleisöllä ja henkilökunnalla on käytössä käsidesiautomaatteja.

Naulakkopalvelua ei ole, vaan naulakko toimii itsepalveluna ja asiakkaat saavat halutessaan ottaa päällysvaatteet mukaan katsomoon.

Teatteri suosittelee väliaikatarjoilujen varaamista etukäteen jonojen välttämiseksi.

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

27.9.2020