fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Teatterin uusi toimitusjohtaja toivoo rinnalleen nopeasti taiteellista johtajaa – Rakennamme yhdessä tänne Hämeenlinnan oman tuotantotalomallin

Teatterin uusi toimitusjohtaja Pasi Ruohonen toivoo, että talo löytää pian taiteellisen johtajan. Hiukan kärsimättömäksi itseään kuvaava mies sanoo, että taidekin tarvitsee euromittarit.
Hämeenlinnan teatterin toimitusjohtaja Pasi Ruohonen viihtyy mieluummin katsomossa kuin estradilla. Hän on käynyt jo katsomassa Gabriel! Tule takaisin -näytelmän. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnan teatterin toimitusjohtaja Pasi Ruohonen on tyytyväinen hakijamäärään.

Hämeenlinnan teatterissa valta vaihtuu.

Teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo jää pitämättömille lomille 12.10. alkaen. Hänen sopimuksensa teatterinjohtajana päättyy joulukuun lopussa. Ohjat ottaa uusi toimitusjohtaja Pasi Ruohonen, joka aloitti työssään viime viikolla.

Sinisalon mukaan teatteri jää hyvään kuntoon. Hän on suunnitellut valmiiksi jo ensi kevään ohjelmiston ja syksyn ohjelmisto on otettu kiitoksin vastaan.

Löytyykö talon sisältä taiteellinen johtaja?

Pasi Ruohonen toivoo, että teatterin taiteellisen johtajan paikka saadaan nopeasti hakuun. Ruohonen haluaa rakentaa teatterista tuotantotalon, mutta Hämeenlinnan teatterin mallilla. Teattereissa toiminta rakentuu usein toimitusjohtajan ympärille. Ruohonen tahtoo luoda Hämeenlinnaan uudenlaisen kulttuurin, jossa teatterintekijät ovat pääosassa.

– Se tulee käsittämään omaa tuotantoa, ostettuja produktioita sekä esitys- ja näyttelijävaihtoa, Ruohonen kertoo.

Hänestä taiteellisella johtajalla ja koko henkilöstöllä on oleellinen rooli uuden organisaatiomallin rakentamisessa. Huolta on kannettu muun muassa siitä, miten tuotantotalomallissa otetaan huomioon taiteellinen osaaminen.

– En ole huolissani taiteellisesta osaamisesta. Mielestäni se vain vahvistuu, kun saamme taiteelliseksi johtajaksi pätevän henkilön, joka voi keskittyä vain siihen. Hänen ei tarvitse kantaa kaikenmaailman murheita, kun talous on minun vastuullani.

Ruohonen uskoo, että taiteellisen johtajan paikka kiinnostaa, sillä Hämeenlinna sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä.

– Olen toiveikas. Voihan olla, että talon sisältäkin löytyy osaamista ja halukkuutta tehtävään.

Toimitusjohtajaa korostaa, että muutos itsessään ei ole tarkoitus vaan sille pitää olla tarve.

– Aina on varaa parantaa joka osa-alueella.

Ruohonen näkee Hämeenlinnan teatterin identiteetin tulevaisuudessakin maakunnan teatterikeskuksena, jonne ihmiset voivat tulla viihtymään.

Teatterinjohtaja Pasi Ruohonen on päässyt jo tutustumaan talon tapoihin ja kulisseihin.

“Johtaminen on kohtaamista”

Punaisena lankana Ruohosen uralla on ollut liiketoiminnan kehittäminen ja myynti- ja markkinointi. Hän haki myös Hämeenlinnan teatteriin, koska talo nimenomaan etsi näiden alueiden osaajaa.

Ruohonen on aikaisemmin toiminut monella toimialalla perheyrityksestä ja pörssiyritykseen. Taiteellista ja teatteritaustaa hänellä ei ole, eikä myöskään kokemusta kaupungin omistamasta liiketoiminnasta, jossa hallitus on poliittinen.

– Teatterisubstanssia pitää opetella. En näe tätä kuitenkaan niin erilaisena.

Monesti taidelaitosten henkilökuntaa kuvaillaan vaikeasti johdettaviksi. Väitteeseen Ruohonen nauraa, että samanlainen puhe on myös myyntiorganisaatioista.

– Onko helppoja johdettavia? Johtaminen on ihmisten kohtaamista.

Uusi johtaja kuvaileekin olevansa tuloshakuinen ja ihmislähtöinen. Joskus myös vähän kärsimätön.

Miten tuloshakuisuus sopii taiteelliseen työskentelyyn, voiko sitä mitata rahassa? Teatterihan on taidelaitos.

– Ei taidetta voi kokonaan mitata rahassa. Taiteellisia arvoja pitää kunnioittaa, mutta maailma pyörii rahan ympärillä. Taiteessakin pitää olla euromittarit.

Turkulaisia johtajia

Tiet johtavat nyt Turusta Hämeenlinnaan. Ensin tuli Verkatehtaan uudeksi toimitusjohtajaksi Janne Auvinen. Nyt teatteri sai turkulaisvahvistuksen.

Tunnetteko toisenne?

– Emme tunne, mutta varmasti opimme tuntemaan. Hänen kanssaan pitää istua alas, kunhan ensin perehdyn asioihin, Ruohonen sanoo.

Teatterin Verstas-näyttämö siirtyy Miniteatterille, kun Arx-talon remontti alkaa. Näyttämöä ei kuitenkaan kokonaan poistu teatterin käytöstä vaan teatteri voi vuokrata Verstasta Miniteatterilta. Tämä alivuokrasopimus onkin ensimmäisiä sopimuksia joita Ruohonen pääsee tekemään.

Lue myös: Teatteri muuttuu tuotantotaloksi – Likaisen työn saa tehdä työnsä aloittava, uusi muutosjohtaja

Lue myös: Pitääkö taas uskoa markkinamiestä, kun yli 100-vuotiasta teatteria romutetaan?

Pasi Ruohonen

Ekonomi.

Työskennellyt perheyrityksessään ABC-taitoviestinnässä, jonka liiketoiminta päättyi viime keväänä. Sen lisäksi johtajana ja myyntijohtajana muun muassa Painotalo Aurasella, Lassila & Tikanojalla, Cloetalla ja radio NRJ:ssä.

Perhe: Avovaimo, kaksi aikuista lasta.

Asuu Turussa, mutta Hämeenlinnaan tulee toinen tukikohta.

Harrastaa: pelannut koripalloa, mutta nykyään kuntoilee laajasti eri lajien parissa. Toinen tärkeä harrastus on lukeminen.

Nopeat

Oletko sukua Matille ja Tepolle? En ole, mutta sitä kysytään usein.

Sekoitetaanko sinut usein ääninäyttelijä Pasi Ruohoseen? Ei.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset