fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Teatterista tulee tuotantotalo – Näyttääkö teatteri mallia muille kulttuuritaloille yhden illan esityksillä?

Tuulia Viitanen Kuva: Toni Rasinkangas
Tuulia Viitanen Kuva: Toni Rasinkangas

Hämeenlinna mainostaa itseään kulttuurikaupunkina. Samaan aikaan kaupungin omaa kulttuurituotantoa on ryhdytty rajulla kädellä karsimaan.

Tuorein esimerkki on Hämeenlinnan teatteri. Siitä on tulossa tuotantotalo.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että uusi, kahdeksi vuodeksi palkattava muutosjohtaja saa päättää, ketkä saavat jatkaa ja ketkä saavat lähteä. Sitten ryhdytään miettimään, mitäs tehdään ja mistä saadaan ostettua esityksiä niin, että budjetti kestää.

Tärkein kysymys silloin on, mikä on teatteri? Onko se vain talo, joka ostaa sisältöä seiniensä sisään ulkoa vai tuottaako se omia esityksiä?

 

Ei tarvitse kuin miettiä muutamia vuosia taaksepäin ja vähän laskeskella huomatakseen, että kaupungin omat kulttuurilaitokset ovat kurjuuden tiellä tai niitä ei enää edes ole.

Kulttuuripäällikkömme Janne Nieminen on toivonut kaupunkiin omaehtoisia, pieniä kulttuuritapahtumia. Aina ei tarvitse olla isoa.

Se on totta ja kannatettavaa. Meillä on Perjantaiparlamentteja, AP-klubeja, Suiston omia levyiltoja, olohuonekonsertteja, Puistojameja ja Taidekasarmin avoimia ovia ja kaikkea muuta pientä ja kaunista. Sitten on isompia omia tapahtumia, kuten Retoriikan kesäkoulu ja paljon muita häppeninkejä.

Ne ovat, koska on aktiivisia kansalaisia. Ihmisiä, joille kulttuuri on tärkeää ja jotka haluavat jakaa omastaan.

 

Teatterin nykytilanne näyttää kuitenkin tietä tulevaisuuteen. Kaupungin omia, strategisestikin merkittäviä kulttuuritaloja voi uhata kurjuuden kierre, kun kaikesta halutaan säästää.

Nyt tarvittaisiin ääntä, että meillä säilyisivät vielä oma Taidemuseo, Hämeenlinnan kaupunginmuseo ja että lasten kulttuurista pidettäisiin tiukasti kiinni ja siihen satsattaisiin.

Toivottavasti sentään Verkatehdas pitäisi kiinni residenssituotannoistaan. Ne ovat tuoneet kaupunkiin uusia, kokeellisiakin kulttuurielämyksiä, ja ovat tietyllä tavalla omia ja tänne luotuja tapahtumia.

Se ei nimittäin vetovoimaa lisää, jos meistä on tulossa kaupunki, jossa kulttuuririennot piipahtavat yhden tai kahden esityksen ajan. Se ei myöskään tarjoa nuorelle, kasvaville kulttuurin tekijöille väyliä tuoda osaamistaan esille.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset