fbpx
Kaupunkiuutiset

Teemu Tenhunen elää päivä kerrallaan – Parhaillaan hän opettelee kävelemään uudelleen robottien avulla, katso video

HPK:n paidassa vakavasti marraskuussa 2017 loukkaantunut Teemu Tenhunen opettelee uudelleen kävelemään robottien avulla.
Teemu Tenhunen on kuntoustusjaksolla Laitilassa. Tiedotustilaisuus maanantaina oli melkoinen mediasirkus. Kuva: Tommi Uusi-Kilponen

HPK:n U20-joukkuetta edustaneen Teemu Tenhusen elämä muuttui yhdessä silmänräpäyksessä marraskuussa 2017.

Tenhunen, jonka jääkiekkoilijan ura oli alkanut lupaavasti, sinkoutui arkisessa ottelussa tavallisessa pelitilanteessa kaukalon laitaa päin.

Kyseessä oli puhdas vahinko, josta ketään ei voi syyttää, mutta seuraukset olivat vakavia. Tenhunen sai diagnoosikseen hiljentävästi osittaisen neliraajahalvaantumisen.

Tammikuussa 2019 Tenhunen ottaa kävelyrobotin kanssa askeleita Laitilan Terveyskodissa kahden fysioterapeutin avustamana.

Kävelyrobotteja Laitilan terveyskodissa on kahdenlaisia – Lokomat ja Indego.

– Tämä on ollut mukavaa. On tuntunut, että tästä on hyötyä. Saa nähdä mitä tässä pidemmällä aikavälillä saadaan aikaan. Tämä on ollut hyvä juttu, Tenhunen luonnehtii.

Tenhusen kaltaisissa vammautumistapauksissa ennusteita huomisesta ei anneta. On elettävä päivä kerrallaan.

– Hidasta hommaahan tämä on. Mutta kun miettii pidemmällä aikavälillä taaksepäin, niin huomaa, että on menty paljon eteenpäin kehonhallinnassa. Jos alkumetreihin vertaa niin myös käsien toiminnassa. Isoja askeleita on otettu, mutta vieläkin isompia voisi ottaa.

Katso video:

Kuvaus: Tommi Uusi-Kilponen

HPK-perhe järjesti alumniporukan ja liigaseuran voimin elokuussa Tenhuselle koskettavan hyväntekeväisyysottelun, johon paikalle saapui tunnettuja kiekkoihmisiä ympäri Suomen NHL-tähtiä myöten. Ottelun tuotot luovutettiin lyhentämättömänä Tenhuselle.

Kiekkoperhe piti vaikeassa tilanteessa yhtä ja Tenhunen on siitä kiitollinen.

Lopulta ”Tenhun peli” -tapahtuma tarjosi hänelle mahdollisuuden päästä tähän kuntoutukseen. Oululaisen Matti Veivo-säätiön varoilla Tenhunen saa intensiivistä jaksokuntoutusta.

– Ei voi sanoa kuin kaikille suuri kiitos. Siitä kumpusi paljon hyvää, kuten tämä robottikävelymahdollisuus. Oli hienoa nähdä, miten ihmisillä oli vilpitön halu auttaa, Tenhunen sanoo.

Hienoa on myös nähdä se, miten hymy loistaa positiivisen nuorukaisen kasvoilla, kun hän kertoo kuntoutuksestaan ja uudenlaisesta arjestaan.

– Minulla on ollut aina positiivinen luonne. Se tulee varmaan kodin kautta.

 

Jääkiekko on ollut Tenhusen lempiasia koko maailmassa, mutta hän on edelleen yhteyksissä vanhoihin joukkuekavereihinsa ja seuraa pelejä.

Tulevaisuuden tärkeimmät tavoitteet ovat kuitenkin siinä, että robottikuntoutus edistäisi hänen kuntoutumistaan.

Käveleminen on Tenhusen suuri unelma, vaikka sen suhteen kukaan ei voi lupauksia antaa. Siksi väliin tehdään erilaisia pieniä välitavoitteita, jossa pientä edistymistä on voitu havaita.

Kaikessa auttaa kuitenkin Tenhusen motivaatio. Laitilan Terveyskodissa työntekijät kuvailevat häntä ”unelmakuntoutettavaksi”. Tenhusesta kuulemma näkee, että hänellä on tausta urheilijana, jota harjoitusmäärät myöskään kuntoutuksessa eivät häntä säikäytä.

– Tässä on pitänyt vammautumisesta asti päivä kerrallaan elää. Ikinä kun ei tiedä mitä huomenna tapahtuu. Tällä hetkellä pääpaino on kuntoutuksessa ja aion katsoa tämän loppuun asti. Aika näyttää, on todella vaikeaa sanoa mitä tapahtuu esimerkiksi vuoden päästä, Tenhunen toteaa.

Robotisoitu kävelykuntoutus

Tieteellinen näyttö – Cochrane review 2013: Joka viides pysyvää apua tarvitseva kävelykuntoutuja saavuttaisi itsenäisen liikkumiskyvyn robotisoidun kuntoutuksen avulla.

Robotisoitu kävelykuntoutus mahdollistaa 1500–3000 askeleen toistomäärät terapiakerralla, kun perinteisin menetelmin päästään muutamaan sataan askeleeseen.

Indego-kävelyrobotti

Indego on puettava alaraajojen eksoskeleton eli robotisoitu ulkoinen tukiranka.

Mahdollistaa kävelyharjoittelun sekä itsenäisen liikkumisen liikuntarajoitteisille. Harjoittelu voidaan toteuttaa normaalissa ympäristössä ja jopa ulkona.

Soveltuu mm. selkäydinvamma-, aivovamma-, Parkinson- ja aivoverenkiertohäiriö -kuntoutukseen.

Lokomat-kävelyrobotti

Robotisoitu kuntoutuslaite, joka mahdollistaa tehokkaan ja intensiivisen kävelykuntoutuksen haastavillekin potilaille.

Lokomat-terapia soveltuu mm. selkäydinvamma-, aivoverenkiertohäiriö- ja aivovammakuntoutujille.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset