Kaupunkiuutiset

Kolumni: Tekevätkö sauna ja kalsarikännit suomalaisista onnellisimman kansan?

Kuva: Toni Rasinkangas
Kuva: Toni Rasinkangas

Kohta se tulee taas ja iskee päin pläsiä. Puolueeton YK:n tutkimus, joka kertoo, että tämä kateellinen ja hymytön kansa, jonka suurimmat sankarit ovat viinaan kuolleita urheilijoita ja iskelmälaulajia, on maailman onnellisin.

Voi sitä tuhahtelujen ja hirtehishuumorin määrää kahvipöydissä ja tupakkapaikoilla. Yleisin ilmaan heitetty ajatus lienee se, että kuinka helvetin onnettomia ovat sitten kaikki muut.

 

Aina maalikuussa julkaistava The World Happiness Report perustuu haastatteluihin, joissa ihmisiltä kysytään näkemyksiä heidän omista tuloistaan ja hyvinvoinnistaan, vapaudesta, luottamuksesta, elinajan odotteesta ja sosiaalisista verkostoista. Tärkeänä kriteerinä arvioidaan myös mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämään. Suomi on ollut kahtena vuonna tutkimuksen ykkössijalla 156 kansakunnan joukossa.

 

Kun kuitenkin me kaikki raahustamme täällä pimeydessä naama norsunveellä, herää helposti ajatus siitä, että meillä on kaikki syyt olla onnellisia, mutta emme vain itse ymmärrä sitä. Ihanaa. Taas yksi asia, josta tuntea syyllisyyttä.

Vai onko onnellisuus sittenkin jotain muuta kuin mitä YK:n tutkimuksessa on selvitetty?

 

Ilta-Sanomissa oli pari päivää sitten juttu brittitoimittajasta, joka tuli Suomeen etsimään olotilamme alkulähteitä. Lontoolainen Rachel Hosie seurasi Visit Finland –sivuston listaa siitä, kuinka voi tulla onnelliseksi kuin suomalainen.

Tehtäviin kuuluivat saunassa hikoilu, metsässä kävely, avantouinti, marjojen poimiminen, revontulien ihastelu ja oman tilan hankkiminen itsensä ympärille.

 

Hosie oli omatoimisesti lisännyt listaan myös kalsarikännin, koska arveli sen olevan olennainen osa kulttuuriamme.

Toimittaja kuitenkin vietti kokeilun aikana tipatonta tammikuuta, joten hän päätyi ostamaan alkoholitonta kuohuviiniä. Siinä suhteessa journalistinen heittäytyminen jäi vähän piippuun.

Viikon mittaisen reissun ja näiden extreme-kokemuksien jälkeen Hosie vakuutti olevansa onnellisempi ja rennompi.

 

Ollakseen niin keskeinen asia ihmisen elämässä, onnellisuudesta keskustellaan vähän.

Oletko onnellinen on aika raju kysymys, jota usein seuraa pitkä hiljaisuus.

Joku saattaa jopa suuttua ja toinen alkaa luennoida siitä, kuinka onnellisuus on olotila, mihin ei pidäkään pyrkiä. Onnellisuus vaikuttaa hyvin vaikealta ja henkilökohtaiselta asialta.

Mikähän olisi ollut YK:n tutkimuksen tulos, jos suomalaisilta olisi kysytty, ovatko he onnellisia?

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset