Kaupunkiuutiset

Telkkäkoiraan pikavisiitti

Yksi kyseenalaisista tavoistani herää eloon kun jää vielä peittää järvenselät, mutta vuolaat joet virtaavat jo vapaana. Sillan kohdalla pitää hiljentää tai peräti pysäyttää ja tarkistaa, josko telkkä olisi löytänyt avointa vettä sisämaasta. Jokaisella pysähdyksellä ei lintua löydy, mutta peräpuskurissa irvistää aina joku rajoittunut kuski, joka tuskailee menettämäänsä nanosekuntia.

Jos kuski tietäisi, että melkoinen osa Euroopan telkistä pesii Suomessa, niin hän ymmärtäisi että jarrutteluun on pätevä syy. Vastuu lajin elinvoimaisuudesta lepää suomalaisten pöntönripustajien harteilla, joten pienet liikennehäiriötkin ovat oikeutettuja.

Sitä paitsi jokaista silmiin sattuvaa telkkäkoirasta on tuijotettava niin ahnaasti kuin mahdollista, sillä sitä herkkua on tarjolla kovin rajallinen aika. Koiras kyllä hoitaa kosintaan ja lisääntymiseen liittyvät rituaalit kiitettävästi, mutta varsinaisen pesinnän ja jälkeläisten hoidon se jättää naaraalle. Kesän puhjetessa kukkaan koiras sukii jo sulkiaan poikaporukassa merellä.

Ari Elovirta

Riihimäkeläinen kirjoittaja tarkkailee lintuja ja muuta luontoa, joskus pieni pilke silmäkulmassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020