Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Teppo Turjan mielestä kaupunkia viedään väärään suuntaan – Onko hän kaiken vastustaja vai tolkun mies?

Raatihuoneessa ahkerasti sanan säiläänsä käyttävä Teppo Turja on julkaissut tämän vuoden aikana kolme kirjaa, joissa hän käsittelee painavia kysymyksiä Jeesuksen elämästä Isis-vaimoihin ja sielun kuolemattomuuteen. Kuva: AP Sarjanto
Raatihuoneessa ahkerasti sanan säiläänsä käyttävä Teppo Turja on julkaissut tämän vuoden aikana kolme kirjaa, joissa hän käsittelee painavia kysymyksiä Jeesuksen elämästä Isis-vaimoihin ja sielun kuolemattomuuteen. Kuva: AP Sarjanto

Perussuomalaisesta Teppo Turjasta on lyhyessä ajassa tullut näkyvä hahmo Hämeenlinnan kunnallispolitiikassa ja julkisessa keskustelussa.

Millainen on poliittinen taustasi?

– Kangasalassa asuessani 1990-luvun alussa pääsin valtuuston varapaikalle Kokoomuksen riveistä. Myöhemmin olin perustamassa paikkakunnalle Vihreän liiton paikallisosastoa. Vuonna 2000 muutin Kalvolaan ja aktivoiduin mielipidekirjoittajana. Kristillisdemokraattien Teija Arvidsson pyysi minua ehdokkaaksi ja pääsin 2012 KD:n listoilta varapaikalle Hämeenlinnan valtuustoon. Vuoden 2017 vaaleissa loikkasin perussuomalaisiin, mikä oli ihan puhdasta opportunismia, koska arvelin pääseväni paremmin läpi. Nousin valtuustoon, kun Kari Ilkkala jätti kunnallispolitiikan.

Miksi julkinen kuvasi on niin hyökkäävä?

– Olen särmikäs, enkä ole diplomaattinen. En ole siinä mielessä kiva poliitikko.

Mitä tavoitteita sinulla on kunnallispoliitikkona?

– Henkilökohtaisesti haluaisin perussuomalaisten nousevan Hämeenlinnassa sellaiseen asemaan, ettei nykyinen kahden valtapuolueen dominointi enää toimi.

Oletko kaikkea mahdollista vastustava änkyrä?

– Persuja arvostellaan paikallisesti siitä, että vastustaisimme kaikkea kehitystä. Joskus luodaan jopa kuvaa, että meillä olisi jotenkin vihamielinen asenne Hämeenlinnaa kohtaan. Asia on täsmälleen päinvastoin, meidän mielestämme Hämeenlinna on hyvä ja rakastettava juuri sellaisena kuin se on.

– Emme näe täällä tarpeita valtaviin investointeihin. Minun mielestäni kaupungin tehtävä on tarjota palveluita ja hoitaa nykyisiä asukkaitaan, ei ensisijaisesti laajentua ja kasvaa.

Etkö pelkää, että ilman kehittämishankkeita kaupunki katoaa kartalta?

– Hämeenlinna on rauhallinen, turvallinen, vihreä ja puhdas. Se on myös pieni, mutta silti täydellinen kaupunki, jossa kaikki on kohdallaan. Siinä on sen luontainen vetovoima. Juuri siksi tänne muuttaa ruuhka-Suomesta hyvätuloisia eläkeläisiä.

– Nyt kaupungin johto ajaa politiikkaa, jossa panostetaan tarpeettomaan infraan ja kaavoittamiseen. Asuntoja on täällä jo nyt yli tarpeen, eikä työikäistä väestöä saada tänne kaavoittamalla.

Miksi perustit Facebook-ryhmän Vaihtoehtoinen Hämeenlinna?

– Ryhmän otsikkona on Tolkun linna. Nostan siellä esiin ihmettelyn aiheita, kuten sitä, että valtuustossa esitellään valtava keskustavisio, jossa ei edes kymmenen miljoonan tarkkuudella mainita mitään summia. Tämä on taktiikka, jolla kaupunkia tällä hetkellä hivutetaan askel kerrallaan eteenpäin. Hankkeita tuodaan ikään kuin tiedoksi ja sitten tulkitaan, että näistähän on ollut puhe.

Eikö politiikassa pitäisi kuitenkin pystyä myös yhteistyöhön?

– Tietenkin. Esimerkiksi vihreitä pidetään persujen arkkivihollisina, mutta yksittäisissä asioissa olen täysin valmis kannattamaan heidän aloitteitaan. Enkä usko, että tilanne on heidänkään puoleltaan lukossa. Olen valmis yhteistyöhön kaikkien niiden kanssa, joiden mielestä kaupungin talouden tasapainottaminen on tärkeintä.

Olet tänä vuonna julkaissut kolme romaania. Mistä ne tupsahtivat?

– Olen kristitty mies, ja minua on aina askarruttanut se, ettei Jeesuksen elämän nuoruusvuosista tiedetä mitään. Lisäksi minua on aina kiusannut väite, että Jeesus oli kommunisti, vaikka ymmärrän, että sillekin on perustelunsa. Näiden aiheiden pohjalta syntyi kaksi kuunnelmaa ja yksi kirja, Nuori Herra Nasaret.

– Yksi kirja alkoi synnyttää toisia. Kun Suomessa alettiin puhua Isis-äideistä ja lasten tuomisesta Suomeen, halusin kirjoittaa aiheesta teoksen. Isis-leiriltä Unelmaahan on kirja, jossa on rakkautta ja jännitystä, mutta sen sisällä on havaintoja tiettyjen ajatusmallien, kuten konservatiivisten arvojen kiihtyvästä vainoamisesta.

Mikä on kantasi turvapaikanhakijoihin?

– Kaikki jotka tulevat tänne rakentamaan tätä maata, ovat tervetulleita. Heidän pitää kuitenkin hyväksyä meidän yhteiskuntamme ja elämäntapamme. Persujen leimaaminen rasisteiksi ärsyttää, koska sellaisia emme ole.

Uusin romaanisi on nimeltään Moskiiton sielu. Mistä se kertoo?

– Tiedeuskovaiset kieltävät kehon ulkopuolella olevan sielun, vaikka ihmiset kaikissa maailman kulttuureissa ovat siihen toisistaan tietämättä uskoneet. Kirjassa etsitään vastausta sielun olemassaoloon ja käsitellään samalla hyvin modernejakin kysymyksiä. Totta puhuen olen kirjasta aika täpinöissäni, sillä siinä olen saanut sanottua mitä olen halunnut.

Teppo Turja

Syntynyt Tampereella 1951.

Asuu Rimmilässä Kalvolassa.

Parisuhteessa, kaksi aikuista lasta.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu (ps.).

Tuottaja-käsikirjoittaja omistamassaan Prologi oy:ssä, pitkä ura mainostoimistoalan yrittäjänä.

Perusti vuonna 1998 Suomen Vakoilumuseon Tampereelle.

Kirjoitti ja tuotti vuonna 2018 kuunnelmat Parlamentaarinen riita Jeesuksen poliittisesta perinnöstä ja Tuntematon Jeesus.

Julkaissut tänä vuonna romaanit Nuori Herra Nasaret, Isis-leiriltä Unelmaahan ja Moskiiton sielu.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset