Kaupunkiuutiset

Terapiaa vaikka laiturilla

Hämeenlinnalainen psykoterapeutti Eveliina Haikka muistuttaa, että jos kiire ja stressi painaa, helpotusta oloon kannattaa hakea ajoissa – ennen kuin tilanne menee liian pahaksi.

Matalan kynnyksen avuksi hän on suunnitellut Uutta energiaa arkeen -paketin, joka on kevyt versio terapiasta. Pakettiin kuuluu neljä tapaamista.

– Jaksamisesta, arjen- ja stressinhallinnasta sekä rentoutumisesta ja tietoisesta läsnäolosta huolehtimisen pitäisi olla yhtä arkipäiväistä kuin esimerkiksi kampaajalla tai hierojalla käynnin, hän sanoo.

Haikan mielestä on mainiota, että kouluissa on ruvettu opettamaan tunteiden säätelyä. Näin ihmiset oppivat jo nuorena, että on ihan sallittua myöntää, jos ei jaksa yksin ja tarvitsee tukea.

Uutta terapiapakettiaan Haikka on suunnitellut Luonnollisesti ulkona -hankkeen koulutuksessa, joka alkoi tammikuussa ja kestää ensi kevääseen asti. Hän on jo tehnyt siihen liittyen yhden pilottihoidon keväällä, ja syksyllä on tavoitteena aloittaa markkinointi.

– Paketin voisi helposti muuttaa esimerkiksi tyky-päivään sopivaksi, hän pohtii.

Koulutuksessa on Haikan mukaan ollut antoisaa tehdä eri aloilla toimivien ihmisten kanssa muun muassa ryhmätöitä.

– On ollut kiva kuulla muiden juttuja ja kommentteja. Meillä on yksi lähipäivä kuukaudessa ja lisäksi kotitehtäviä, hän kertoo.

Keväällä Haikalla oli myös eräänlainen kokeiluvastaanotto Aulangon Ruusupaviljongissa, missä hän piti kävijöille kahden minuutin tietoisuusharjoituksia.

– Se oli kiva kokemus. Kerroin, että terapiassakin voi mennä ulos, joko Aulangolle, omaan pihaan, laiturille tai muualle, aina ei tarvitse kököttää sisällä.

Luonto on Haikalle tärkeä asia, siksi hän lähti mukaan Luonnollisesti ulkona -hankkeeseenkin. Luonto auttaa ihmistä rentoutumaan. Joskus itse kunkin olisi hyvä edes hetkeksi hidastaa ja avata aistit.

– Nykypäivänä ihmiset suorittavat elämäänsä ja miettivät, että kun tämän ja tämän teen, sitten on hyvin. Mutta aina tulee uutta suoritettavaa. Vaikka kuinka arjen asiat painaisivat, esimerkiksi kävellessä voisi keskittyä siihen, mitä näkee ja kuulee ja miltä maa tuntuu jalkojen alla. Kesä on tähän ihan parasta aikaa, kun linnut laulavat ja kukat kukkivat. Kahvia juodessa taas voisi keskittyä kahvin tuoksuun ja makuun ja siihen, miltä lämmin kuppi tuntuu kädessä, Haikka ehdottaa.

Ihan pieniä rentoutumisen hetkiä vaikkapa työpäivään saa hänen mukaansa jo pelkästään oikealla hengitystekniikalla.

Terapiat koetaan Haikan mukaan usein turhan vakavaksi asiaksi, mutta aina niissä ei tarvitse mennä syöverien syvyyksiin. Eri asia ovat Kelan kuntoutukset, jolloin tarvitaan pitkäkestoista terapiaa.

– Tärkeintä ja arvokkainta on, että joku kuuntelee ja on vain sinua varten. Se on terapian paras anti, menetelmällä ei ole niin väliä, Joitakin auttaa jo se, että avataan tilanne yhdessä, hän sanoo.

Kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa, jota Haikkakin käyttää, kaikki hoitomenetelmät ovat kliinisesti testattuja. Kaikkein oleellisin asia on luottamuksellinen suhde asiakkaaseen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset