fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Terhi Kaakinen ammentaa veistostensa aiheet lapsiperheen arjesta – Rosoisia puuhahmoja saa myös hellästi silittää

Terhi Kaakisen rosoiset puuveistokset ovat esillä pääkirjaston lastenosastolla tammikuun 10. päivään asti. Taiteilija lupaa, että veistoksiin saa koskea, kunhan sen tekee hellästi. Kuva: Pia Rönnberg
Terhi Kaakisen rosoiset puuveistokset ovat esillä pääkirjaston lastenosastolla tammikuun 10. päivään asti. Taiteilija lupaa, että veistoksiin saa koskea, kunhan sen tekee hellästi. Kuva: Pia Rönnberg

Pääkirjaston lastenosastolla avautui torstaina lahtelaisen Terhi Kaakisen puuveistosnäyttely Pusu.

– Veistän maalattuja, väritettyjä puuveistoksia, joiden aiheet kumpuavat usein omasta kolmilapsisen perheenäidin arjestani hauskuudessaan ja raastavuudessaan. Yleisin ja varmastikin innostavin teosaiheeni on lapsi, Kaakinen kertoo tiedotteessa.

Nimikkoteos sai seepran raidat

Näyttelyn nimikkoteoksessa, Pusussa, lapsi on pukeutunut naamiaisasuun. Vaikka puu antaa usein lähtökohdan teokselle, on taiteilija avoin muutoksille. Kun ystävän nelivuotias näki keskeneräisessä veistoksessa seepran, sai se Kaakisen muuttamaan alkuperäistä ideaansa.

– Pyrin olemaan avoin kesken teoksen prosessin ja alkuperäinen suunnitelma saattaa hyvinkin muuttua puun tai ympäristön sanelemana. Veistokseni ovat kukin oma muotokuvansa, mutta tärkeitä ovat myös suhteet, joita ne muodostavat toisten veistosteni ja katsojan kanssa.

Oikeaa käsillä tekemistä

Kaakinen kertoo nauttivansa veistämisen fyysisyydestä. Hän aloittaa puun työstämisen yleensä sähkösahalla ja jatkaa taltalla, nuijalla, puukolla ja nauhahiomakoneella.

– Käsin tekemisen merkitys veistäessä ja sen näkyminen valmiissa teoksessa on minulle tärkeää. Tehdessä ajantaju parhaimmillaan häviää.

Taidetta ihmisten keskelle

Kaakisen veistosnäyttely on ollut kahden vuoden aikana esillä Keravan ja Järvenpään kirjastoissa. Kokemuksesta rohkaistuneena taiteilija päätti tehdä kirjastokiertueen. Hämeenlinnan kaupunginkirjaston näyttely on osa tätä kiertuetta.

Kaakinen lupaa, että veistoksiin saa koskea hellästi silittäen, mutta niitä ei saa töniä tai lyödä.

– Pidän ajatuksesta, että taide tulee ihmisten keskuuteen paikkoihin, joissa he muutenkin käyvät ja tuo näihin tiloihin jotakin uutta ja piristävää. Halusin tuoda näyttelyn lastenosastolle, koska taide on hyvä tuoda jo pienestä pitäen ihmisen elämään. Monesti lapsena koetut taide-elämykset jäävät vaikuttamaan pitemmäksikin aikaan.

Kaakisen kirjastokiertuetta ja taiteellista työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto.

Terhi Kaakisen puuveistosnäyttely Pusu esillä Hämeenlinnan pääkirjaston lastenosastolla 5.11.2020–10.1.2021.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset